Kelebihan buah epal untuk kita

Hari ini saya ingin berkongsi kelebihan buah epal. Ini adalah ringkasan daripada journal yang saya baca dan saya merasakan ianya sangat berilmu. Nak baca details boleh pergi kat sini : benefit of apples

Jika di dalam penulisan kajian, (academic research), ini dipanggil ‘systematic review” tetapi saya review satu artikel je. Hehehe.

Okei, mari sambung kembali. Ini ringkasan journal tersebut.

Research has shown that biologically active components in plant-based foods, particularly phytochemicals, have important potential to modulate many processes in the development of diseases, including cancer, cardiovascular disease, diabetes, pulmonary disorders, Alzheimer’s disease, and other degenerative disease states”.

Apples and AP (AP-flavonoid consumption), including juices and extracts, have been included in health-related studies around the world due to their rich content of varied phytochemicals. The potential of AP phytochemicals to reduce disease risk and improve health has caught the attention of scientists, practitioners, and the lay public.

Di dalam ini adalah ringkasan buah epal sebiji tu dengan dibuat jus epal dan juga jus epal dalam kotak yang kita beli di pasar raya tu. Epal sebiji itu lagi bagus taw! Tengok total polyphenols dia tu, tinggiii kan.

Buah epal ni membantu mencegah dan merawat penyakit di bawah

1- Kanser Kolon

2- Kanser Payu Dara

3- Kanser lain juga 

 “1/3 of all cancer deaths could be prevented by improved diet, particularly increased consumption of fruits, vegetables, and whole grains (13).

There is convincing evidence that diets high in fruits and vegetables are associated with reduced cancer in the lung, oral cavity, esophagus, stomach, and colon (13).”

The observations that AP intake might be associated with reduced risk of cancer have led to an expanded field of animal and in vitro work with cell models that mimic phases in the initiation, promotion, and progression of cancer”.

4- Penyakit Kardiovaskular 

“These include the diet related conditions of hypertension, coronary artery disease, myocardial infarction, angina, heart failure, and stroke (33). A group of Finnish women consuming >71 g of apple/d experienced a 43% reduction in coronary mortality compared to women who did not eat apples. In men, the risk reduction was 19% in the group consuming >54 g compared to no apple intake (34)”.

5- Asthma dan Fungsi Pulmonary (paru-paru) 

In a separate study, Shaheen et al. (55) examined the effect of AP on the presence of asthma diagnosis and symptoms (defined as “wheeze”) in children in the UK.

Parents/ caregivers reported apple and apple juice intake and health data of over 2600 children aged 5–11 y. It was found that apple juice from concentrate was significantly and dose dependently associated with reduced wheeze (juice ranging from 1 serving/mo to 1 serving/d) but not with reduced presence of asthma. Fresh apple intake (2–6/wk) tended to be protective but was not significant for a dose-response relationship”.

6- Proses penuaan dan kognitif (memori)

Because cholinergic depletion is associated with impaired memory and reduced cognitive performance, and acetylcholine reduction in particular is associated with Alzheimer’s disease, there is potential importance in the ability of apple juice to maintain levels of this neurotransmitter”

However, there are provocative data suggesting that mechanisms beyond antioxidant effects are important, including suppression of neurotoxic mediators in Alzheimer’s disease. The processes associated with aging and amplified in neurodegenerative diseases of aging are complex and not completely understood. The available data show preliminary but intriguing potential of AP to modulate some of these processes in animal models”

7- Diabetes

8- Kurangkan berat badan

It is plausible that the low-energy density and fiber content of apples make them effective in weight reduction diets. Thus, apples may be potentially important in weight-related disorders

9- Menguatkan tulang 

“It is estimated that 1.5 million people will suffer an osteoporotic-related fracture each year. Fruits and vegetables provide nutrients that are thought to be associated with improved bone health (vitamin C, potassium, magnesium, and vitamin K) in addition to producing alkaline metabolites that might improve bone health by reducing calcium excretion (72). Intake of fruits and vegetables is associated with improvement in bone mineral density and other bone markers in epidemiologic studies (73). Only a few studies have examined AP but preliminary observations suggest that AP may have a positive impact on markers related to bone health”.

10- Gastrointestinal protection from drug injury

Konklusi:

The antioxidant mechanisms described in many studies have important implications for a protective effect of AP on not only cancer but also cardiovascular disease, Alzheimer’s disease, asthma, and potentially diabetes”.

Several studies demonstrate that AP reduce cell proliferation, alter markers of the cell cycle, increase apoptotic mechanisms, and modulate signal transduction pathways.

