TEORI TAIBAH: RAWATAN SAKIT KEPALA DAN MIGRAIN DENGAN KAEDAH BEKAM BASAH

Terapi bekam dilaporkan berkesan merawat sakit kepala dan migraine. Ini dibuktikan melalui kajian di mana kadar kesakitan berkurang sebanyak 66% selepas melakukan bekam. Pesakit yang dirawat juga mengalami kadar pengurangan sebanyak 12.6 hari sakit kepala dari sebulan [20].

Ini bermakna kekerapan sakit kepala juga berkurangan selepas melakukan bekam.

Baru-baru ini, paras IL-6 serum dilaporkan tinggi dalam kalangan pesakit migrain sama ada mereka menjalani rawatan ataupun tidak menjalani rawatan ‘topiramate’. Ini mungkin menunjukkan bahawa paras IL-6 yang tinggi mungkin menjadi punca dalam serangan sakit migrain kronik [119].

Mengikut teori Taibah, migrain dan sakit kepala boleh dirawat dengan bekam.

Bekam darah mungkin menyebabkan pelepasan plasma melalui penyingkiran cecair berlebihan, mediator kimia, Il-6, bahan vasoaktif, neuropeptida yang menjadi punca sakit kepala.

 Bekam darah juga dapat mengurangkan tekanan cecair interstitial.

Faktor penyakit utama (predisposing factor) seperti tekanan darah tinggi dan kebas saraf  (neuralgia trigeminal akut) akan menyebabkan sakit kepala terjadi.

Maknanya sakit kepala terjadi disebabkan oleh “predisposing factor” ini dan bekam juga boleh merawat punca terjadinya sakit kepala ini.

Neuropeptida yang terlibat dalam patogenesis sakit kepala termasuk bahan P, vasoactive intestinal polypeptide (VIP) dan peptide yang berkaitan dengan gen kalcitonin (calcitonin gene-related peptide: CGRP) yang merupakan mediator penting dalam patogenesis migrain dan sakit kepala utama yang lain juga akan disingkirkan melalui bekam darah.

 Konsentrasi CGRP dan VIP dilaporkan meningkat dalam plasma vena jugular semasa serangan sakit kepala kluster dan migraine berlaku [120].

Jadi, pembuangan bahan toksin atau causative pathological substance (CPS) yang disebutkan di atas dapat menjelaskan bagaimana bekam darah dapat merawat sakit kepala dan migrain.

Di My Rehab Spa, kami akan mengenalpasti sakit kepala yang anda hadapi sama ada melalui tulang leher yang senget ataupun urat otot saraf yang tegang atau sememangnya sakit kepala sendiri dari faktor penyakit major yang dihidapi.

Kebiasaannya, MRS akan melakukan neck traction (pembetulan tulang leher), urutan leher dan bahu iaitu urutan antistress dan kemudian barulah dibekam.

Selepas itu, kami akan mengajar anda teknik senaman terapeutik leher bergantung kepada masalah sakit kepala yang dihadapi dan ia boleh dilakukan di rumah. 

Kadang- kadang punca sakit kepala adalah disebabkan oleh penggunaan bantal yang tinggi, ataupun saraf leher terkepit disebabkan bertahun – tahun kerja banyak membongkok menghadap komputer dan paperwork. ^^

Rujukan

El Sayed SM, Mahmoud HS, Nabo MMH (2013) Medical and Scientific Bases of Wet Cupping Therapy (Al-hijamah): in Light of Modern Medicine and Prophetic Medicine. Altern Integ Med 2: 122. doi:10.4172/2327-5162.1000122

20 Ahmadi A, Schwebel DC, Rezaei M (2008) The efficacy of wet-cupping in the treatment of tension and migraine headache. Am J Chin Med 36: 37-44.

119 Koçer A, Memişoğullari R, Domaç FM, Ilhan A, Koçer E, et al. (2009) IL-6 levels in migraine patients receiving topiramate. Pain Pract 9: 375-379

120 Messlinger K, Fischer MJ, Lennerz JK (2011) Neuropeptide effects in the trigeminal system: pathophysiology and clinical relevance in migraine. Keio J Med 60: 82-89.

