TEORI TAIBAH: BEKAM MERAWAT SAKIT RADANG SENDI (RHEUMATOID ARTHRITIS)

RHEUMATOID ARTHRITIS adalah sejenis sakit autoimmune yang menyebabkan sakit teruk pada sendi terjejas yang bengkak, tender (sentuh sikit rasa sakit) yang membawa kepada pergerakan sendi yang terhad.

Pilihan rawatan yang tersedia untuk RA termasuk analgesik steroid dan memodifikasikan ubat antirheumatoid (DMARD) (ubat anti-radang yang kuat dan ubat sitotoksik contohnya methotrexate) [107].

Banyak kesan sampingan ubat yang ditemui dalam rawatan farmakologi yang digunakan untuk RA contohnya ubat analgesik menyebabkan gastritis, ulser gastrik dan dos yang tinggi menyebabkan badan ada toksik [107].

Selain itu, terapi steroid yang berpanjangan menyebabkan osteoporosis, hipertensi, diabetes steroid, ulser gastrik dan pergantungan pada steroid [108].

 

Ubat sitotoksik sangat berbahaya pada jangka masa panjang dan merupakan sebab utama kesan sampingan yang dilaporkan pada pesakit rheumatoid seperti hepatotoxicity, keguguran rambut, keletihan dan keletihan [109].

Walaupun bebanan dari segi fizikal, psikologi dan ekonomi untuk modaliti rawatan terkini, penentangan badan terhadap rawatan ubatan dilaporkan dalam sesetengah kes. Badan tidak bertindak balas dengan rawatan yang diberikan.

Pencarian cara rawatan yang lebih baik diperlukan kerana ramai pesakit RA mengalami rintangan terhadap kombinasi ubat methotrexate dan steroid ini [110].

Secara umumnya, modaliti rawatan ditujukan untuk merawat sebab, keadaan dan komplikasi kerana rawatan ini akan yang menyembuhkan, membetulkan sebab atau punca penyakit dan menghalang patogenesisnya.

Kerana RA adalah gangguan imunologi yang disebabkan oleh tindak balas keradangan kronik dengan sifat autoimun di mana antibody badan kita sendiri menyerang sendi synovial kita [83,111].

Ia berlaku mungkin disebabkan oleh peningkatan paras sitokin radang contohnya faktor nekrosis tumor (TNF) [111-112].  Infliximab (antibodi monoclonal anti TNF) dilaporkan berkesan dalam rawatan RA [112].

Walau bagaimanapun, Infliximab sangat mahal dan membawa banyak kesan sampingan. Kajian yang lebih baik dilaporkan apabila terapi anti-TNF-α digabungkan dengan terapi DMARD pada pesakit RA yang membawa kepada pengurangan keradangan ekspresi gen dalam darah keseluruhan dibandingkan dengan terapi DMARD sahaja [111].

Al-hijamah for Treatment of Rheumatoid Arthritis (RA) (in Light of Taibah Theory)

Kajian mengenai rawatan RA menggunakan terapi bekam terlalu sedikit.

Terapi bekam untuk RA dilaporkan dapat mengurangkan kesakitan yang dihadapi. Satu kajian oleh Ahmed et al. (2005) melaporkan bahawa terapi bekam digabungkan dengan rawatan farmakologi untuk RA secara dramatik mengurangkan rasa sakit, sendi tender (sakit bila disentuh), sendi bengkak dan skor aktiviti penyakit.

Gabungan rawatan bekam dan terapi farmakologi dapat mengurangkan penanda aras penyakit iaitu kadar pemendapan erythrocyte, protein C-reaktif, reseptor interleukin-2 (SIl-2R) dan faktor rheumatoid (RF) yang dinilai selama tiga bulan berturut-turut [5].

Kesan imunomodulator terapi ini berlaku kerana terapi bekam membantu dalam mengurangkan tindak balas imunologi yang jadi penyebab yang mendasari patogenesis RA iaitu menurunnya kadar bacaan tahap serum SIl-2R dan RF.

Teori Taibah dalam bekam mengatakan bekam tolong melakukan proses perkumuhan kulit melalui torehan pen bekam pada kulit dan daya sedutan cawan bekam berjaya menarik keluar serum SIl-2R dan RF yang berlebihan.

Mekanisme terperinci untuk itu tidak dilaporkan oleh kumpulan penyelidikan ini. Namun, bekam membantu mengatasi masalah RA.

Setakat ini, tiada kajian serupa yang ditulis dalam bahasa Inggeris dilaporkan mengenai terapi bekam bagi masalah RA.

Analisis teliti mengenai data yang dilaporkan dapat membantu dalam memahami bagaimana terapi bekam berfungsi untuk merawat RA.

Kami mencadangkan bahawa teknik bekam mengaplikasikan laluan tiruan yang terbentuk di tapak keradangan untuk meningkatkan pengekstrakan cecair tisu ekstraselular, limfa atau darah yang mungkin tepu dengan sitokin radang (sebagai TNF), kompleks imun atau produk sisa selular toksik keluar dari permukaan kulit.

Kekurangan agen-agen berbahaya yang telah dibuang melalui terapi bekam mungkin dapat menghalang reaksi keradangan imunologi kronik atau sekurang-kurangnya mengurangkan keterukan sakit atau menangguhkan kejadian sakit RA ini.

Untuk mengeluarkan cecair tisu yang mengandungi ejen-ejen berbahaya dan CPS, sedutan melalui mencipta tekanan negatif dalam cawan bekam boleh membantu perjalanan darah dalam saliran yang lebih baik di kawasan-kawasan yang bermasalah.