Although further work is needed to extrapolate these findings to clinical outcomes, it is promising that there are multiple plausible mechanisms by which AP intake might reduce the risk of cancer in humans. The combined phytochemical and nutrient profiles in AP suggests their potential to be powerful in the prevention of several chronic conditions in humans. Ongoing work continues to further delineate multiple mechanisms by which AP might be protective and suggests great promise. Future studies, including well-conducted clinical trials using whole apple preparations and juice, are clearly warranted”.

Jika bertanya pada saya, apa yang saya dapat?

Makanlah buah epal untuk kesihatan. Sebab tu ada jual apple stemcell yang high antioxidant dan ada pepatah mengatakan an apple a day keeps the doctor away.

 

Bahu keras atau frozen shoulder bahaya ke?

Kali ini, saya akan berkongsi tentang tanda-tanda bahu keras dan rawatan bahu keras atau frozen shoulder.

Ada ke ahli keluarga anda yang menghadapi masalah bahu keras ataupun tidak boleh angkat bahu tangan dengan baik? Dalam medical term, ianya digelar frozen shoulder.

Nak tahu anda telah terkena penyakit ini?

Tandanya ialah bahu menjadi keras dan anda tidak dapat menggerakkan sendi bahu sepenuhnya sama ada ke depan, belakang, ke belakang bahu dan seangkatan dengannya.

Selain itu, anda akan merasa “dull ache” iaitu sakit di dalam sendi bahu, sakit tu bukan di luar dan sukar untuk diberitahu rasa sakitnya. Rasa sakit itu juga merebak ke lengan, bahu atas dan bahagian leher.

Apabila anda cuba untuk menggerakkan sendi bahu anda, rasa sakit itu semakin kuat.

Kemudian, rasa sakit akan meningkat sewaktu hendak tidur dan boleh juga terjaga sewaktu tidur disebabkan terlalu sakit. Ada juga yang cuba mengoles ais pada bahu dan sakit berkurangan namun keesokan harinya, sakit itu kembali. Pada waktu pagi pula, anda perlu menggerakkan sendi bahu beberapa ketika dahulu barulah rasa sakit perlahan-lahan akan menghilang.

Menjadi kebiasaan kalau kita sedang fokus pada kerja, kita tidak akan merasa sakit kerana otak kita sedang bekerja untuk menyelesaikan tugasan kita. Kan otak kita ada kelenjar-kelenjar berbeza mengikut fungsinya. Bila duduk saje-saje, relaks gitu, datanglah sakitnya.

Seterusnya, apa pula akitiviti yang apabila dilakukan, sakit makin terasa?

Sakit yang amat macam takleh nak describe bila anda cuba angkat tangan ke atas atau memusingkan bahu macam yang saya terangkan di atas. Lepastu, bila angkat barang, bawa beg atau barang yang lain dengan bahu yang sakit itu, menyidai pakaian (kan perlukan tangan ke atas), melempar sesuatu malah tak boleh nak garu belakang mahupun memakai bra bagi yang wanita.

Haa, tudiaa.

Sekarang, mesti anda tertanya-tanya bagaimana bahu keras ataupun frozen shoulder ini berlaku kan?

dia sebenarnya takleh cakap juga punca utama. Cuma secara umumnya, disebabkan kecederaan pada kapsul sendi bahu yang apabila proses penyembuhan ambil alih menyebabkan parut di kawasan terbabit terbentuk, maka terhasillah bahu keras.

Saya mengambil contoh, kalau kita luka di tangan terutama dekat sendi jarila katakan, lama-lama darah akan kering dan kupingan ala warna coklat akan terbentuk menutup luka tu kan? Bila nak gerakkan sendi jari kita akan merasa sakit. Nah, begitu jugalah dengan sendi bahu kita. Cuma yangi ni di dalam, tidak dapat dilihat dengan mata kasar cuma dapat rasa sahaja.

Ada juga disebabkan stroke (kan bahu lama tak bergerak, tu yang jadi stiff), kencing manis, dan mana2 yang berkaitan dengan bahu terlebih guna atau tak gerak sangat pun.

Boleh sembuh ke?

Eh, insya Allah boleh. yang penting yakin boleh sembuh dulu. Proses penyembuhan ni terdiri daripada 3 fasa. 1- sakit dulu, 2- freezing atau beku, xleh nak gerakkan sendi bahu 3- thawing ataupun bahu dah tak keras, dah loose dan kita pun boleh restore balik tujuh pergerakan yang sepatutnya bahu boleh lakukan.