Jika anda mengalami masalah seperti yang dinyatakan, dan tercari- cari tempat bekam yang merangkumi gabungan pelbagai rawatan, pusat rawatan holistik yang bersih, natural, selamat dan berkesan, anda boleh hubungi kami whatsapp +6012 968 9707 untuk kami bantu. MY REHAB SPA

#bekammuslimah #bekamwanita #bukitsentosa #bukitberuntung #urutbukitsentosa #urutbukitberuntung #bekambukitsentosa #urutanswedish #urutantradisional #fisioterapibukitsentosa

Teori Taibah: Terapi Bekam untuk Rawatan Carpal Tunnel Syndrome (CTS): kebas pergelangan tangan dan jari

Carpal Tunnel Syndrome (CTS) adalah saraf yang terkepit di bahagian pergelangan tangan sehingga menjadikan ia merasa kebas.

Ianya boleh jadi disebabkan penggunaan berlebihan pergelangan tangan yang menekan saraf median yang lalu di kawasan itu ataupun disebabkan oleh penyakit lain seperti

– hipertensi,

– rheumatoid arthritis (penyakit radang disebabkan autoimmune),

– kencing manis,

– hypothyroidism,

– penggunaan kortikosteroid,

– terapi penggantian hormone (hormonal replacement therapy)

– patah pergelangan tangan 

– penggunaan ubat seperti β-blockers.

Patofisiologi CTS idiopatik dilaporkan disebabkan oleh ischemia-induced reperfusion injury (kecederaan reperfusi yang disebabkan oleh iskemia: kekurangan darah beroksigen di kawasan pergelangan tangan) yang menyebabkan peningkatan tekanan interstitial yang membawa kepada perubahan degeneratif dalam fleksor tenosynovium dan perubahan fibrotik pada tisu perineural.

Ini boleh menyebabkan perubahan dalam sifat-sifat fizikal sinovium yang membawa kepada pembengkakan yang cepat dan berterusan dan momen saraf median menyebabkan sindrom kesakitan CTS.

CTS Idiopathic dilaporkan sebagai  “-osis” bukan “-itis”.

Jika “-itis”, ia dirujuk kepada keradangan. CTS bukan disebabkan keradangan tetapi CTS disebabkan oleh kekurangan oksigen darah mengalir di kawasan tersebut (iskemia) seperti yang dibuktikan oleh paras serum normal interleukin-1 dan tahap serum malondialdehid yang tinggi.

Mereka yang positif CTS, tahap tenopinovial malondialdehid, interleukin 6, dan prostaglandin PGE-2 meningkat.

CTS idiopatik menyebabkan edema (bengkak) dan fibrosis progresif tisu di dalam saluran karpal, itulah yang menyebakan pergelangan tangan berasa sakit.

Masalah sindrom metabolic (metabolic syndrome) boleh menyebabkan CTS menjadi tiga kali lebih teruk dari biasa.

Sindrom metabolik termasuk

– obesiti abdomen (perut buncit),

– hipertensi (tekanan darah tinggi)

– dislipidemia (kolesterol tinggi)

– hyperglycemia (gula tinggi dalam darah)

Mereka yang ada masalah tekanan tisu normotensive dan hipertensi dilaporkan  bacaan adalah konsisten 30 mm Hg (tekanan darah diastolic) bacaan di bawah yang menyokong konsep bahawa iskemia adalah mekanisme utama dalam punca tekanan darah menjadi rendah, iaitu tempat terkepitnya saraf CTS.

Penemuan ini disahkan kemudian oleh kajian Husain et al. yang melaporkan bahawa kebanyakan pesakit CTS mempunyai dislipidemia dan sebahagian besar daripada mereka mempunyai hipertensi.

Mengikut teori Taibah, bekam darah dijangka dapat menjadi rawatan yang berkesan untuk CTS kerana bekam darah boleh mengubati cecair tisu yang mengandungi causative pathological substance (CPS). Bekam dapat mengurangkan tekanan cecair interstitial, menyelesaikan bengkak sinovial, menyerap cecair edema dan merawat faktor-faktor utama terjadinya CTS contohnya hipertensi, radang sendi dan dislipidemia.

References : El Sayed SM, Mahmoud HS, Nabo MMH (2013) Medical and Scientific Bases of Wet Cupping Therapy (Al-hijamah): in Light of Modern Medicine and Prophetic Medicine. Altern Integ Med 2: 122. doi:10.4172/2327-5162.1000122

Apabila merawat punca, kesan sampingan iaitu CTS dapat disembuhkan. Namun ianya perlulah beberapa kali rawatan. Jangan putus asa separuh jalan ya!