Ini diharapkan dapat membantu tubuh manusia untuk memulihkan proses fisiologi homeostasis mengikut teori Taibah.

 

RUJUKAN

5- Ahmed SM, Madbouly NH, Maklad SS, Abu-Shady EA (2005) Immunomodulatory effects of blood letting cupping therapy in patients with rheumatoid arthritis. Egypt J Immunol 12: 39-51.

107- Halilova KI, Brown EE, Morgan SL, Bridges SL Jr, Hwang MH, et al. (2012) Markers of treatment response to methotrexate in rheumatoid arthritis: where do we stand? Int J Rheumatol 2012: 978396.

108. Smyllie HC, Connolly CK (1968) Incidence of serious complications of corticosteroid therapy in respiratory disease. A retrospective survey of patients in the Brompton hospital. Thorax 23: 571-581.

109. Ranganathan P, Eisen S, Yokoyama WM, McLeod HL (2003) Will pharmacogenetics allow better prediction of methotrexate toxicity and efficacy in patients with rheumatoid arthritis? Ann Rheum Dis 62: 4-9.

110. Isik M, Halacli B, Atmaca O, Etgül S, Doğan I, et al. (2013) Triple DMARD combination for rheumatoid arthritis resistant to methotrexate and steroid combination: a single-center experience. Rheumatol Int 33: 1425-1427.

111. Edwards CK 3rd, Green JS, Volk HD, Schiff M, Kotzin BL, et al. (2012) Combined anti-tumor necrosis factor-α therapy and DMARD therapy in
rheumatoid arthritis patients reduces inflammatory gene expression in whole
blood compared to DMARD therapy alone. Front Immunol 3: 366.

112. Ortea I, Roschitzki B, Ovalles JG, Longo JL, de la Torre I, et al. (2012) Discovery of serum proteomic biomarkers for prediction of response to infliximab (a monoclonal anti-TNF antibody) treatment in rheumatoid arthritis: an exploratory analysis. J Proteomics 77: 372-382.

Jika anda mengalami masalah seperti yang dinyatakan, dan tercari- cari tempat bekam yang merangkumi gabungan pelbagai rawatan, pusat rawatan holistik yang bersih, natural, selamat dan berkesan, anda boleh hubungi kami whatsapp +6012 968 9707 untuk kami bantu. Fb page: MY REHAB SPA official. You tube: My Rehab Spa

#bekammuslimah #bekamwanita #bukitsentosa #bukitberuntung #urutbukitsentosa #urutbukitberuntung

Taibah Teori: Kajian saintifik bekam untuk darah tinggi

Pesakit yang mengalami obesity lalu menghidapi tekanan darah tinggi (hypertension) dilaporkan mempunyai jumlah bendalir extracellular dan interstitial yang lebih tinggi daripada subjek normative (tekanan darah normal).

Ini kerana kegemukan meningkatkan jumlah cecair ekstraselular dan interstitial dalam pesakit hipertensi obes dan yang berkaitan dengan tahap kelebihan berat badan dan mekanisme hipertensi [113].

Dalam sesetengah pesakit hipertensi yang mepunyai masalah buah pinggang (renal hypertension), pengurangan isipadu cecair yang meningkat (volume-dependent form) mungkin perlu dalam mengurangkan masalah ini [114].

Dalam beberapa kajian, hipertensi buah pinggang menyebabkan Nitric Oxide Synthase (NOS) untuk mensintesis NO (vasodilator).

Ini boleh menyebabkan hipertensi sistemik dan glomerular, iskemia glomerular, glomerulosclerosis, kecederaan tubulointerstitial dan proteinuria [87,115].

Radikal bebas seperti superoxide anion yang disebabkan oleh tekanan oksidatif dilaporkan menyebabkan ketidakaktifan NOS dan mengurangkan jumlah pengeluaran NO dalam hipertensi buah pinggang manusia.

Tekanan oksidatif berlaku pada fasa awal penyakit ginjal kronik di mana tekanan darah meningkat seiring dengan perkembangan penyakit ginjal [116]. Tekanan oksidatif ini menyebabkan kekurangan NO yang mendahului perkembangan hipertensi [117].

Wang et al. melaporkan disfungsi endothelial teruk dan perencatan NOS mikrovaskular pada pesakit hipertensi. Itu disertai dengan peningkatan tahap plasma ROS dan dimetil arginine asimetri yang boleh menghalang NOS [118].

Al-hijamah for Treatment of Hypertension (in Light of Taibah Theory)

Mengikut teori Taibah, terapi bekam boleh mengalirkan cecair interstitial dan menyaring cecair intravaskular yang berlebihan dengan bahan-bahan metabolik berbahaya (Causative Pathological Substance) dan meningkatkan pengeluaran NO endogen.

Di samping itu, terapi bekam juga membantu dalam perkumuhan bahan buangan terkumpul, bahan-bahan vasoaktif dan radikal bebas (menyebabkan hipertensi) dan ianya mungkin bermanfaat dalam merawat hipertensi.


Jika anda mengalami masalah seperti yang dinyatakan, dan tercari- cari tempat bekam yang merangkumi gabungan pelbagai rawatan, pusat rawatan holistik yang bersih, natural, selamat dan berkesan, anda boleh hubungi kami whatsapp +6012 968 9707 untuk kami bantu. like page MY REHAB SPA official dan Subsribe Youtube My Rehab Spa untuk dapatkan video berkaitan masalah otot saraf sendi dan tulang anda.