Jika anda nak sembuh sperti sediakala, hubungilah team kami. Insya Allah, kami bantu anda dapatkan balik pergerakan itu dengan rawatan penuh kasih sayang dari kami. Selalunya, rawatan untuk bahu keras atau frozen shoulder ini meliputi rawatan ais/panas, joint mobilisation dengan tujuan memecahkan sendi yang keras, stretching dan juga strengthening exercise. Jika, akupuntur diperlukan, kami akan letakkan ia di sekitar bahu anda.

Di bawah adalah contoh senaman membantu untuk menggerakkan sendi bahu anda.

Kami ke rumah anda yang sekitar kuala lumpur dan selangor atau anda boleh datang ke tempat kami di Bukit Sentosa, Rawang untuk kami bantu anda.

Ingat! anda pergi urut sekalipun, ia tidak membantu sekiranya tidak dipecahkan sendi bahu yang keras itu. Urut untuk muscle ataupun ramai yang cakap “urat”.

 

Harap info tentang tanda bahu keras dan rawatan bahu keras atau frozen shoulder dapat membantu anda.

 

 

Siapa Kata Bekam Ini Kuno?

Memangla bekam ni kuno sebab iakan dari Rasulullah S.A.W. beribu tahun dahulu tetapi ianya tidak kuno untuk digunakan. Kebaikannya sepanjang zaman.

Memang, sekarang ini segala sesuatu yang berbau ‘barat’ yang didonimasi orang Nasrani dan Yahudi nampak indah menyenangkan dan memudahkan. Ini memang usaha mereka untuk menjauhkan kaum muslimin dari kitabNya Alquran. Mereka mengetahui bahawa apabila kaum Muslimin berpegang teguh kepada ajaranNya, pastilah kita akan berjaya dan menguasai dunia, seperti yang pernah dialami umat Islam pada abad 8-12 Masihi. Waktu itu, ilmu perubatan berkembang menguasai daratan Eropah, sehingga muncullah doktor- doktor muslim yang “gorgeous” dengan ilmu keislaman dan kedoktorannya seperti Ibnu Sina, Az Zahrowi, Ibnu Maimon, Al- Biruni dan lain- lain.

Padahal waktu itu kaum Nasrani sendiri susah untuk meningkatkan keilmuannya, kerana terikat dengan pendapat gereja yang menyebut pengetahuan moden bertentangan dengan Bibel. Sehingga yang berbeza dengan Bibel dianggap menentang Bibel. Bahkan orang yang menentang pendapat gereja akan dihukum seperti yang dilakukan oleh Galille yang dituntut hanya kerana ia mengikut penemuan Coppernicus tentang peredaram bumi. Galille kemudiannya dihukum dengan alasan mentafsirkan Bibel secara keliru.

Inilah yang menyebabkan kaum Nasrani beramai-ramai meninggalkan agama mereka, sehingga mereka boleh memajukan sains dan perubatan dan bidang lain. Sementara waktu itu, ramai kaum muslimin yang meninggalkan ajarannya termasuk bidang kedoktoran.

Orang-orang muslim meninggalkan agamanya, mereka menjadi tertinggal

Dan orang-orang Nasrani meninggalkan agamanya, mereka menjadi maju.”

Kaum muslimin jarang sekali mahu mendalami ilmu kedoktoran warisan Nabi s.a.w (selawat utk nabi ye) yang sangat lengkap terutamanya bekam.

Malahan ilmu bekam diserahkan kepada bukan Muslim. Mereka melakukan penelitian dan pembuktian terus menerus, yang akhirnya mereka terapkan dalam kehidupan sehari – hari, walaupun mereka tidak menamakannya bekam. Tetapi tetap memakai prinsip kerja bekam, menyedut darah dan mengumpulkannya, kemudian mengeluarkannya , tentunya dengan teknik dan teknologi canggih.

Hingga muncullah ahli bekam dari Negara Barat, seperti Doktor Michael Reed Gach dari California dengan bukunya “Potent Points, a Guide to Self Care for Common Ailments atau Kohler D (1990) dengan bukunya “the Connective Tissue as The Physical Medium for Conduction of Healing Energy in Cupping Therapeutic Method”.

Paling terbaru mengenai kejayaan atlet renang Olimpik 2016 yang melakukan bekam sebelum pertandingan dilakukan.

Aha, bekam ini kuno ke?

Nota di atas saya petik di dalam buku Penyembuhan Penyakit Kaedah Bekam Cara Rasulullah s.a.w. oleh Syiha al-Badri Yasin.

 

Belajarlah dari sejarah~