Di My Rehab Spa, kami menggabungkan rawatan bekam bersama dengan rawatan senaman terapeutik fisioterapi, urutan dan akupuntur. ANda juga boleh baca artikel CTS dengan klik di sini 

Jika anda mengalami masalah seperti yang dinyatakan, dan tercari- cari tempat bekam yang merangkumi gabungan pelbagai rawatan, pusat rawatan holistik yang bersih, natural, selamat dan berkesan, anda boleh hubungi kami whatsapp +6012 968 9707 untuk kami bantu. MY REHAB SPA

#bekammuslimah #bekamwanita #bukitsentosa #bukitberuntung

kesan bekam di tangan uncle

CUP BEKAM BERWAP TANDA BANYAK ANGIN DALAM BADAN?

Istilah angin sering disebut- sebut dalam suasana masyarakat kita dan ia tidak asing lagi. Contohnya, apabila mengurut, pasti kita atau juru urut mengatakan badan kita ada angin sebab kita atau juru urut akan sendawa. Padahal sebenarnya ia adalah tolakan angin di dalam perut. Angin berada di tiga tempat iaitu perut, usus dan paru- paru. Istilah angin ini datang daripada orang tua – tua dahulu untuk menggambarkan rasa sakit badan ketika itu.

Ada juga yang datang berbekam untuk mengeluarkan angin. Jika angin disifatkan dengan rasa sengal  – sengal badan, maka angin disini bermaksud pengumpulan asid laktik di dalam tisu otot badan kita. Ini disebabkan otot tempat yang kita rasa sakit itu sedang dalam keadaan terlebih kerja.  Contohnya, kita sakit bahu dan belikat. Apabila pergi urut, ada bunyi “kruk kruk” di antara belikat dan tulang belakang terutama kawasan bahu berdekatan leher. Lalu kita katakan ianya adalah angin. Sebenarnya, ia disebabkan otot terlebih kerja.

Otot sentiasa dalam fasa pengecutan (contraction) menyebabkan lama kelamaan ada ruang di antara otot yang dipanggil muscle knot. Ruang itulah yang berbunyi ‘kruk krak’.

Otot dan fascia yang saling berhubung, apabila dipicit atau diurut atau dibekam, otot kembali kepada pemanjangan normal (lengthening) boleh tengok healthy muscle fiber gamabr di bawah. Maka kita akan sendawa kerana tolakan angin  dalam perut kerana pergerakan terapis.

Kemudian, selepas diurut, kita akan merasa lega kerana otot-otot yang tegang telah dilembutkan.

Begitu jugalah bekam yang mekanismanya melembutkan otot (muscle relaxation)

“Angin’ atau laktik asid tidak keluar dalam bentuk wap. Wap yang berlaku adalah disebabkan haba dari darah yang terkumpul di dalam cup bekam. Penyedutan cup bekam menyebabkan pengembangan salur darah(vasodilasi). Vasodilasi menyebabkan kawasan tersebut berasa panas dan suhu badan meningkat.

Pengumpulan haba berlaku di bawah lapisan kulit ketika bekam angin akan dikeluarkan semasa bekam darah.

Kepungan udara dari kawasan yang panas bergerak ke kawasan udara yang sejuk dinamakan proses kondensasi.

Perumpamaannya adalah seperti air yang mendidih, lalu kita membuat teh. Kita boleh lihat akan ada wap air sekitar teh yang panas kerana telah berada di kawasan udara yang sejuk. Begitu jugalah bekam.

Maka wap air yang keluar adalah disebabkan oleh dari proses kondensasi bukanlah angin ya! Suhu badan yang panas lalu keluar ke udara yang sejuk dalam bentuk darah bekam.

Kredit kepada Dr Azrinaz yang mengajar kami, founder of Dr Hijama.

Jika anda tercari- cari tempat bekam yang merangkumi gabungan pelbagai rawatan, pusat rawatan holistik yang bersih, natural, selamat dan berkesan, anda boleh hubungi kami whatsapp +6012 968 9707 untuk kami bantu. MY REHAB SPA

#bekammuslimah #bekamwanita #bukitsentosa #bukitberuntung