Kajian klinikal bekam merawat fibromyalgia: sakit otot sendi, letih, ganggu tidur, ingatan dan mood

Fibromyalgia adalah sakit dalam keadaan jangka panjang (kronik). Ia menyebabkan:

  • sakit pada otot dan tulang (kesakitan muskuloskeletal)
  • tenderness (tak boleh sentuh badan atau kawasan sakit, dia akan jadi sakit)
  • keletihan badan
  • gangguan tidur
  • gangguan kognitif

Walaupun doktor sendiri juga kurang memahami keadaan ini. Gejala-gejalanya meniru keadaan lain, dan tidak ada ujian sebenar untuk mengesahkan diagnosis. Akibatnya, fibromyalgia sering salah didiagnosis.

Kesakitan disebabkan oleh fibromyalgia adalah kompleks dan disebabkan oleh banyak faktor. Contohnya, fibromyalgia mungkin disebabkan oleh interaksi faktor sistem saraf pusat nociceptive, neuropathic, disregulatory, kegagalan metabolik dalam keradangan otot dan neurogenik [125].

Antara ciri – ciri positif yang menunjukkan anda menghidapi fibromyalgia adalah tahap cecair cerebrospinal yang tinggi glutamat, bahan P, sitokin radang, dan ROS(reactive oxidative stress) [126-129]. bukan kak Ros yee. Xoxo

Dalam fibromyalgia, kesakitan nokiseptor disebabkan oleh tindak balas sensori saraf oleh pelepasan bahan P dan neuropeptida lain dari ujung saraf periferal yang membawa kepada hyperalgesia disebabkan oleh pemekaan kimia pada titik tender.

* hyperalgesia :increased sensitivity to pain

In fibromyalgia, nociceptor pain is based on the excitation of the nervous sensors by the release of substance P and other neuropeptides from the peripheral nerve endings leading to hyperalgesia due to chemical sensitization at tender points.

Kesakitan neuropatik disebabkan oleh mampatan saraf seperti dalam herniasi cakera vertebral (disc tulang belakang) atau gangguan pengangkutan aksonal yang menyebabkan hipertoksitabiliti, sistem pengangkutan axonal yang terganggu dan perubahan trophik menyebabkan titik tender dalam fibromyalgia [125].

Neuropathic pain is due to nerve compression as in herniation of vertebral disks or disturbances of axonal transport causing hyperexcitability, disturbed axonal transport system and trophic changes causing tender points in fibromyalgia [125].

 

Cupping Therapy for Treatment of Fibromyalgia (in Light of Taibah Theory)

Terdapat kajian yang mengatakan cup bekam dipanaskan dengan herba sebelum dilakukan bekam angin pada 30 pesakit fibromyalgia dilaporkan berkesan untuk menurunkan tahap sakit fibromyalgia dan jumlah titik tender(tender points) (Cao et al., 2011).

Ringkasan kajian akan dilampirkan di bawah, tetapi dalam English ya. Saya tidak translate ia.

Title: Medicinal cupping therapy in 30 patients with fibromyalgia: a case series observation.

Cao, H. Hu, H, Colagiuri, B & Liu, J. (2011) Center for Evidence-Based Chinese Medicine, Beijing University of Chinese Medicine, Beijing, China.

BACKGROUND: The aim of this study was to evaluate the therapeutic effect of traditional medicinal cupping for treatment of fibromyalgia.

METHODS: A prospective case series was conducted in 30 consecutive patients with fibromyalgia at an outpatient department in a hospital in Beijing.

Patients were diagnosed according to the criteria set by the American College of Rheumatology (1990).

A bamboo cup, boiled in herbal decoction for 5 min, was applied to Ashi points for 10 min once daily for 15 days. Pain, assessed via a 10-point visual analogue scale (VAS), and the number of tender points were recorded at baseline, 5, 10, 15 days, and 2 weeks following the final treatment.

RESULTS: At baseline, the average pain was 2.63 ± 0.73 on the VAS, and patients had an average of 13.5 ± 1.66 tender points. The pain scores decreased from baseline during treatment (2.22 ± 0.77 at 5 days, 1.78 ± 0.75 at 10 days, and 1.36 ± 0.76 at 15 days) as did the number of tender points (12.57 ± 2.25 at 5 days, 11.2 ± 2.50 at 10 days, 9.33 ± 2.89 at 15 days). A total of 29 patients completed follow-up 2 weeks after the final treatment, which suggested the reduction in pain and tender points was sustained (1.31 ± 0.76 for VAS; 9.07 ± 2.96 for pain points). There were no serious adverse effects as a result of cupping.

CONCLUSIONS: Medicinal cupping therapy was associated with a reduction in fibromyalgia symptoms for both pain ratings and number of tender points. The findings from this case series should be tested in a controlled clinical trial.

Berdasarkan kajian ini dan pada teori Taibah, bekam darah dijangka menjadi rawatan yang lebih sesuai dan efektif untuk fibromyalgia kerana dapat menurunkan tekanan cairan interstisial, menurunkan sitokin radang dan bahan P (CPS melalui pencairan kemudian saliran) dan mengurangkan cairan interstitial di tapak keradangan.

(CPS ialah causative pathological substance iaitu kombinasi toksin atau kotoran yang berada dalam badan menggunakan istilah perubatan di atas).

Terdapat satu kajian mengenai pengurangan simptom fibromyalgia menggunakan rawatan yang mengurangkan cecair interstitial di tapak peradangan. Terdapat kesan anti-radang yang jelas dilihat dalam kajian ini [131].

Maksudnya, bekam darah juga dapat mengurangkan cecair interstitial di tapak peradangan, maka ianya sesuai dilakukan untuk mengurangkan dan menyembuhkan fibromyalgia.  

 

Rujukan

El Sayed SM, Mahmoud HS, Nabo MMH (2013) Medical and Scientific Bases of Wet Cupping Therapy (Al-hijamah): in Light of Modern Medicine and Prophetic Medicine. Altern Integ Med 2: 122. doi:10.4172/2327-5162.1000122

125. Zimmermann M (1991) Pathophysiological mechanisms of fibromyalgia. Clin J Pain 7 Suppl 1: S8-15.

126. Larson AA, Giovengo SL, Russell IJ, Michalek JE (2000) Changes in the concentrations of amino acids in the cerebrospinal fluid that correlate with pain in patients with fibromyalgia: implications for nitric oxide pathways. Pain 87: 201-211.

127. Sarchielli P, Mancini ML, Floridi A, Coppola F, Rossi C, et al. (2007) Increased levels of neurotrophins are not specific for chronic migraine: evidence from primary fibromyalgia syndrome. J Pain 8: 737-745.

128. Frazer KA, Wade CM, Hinds DA, Patil N, Cox DR, et al. (2004) Segmental phylogenetic relationships of inbred mouse strains revealed by fine-scale analysis of sequence variation across 4.6 mb of mouse genome. Genome Res 14: 1493-1500.

129.Ozgocmen S, Ozyurt H, Sogut S, Akyol O (2006) Current concepts in the pathophysiology of fibromyalgia: the potential role of oxidative stress and nitric oxide. Rheumatol Int 26: 585-597.131. Ali M (1999) Oxidative-dysoxygenative trigger points in fibromyalgia Pathogenesis, diagnosis and resolution. J of Integrative Med 3: 38-47.


Jika anda mengalami masalah seperti yang dinyatakan, dan tercari- cari tempat bekam yang merangkumi gabungan pelbagai rawatan, pusat rawatan holistik yang bersih, natural, selamat dan berkesan, anda boleh hubungi kami whatsapp +6012 968 9707 untuk kami bantu. MY REHAB SPA


#bekammuslimah #bekamwanita #bukitsentosa #bukitberuntung

 

Kenapa bekam bagus untuk sakit cellulitis: kulit kemerahan keradangan

Selulitis adalah reaksi radang bakteria dalam tisu subkutaneus yang disebabkan oleh bakteria gram positif sebagai staphylococcus aureus dan streptococcus.

Selulitis yang disebabkan oleh toksemia dan septicemia menyebabkan kadar kematian yang tinggi. Rawatan utama selulitis adalah antibiotik spektrum luas (broad spectrum antibiotic) [121].

Kelewatan dalam rawatan selulitis membolehkan mikroorganisma dan pengeluaran eksotoksin yang berkuasa dihasilkan berkali ganda.

Kawasan yang kemerahan akan dilebarkan dan ianya semakin membesar.

Dalam kes kehadiran bakteria gram negatif yang berkaitan, endotoxin yang berkuasa dilepaskan menyebabkan kejutan endotoksik [122-123].

Ini memberikan kesimpulan bahawa antibiotik hanya mungkin tidak cukup untuk merawat selulitis kerana antibiotik tidak memberi kesan kepada toksin bakteria.

Dalam laporan kes baru-baru ini, dalam pesakit selulitis, rawatan antibiotik spektrum luas (broad spectrum antibiotic) tidak berkesan dalam merawat pesakit itu. Malah, keadaan umum pesakit semakin merosot.

Terdapat satu kajian yang dijalankan. Terapi antibiotik bersama-sama dengan terapi bekam darah dilakukan di tapak keradangan maksimum selulitis dengan menggunakan kira-kira 35 torehan bekam dan kira-kira 9 ml darah dikeluarkan. Jika ada pengurangan dalam semua tanda-tanda keradangan, segera dicatatkan.

Rawatan kepada pesakit selulitis yang sama untuk kedua kali menggunakan terapi bekam menunjukkan peningkatan dramatik. Cellulitis semakin berkurang kepada pesakit ini. Ini menunjukkan keberkesanan terapi bekam dalam merawat selulitis [124].

Cupping Therapy for Treatment of Cellulitis (in Light of Taibah Theory)

Kesembuhan atau pengurangan selulitis boleh dijelaskan berdasarkan teori Taibah di mana cecair cecair interstitial dan cecair kapilari yang mengandungi banyak bakteria dan toksin bakteria (ianya adalah CPS) dibuang melalui bekam darah.

Bekam membantu dalam pembersihan darah daripada mikroorganisma dan toksin dan menghapuskan mikroorganisma dan toksin keluar dari tubuh manusia melalui sedutan tekanan negative cup bekam yang digunakan.

Berdasarkan kajian ini, terapi bekam lebih baik daripada antibiotik, yang tidak mempengaruhi toksin bakteria. Terapi bekam sendiri dapat membuang kedua-dua bakteria dan toksin melalui sedutan cup bekam yang dibuktikan dengan pengurangan keradangan pesakit.

Namun, yang terbaik adalah untuk menggabungkan antibiotik dan terapi bekam untuk merawat selulitis.

References

El Sayed SM, Mahmoud HS, Nabo MMH (2013) Medical and Scientific Bases of Wet Cupping Therapy (Al-hijamah): in Light of Modern
Medicine and Prophetic Medicine. Altern Integ Med 2: 122. doi:10.4172/2327-5162.1000122

121. Swartz MN, Pasternack MS (2005) Principles and Practice of Infectious Diseases. In: Cellulitis and subcutaneous tissue infections. GL Mandell et al., (6th edn) Elsevier Churchill Livingstone, Philadelphia. pp 1178-1180.

122. Quinn PJ, Markey BK, Leonard FC, Hartigan P, Fanning S, et al. (2011) Veterinary microbiology and microbial disease (2nd edn) Chichester, West Sussex, UK: Wiley-Blackwell 170.

123. Van Amersfoort ES, Van Berkel TJ, Kuiper J (2003) Receptors, mediators, and mechanisms involved in bacterial sepsis and septic shock. Clin Microbiol Rev 16: 379-414.

124. Ahmed A, Khan RA, Ali AA, Ahmed M, Mesaik MA (2011) Effect of wet cupping therapy on virulent cellulitis secondary to honey bee sting–a case report. Journal of Basic and Applied Sciences 7: 123-125.

Jika anda mengalami masalah seperti yang dinyatakan, dan tercari- cari tempat bekam yang merangkumi gabungan pelbagai rawatan, pusat rawatan holistik yang bersih, natural, selamat dan berkesan, anda boleh hubungi kami whatsapp +6012 968 9707 untuk kami bantu. MY REHAB SPA


#bekammuslimah #bekamwanita #bukitsentosa #bukitberuntung #urutbukitsentosa #urutbukitberuntung

TEORI TAIBAH: RAWATAN SAKIT KEPALA DAN MIGRAIN DENGAN KAEDAH BEKAM BASAH

Terapi bekam dilaporkan berkesan merawat sakit kepala dan migraine. Ini dibuktikan melalui kajian di mana kadar kesakitan berkurang sebanyak 66% selepas melakukan bekam. Pesakit yang dirawat juga mengalami kadar pengurangan sebanyak 12.6 hari sakit kepala dari sebulan [20].

Ini bermakna kekerapan sakit kepala juga berkurangan selepas melakukan bekam.

Baru-baru ini, paras IL-6 serum dilaporkan tinggi dalam kalangan pesakit migrain sama ada mereka menjalani rawatan ataupun tidak menjalani rawatan ‘topiramate’. Ini mungkin menunjukkan bahawa paras IL-6 yang tinggi mungkin menjadi punca dalam serangan sakit migrain kronik [119].

Mengikut teori Taibah, migrain dan sakit kepala boleh dirawat dengan bekam.

Bekam darah mungkin menyebabkan pelepasan plasma melalui penyingkiran cecair berlebihan, mediator kimia, Il-6, bahan vasoaktif, neuropeptida yang menjadi punca sakit kepala.

 Bekam darah juga dapat mengurangkan tekanan cecair interstitial.

Faktor penyakit utama (predisposing factor) seperti tekanan darah tinggi dan kebas saraf  (neuralgia trigeminal akut) akan menyebabkan sakit kepala terjadi.

Maknanya sakit kepala terjadi disebabkan oleh “predisposing factor” ini dan bekam juga boleh merawat punca terjadinya sakit kepala ini.

Neuropeptida yang terlibat dalam patogenesis sakit kepala termasuk bahan P, vasoactive intestinal polypeptide (VIP) dan peptide yang berkaitan dengan gen kalcitonin (calcitonin gene-related peptide: CGRP) yang merupakan mediator penting dalam patogenesis migrain dan sakit kepala utama yang lain juga akan disingkirkan melalui bekam darah.

 Konsentrasi CGRP dan VIP dilaporkan meningkat dalam plasma vena jugular semasa serangan sakit kepala kluster dan migraine berlaku [120].

Jadi, pembuangan bahan toksin atau causative pathological substance (CPS) yang disebutkan di atas dapat menjelaskan bagaimana bekam darah dapat merawat sakit kepala dan migrain.

Di My Rehab Spa, kami akan mengenalpasti sakit kepala yang anda hadapi sama ada melalui tulang leher yang senget ataupun urat otot saraf yang tegang atau sememangnya sakit kepala sendiri dari faktor penyakit major yang dihidapi.

Kebiasaannya, MRS akan melakukan neck traction (pembetulan tulang leher), urutan leher dan bahu iaitu urutan antistress dan kemudian barulah dibekam.

Selepas itu, kami akan mengajar anda teknik senaman terapeutik leher bergantung kepada masalah sakit kepala yang dihadapi dan ia boleh dilakukan di rumah. 

Kadang- kadang punca sakit kepala adalah disebabkan oleh penggunaan bantal yang tinggi, ataupun saraf leher terkepit disebabkan bertahun – tahun kerja banyak membongkok menghadap komputer dan paperwork. ^^

Rujukan

El Sayed SM, Mahmoud HS, Nabo MMH (2013) Medical and Scientific Bases of Wet Cupping Therapy (Al-hijamah): in Light of Modern Medicine and Prophetic Medicine. Altern Integ Med 2: 122. doi:10.4172/2327-5162.1000122

20 Ahmadi A, Schwebel DC, Rezaei M (2008) The efficacy of wet-cupping in the treatment of tension and migraine headache. Am J Chin Med 36: 37-44.

119 Koçer A, Memişoğullari R, Domaç FM, Ilhan A, Koçer E, et al. (2009) IL-6 levels in migraine patients receiving topiramate. Pain Pract 9: 375-379

120 Messlinger K, Fischer MJ, Lennerz JK (2011) Neuropeptide effects in the trigeminal system: pathophysiology and clinical relevance in migraine. Keio J Med 60: 82-89.

Jika anda mengalami masalah seperti yang dinyatakan, dan tercari- cari tempat bekam yang merangkumi gabungan pelbagai rawatan, pusat rawatan holistik yang bersih, natural, selamat dan berkesan, anda boleh hubungi kami whatsapp +6012 968 9707 untuk kami bantu. MY REHAB SPA

#bekammuslimah #bekamwanita #bukitsentosa #bukitberuntung #urutbukitsentosa #urutbukitberuntung #bekambukitsentosa #urutanswedish #urutantradisional #fisioterapibukitsentosa

Teori Taibah: Terapi Bekam untuk Rawatan Carpal Tunnel Syndrome (CTS): kebas pergelangan tangan dan jari

Carpal Tunnel Syndrome (CTS) adalah saraf yang terkepit di bahagian pergelangan tangan sehingga menjadikan ia merasa kebas.

Ianya boleh jadi disebabkan penggunaan berlebihan pergelangan tangan yang menekan saraf median yang lalu di kawasan itu ataupun disebabkan oleh penyakit lain seperti

– hipertensi,

– rheumatoid arthritis (penyakit radang disebabkan autoimmune),

– kencing manis,

– hypothyroidism,

– penggunaan kortikosteroid,

– terapi penggantian hormone (hormonal replacement therapy)

– patah pergelangan tangan 

– penggunaan ubat seperti β-blockers.

Patofisiologi CTS idiopatik dilaporkan disebabkan oleh ischemia-induced reperfusion injury (kecederaan reperfusi yang disebabkan oleh iskemia: kekurangan darah beroksigen di kawasan pergelangan tangan) yang menyebabkan peningkatan tekanan interstitial yang membawa kepada perubahan degeneratif dalam fleksor tenosynovium dan perubahan fibrotik pada tisu perineural.

Ini boleh menyebabkan perubahan dalam sifat-sifat fizikal sinovium yang membawa kepada pembengkakan yang cepat dan berterusan dan momen saraf median menyebabkan sindrom kesakitan CTS.

CTS Idiopathic dilaporkan sebagai  “-osis” bukan “-itis”.

Jika “-itis”, ia dirujuk kepada keradangan. CTS bukan disebabkan keradangan tetapi CTS disebabkan oleh kekurangan oksigen darah mengalir di kawasan tersebut (iskemia) seperti yang dibuktikan oleh paras serum normal interleukin-1 dan tahap serum malondialdehid yang tinggi.

Mereka yang positif CTS, tahap tenopinovial malondialdehid, interleukin 6, dan prostaglandin PGE-2 meningkat.

CTS idiopatik menyebabkan edema (bengkak) dan fibrosis progresif tisu di dalam saluran karpal, itulah yang menyebakan pergelangan tangan berasa sakit.

Masalah sindrom metabolic (metabolic syndrome) boleh menyebabkan CTS menjadi tiga kali lebih teruk dari biasa.

Sindrom metabolik termasuk

– obesiti abdomen (perut buncit),

– hipertensi (tekanan darah tinggi)

– dislipidemia (kolesterol tinggi)

– hyperglycemia (gula tinggi dalam darah)

Mereka yang ada masalah tekanan tisu normotensive dan hipertensi dilaporkan  bacaan adalah konsisten 30 mm Hg (tekanan darah diastolic) bacaan di bawah yang menyokong konsep bahawa iskemia adalah mekanisme utama dalam punca tekanan darah menjadi rendah, iaitu tempat terkepitnya saraf CTS.

Penemuan ini disahkan kemudian oleh kajian Husain et al. yang melaporkan bahawa kebanyakan pesakit CTS mempunyai dislipidemia dan sebahagian besar daripada mereka mempunyai hipertensi.

Mengikut teori Taibah, bekam darah dijangka dapat menjadi rawatan yang berkesan untuk CTS kerana bekam darah boleh mengubati cecair tisu yang mengandungi causative pathological substance (CPS). Bekam dapat mengurangkan tekanan cecair interstitial, menyelesaikan bengkak sinovial, menyerap cecair edema dan merawat faktor-faktor utama terjadinya CTS contohnya hipertensi, radang sendi dan dislipidemia.

References : El Sayed SM, Mahmoud HS, Nabo MMH (2013) Medical and Scientific Bases of Wet Cupping Therapy (Al-hijamah): in Light of Modern Medicine and Prophetic Medicine. Altern Integ Med 2: 122. doi:10.4172/2327-5162.1000122

Apabila merawat punca, kesan sampingan iaitu CTS dapat disembuhkan. Namun ianya perlulah beberapa kali rawatan. Jangan putus asa separuh jalan ya!

Di My Rehab Spa, kami menggabungkan rawatan bekam bersama dengan rawatan senaman terapeutik fisioterapi, urutan dan akupuntur. ANda juga boleh baca artikel CTS dengan klik di sini 

Jika anda mengalami masalah seperti yang dinyatakan, dan tercari- cari tempat bekam yang merangkumi gabungan pelbagai rawatan, pusat rawatan holistik yang bersih, natural, selamat dan berkesan, anda boleh hubungi kami whatsapp +6012 968 9707 untuk kami bantu. MY REHAB SPA

#bekammuslimah #bekamwanita #bukitsentosa #bukitberuntung

kesan bekam di tangan uncle

CUP BEKAM BERWAP TANDA BANYAK ANGIN DALAM BADAN?

Istilah angin sering disebut- sebut dalam suasana masyarakat kita dan ia tidak asing lagi. Contohnya, apabila mengurut, pasti kita atau juru urut mengatakan badan kita ada angin sebab kita atau juru urut akan sendawa. Padahal sebenarnya ia adalah tolakan angin di dalam perut. Angin berada di tiga tempat iaitu perut, usus dan paru- paru. Istilah angin ini datang daripada orang tua – tua dahulu untuk menggambarkan rasa sakit badan ketika itu.

Ada juga yang datang berbekam untuk mengeluarkan angin. Jika angin disifatkan dengan rasa sengal  – sengal badan, maka angin disini bermaksud pengumpulan asid laktik di dalam tisu otot badan kita. Ini disebabkan otot tempat yang kita rasa sakit itu sedang dalam keadaan terlebih kerja.  Contohnya, kita sakit bahu dan belikat. Apabila pergi urut, ada bunyi “kruk kruk” di antara belikat dan tulang belakang terutama kawasan bahu berdekatan leher. Lalu kita katakan ianya adalah angin. Sebenarnya, ia disebabkan otot terlebih kerja.

Otot sentiasa dalam fasa pengecutan (contraction) menyebabkan lama kelamaan ada ruang di antara otot yang dipanggil muscle knot. Ruang itulah yang berbunyi ‘kruk krak’.

Otot dan fascia yang saling berhubung, apabila dipicit atau diurut atau dibekam, otot kembali kepada pemanjangan normal (lengthening) boleh tengok healthy muscle fiber gamabr di bawah. Maka kita akan sendawa kerana tolakan angin  dalam perut kerana pergerakan terapis.

Kemudian, selepas diurut, kita akan merasa lega kerana otot-otot yang tegang telah dilembutkan.

Begitu jugalah bekam yang mekanismanya melembutkan otot (muscle relaxation)

“Angin’ atau laktik asid tidak keluar dalam bentuk wap. Wap yang berlaku adalah disebabkan haba dari darah yang terkumpul di dalam cup bekam. Penyedutan cup bekam menyebabkan pengembangan salur darah(vasodilasi). Vasodilasi menyebabkan kawasan tersebut berasa panas dan suhu badan meningkat.

Pengumpulan haba berlaku di bawah lapisan kulit ketika bekam angin akan dikeluarkan semasa bekam darah.

Kepungan udara dari kawasan yang panas bergerak ke kawasan udara yang sejuk dinamakan proses kondensasi.

Perumpamaannya adalah seperti air yang mendidih, lalu kita membuat teh. Kita boleh lihat akan ada wap air sekitar teh yang panas kerana telah berada di kawasan udara yang sejuk. Begitu jugalah bekam.

Maka wap air yang keluar adalah disebabkan oleh dari proses kondensasi bukanlah angin ya! Suhu badan yang panas lalu keluar ke udara yang sejuk dalam bentuk darah bekam.

Kredit kepada Dr Azrinaz yang mengajar kami, founder of Dr Hijama.

Jika anda tercari- cari tempat bekam yang merangkumi gabungan pelbagai rawatan, pusat rawatan holistik yang bersih, natural, selamat dan berkesan, anda boleh hubungi kami whatsapp +6012 968 9707 untuk kami bantu. MY REHAB SPA

#bekammuslimah #bekamwanita #bukitsentosa #bukitberuntung

KAJIAN SAINTIFIK KEBERKESANAN AKUPUNTUR MERAWAT SAKIT BAHU

Dalam artikel lepas, kami ada membincangkan mengenai . Anda boleh klik di sini untuk membacanya. (bagaimana akupuntur bekerja pada otot dalam keberkesanan untuk merawat sakit bahu)

Kali ini, kita akan berbincang mengenai KAJIAN SAINTIFIK KEBERKESANAN AKUPUNTUR MERAWAT SAKIT BAHU.

Kajian di  Amerika Syarikat menunjukkan bahawa 85% daripada penduduk melaporkan kesakitan yang disebabkan oleh trigger point. Pada pesakit dengan sakit bahu didapati bahawa 77% trigger point di otot infraspinatus, 58% mempunyai trigger point pada otot trapezius atas, 49% di otot teres kecil (teres minor), dan 38% dalam otot deltoid. Trigger point adalah kejadian biasa dan dry needling sangat disyorkan untuk melegakan kesakitan disebabkan titik pencetus otot dan fascia (myofascial trigger point).

Akupunktur tradisional telah digunakan selama bertahun-tahun, tetapi dry needling baru digunakan oleh fisioterapis. Terdapat 8 kajian di dalam artikel ini untuk menunjukkan kepada anda keberkesanan dry needling untuk merawat sakit bahu. Semua kajian yang berlaku selepas tahun 2000 dan telah diserlahkan dalam tinjauan sistematik (systematic review) dan penulisan buku tentang keperluan dry needling. Tahap kesakitan, keterbatasan pergerakan (disability), kekuatan, dan tahap pergerakan (range of motion) diukur.

Ringkasan semua penemuan kajian adalah seperti di bawah.

All eight studies found statistically significant decreases in pain after dry needling. Four studies assessed range of motion and three found a statistically significant improvement with dry needling and the other one did not.

Semua lapan kajian dry needling mendapati terdapat pengurangan kesakitan yang signifikan dalam kalangan pesakit sakit bahu. Empat kajian menilai range of motion (tahap pergerakan sendi bahu), terdapat tiga peningkatan yang signifikan secara statistic dan 1 kajian lagi tidak ada perubahan, dry needling tidak efektif.

 

Of the three studies that measured pain pressure threshold one found a statistically significant improvement with dry needling, one found a clinically important but not a statistically significant improvement, and the third didn’t find a statistically significant improvement.

Daripada tiga kajian yang mengukur tahap tekanan sakit, satu kajian didapati signifikan secara statistic dapat mengurangkan tahap sakit manakala 1 kajian mengatakan dry needling penting tetapi keputusan kajian tidak menyokong dan 1 kajian lagi mendapati dry needling tidak efektif.

 

Two other studies reported improvements in strength and sleep in patients that received dry needling over those who did not. In two studies over-all function and mood were found to improve in patients who received dry needling over those without, but one study found that function did not improve more with dry needling.

Dua lagi kajian melaporkan peningkatan dalam tahap kekuatan bahu dan kualiti tidur pada pesakit yang menerima dry needling.  Dalam dua kajian ke atas semua fungsi dan mood didapati peningkatan pada pesakit yang menerima dry needling  berbanding mereka yang tidak, tetapi satu kajian mendapati bahawa fungsi itu tidak bertambah baik walaupun menggunakan dry needling.

 

Dry needling bukanlah modaliti yang biasa digunakan dalam rawatan fisioterapi tetapi ianya menjadi semakin popular. Berdasarkan kajian, penggunaan dry needling adalah alat penting dalam mengurangkan kesakitan pesakit yang disebabkan oleh trigger point.

Kesakitan yang dikaitkan dengan trigger point mungkin memberi kesan ke atas kualiti hidup, mood, dan melakukan aktiviti tertentu dalam keadaan yang menyakitkan. Sebarang rawatan yang berkesan dalam mengurangkan kesakitan perlu dilaksanakan dalam program rawatan pesakit demi meningkatkan kualiti kehidupan dan menjaga emosi keseluruhannya.

Semua kajian mendapati bahawa penggunaan dry needling dapat mengurangkan kesakitan pesakit dengan ketara. Itoh et al. menunjukkan bahawa dry needling segera mengurangkan kesakitan dikaitkan dengan trigger point.

Osborne dan Gatt juga menunjukkan bahawa pengurangan terbesar dalam kesakitan adalah dalam tempoh 24 jam dari rawatan dan berlangsung kira-kira tujuh hari selepas rawatan. Mereka juga melaporkan bahawa selepas tiga sesi dry needling, pesakit pada tahun kedua rawatan memberitahu tidak pernah merasakan tahap kesakitan seperti kali pertama sakit yang mereka alami.

Gerber et al. mengukur perubahan pada trigger point yang dari aktif kepada tahap latent (tidur) atau tiada rasa sakit lagi. Kajian ini menunjukkan korelasi yang ketara dalam pengurangan kesakitan dengan perubahan status trigger point.

Arias-Buria30 mendapati bahawa hanya satu kali rawatan dry needling dapat  menambah baik fungsi pesakit dan boleh membantu dalam pemulihan yang lebih cepat.

Kebanyakan kajian menilai perubahan dalam kesakitan sebagai penentu utama keberkesanannya dan mendapati bahawa penggunaan dry needling berkesan mengurangkan kesakitan.

Hasil lain yang diukur dalam kajian termasuklah kadar gerakan sendi bahu, keupayaan melakukan aktiviti harian menggunakan bahu, kekuatan, kualiti tidur, mood, dan fungsi. Hasil antara setiap kajian didapati tidak konsisten. Kajian lanjut perlu dijalankan untuk menentukan keberkesanannya lagi. Namun ia dapat disimpulkan, mereka yang mengalami sakit bahu boleh mencuba untuk melakukan dry needling.

 

Jika anda mengalami masalah seperti yang dinyatakan, dan tercari- cari tempat bekam dan akupuntur, urutan, senaman terapeutik fisioterapi yang merangkumi gabungan pelbagai rawatan, pusat rawatan holistik yang bersih, natural, selamat dan berkesan, anda boleh hubungi kami whatsapp +6012 968 9707 untuk kami bantu. MY REHAB SPA

 

Bagaimana akupuntur bekerja pada otot dalam keberkesanan untuk merawat sakit bahu

Physical Therapy Modalities: How they Work and their Effectiveness in the Treatment of Shoulder Pain

Kitkowski, T. M. (2017) University of Arizona

Artikel in diterjemah oleh penulis dan ada juga diberi artikel asal. Jika anda berminat untuk membaca artikel asal bolehla menghubungi kami.

Akupunktur telah menjadi sebahagian daripada Perubatan Tradisional Cina selama ribuan tahun dan ini dapat dilihat melalui keterangan pertama akupunktur bermula pada abad kedua.  Penggunaan akupunktur pertama kali datang ke Amerika pada tahun 1971 selepas Henry A. Kissinger melawat China dan diperhatikan latihannya. Sejak itu, penggunaan akupunktur di Amerika Syarikat telah berkembang dari hari ke hari. Pada tahun 1994, 1,000,000 orang dilaporkan menggunakan akupunktur dan nombor itu dua kali ganda pada tahun 2002. Akupunktur Cina Tradisional telah dimodenkan untuk kegunaan perubatan profesion terapi fizikal dan ianya dipanggil sebagai dry needling atau akupunktur barat.

Akupuntur tidak seperti biasa dilihat dalam rawatan fisioterapi yang lain seperti ultrasound atau TENS, tetapi ianya semakin popular.

Semakin ramai fisioterapis menggunakan dry needling dalam rawatan fisioterapi.

Akupunktur Tradisi Cina Vs. Dry Needling

Akupuntur Tradisi Cina dan penggunaan Dry Needling adalah berdasarkan prinsip yang berlainan.

Dalam perubatan Tradisional Cina yang mereka percaya bahawa seseorang menjadi sakit apabila Yin dan Yang, tenaga badan tidak lagi seimbang. Matlamat akupunktur adalah untuk menyeimbangkan semula Yin dan Yang pesakit . Di dalam perubatan moden ianya dipanggil homeostasis iaitu keseimbangan badan.

Titik akupunktur ditentukan oleh 12 saluran badan. Saluran ini masing-masing dihubungkan dengan salah satu organ penting tubuh. Ada juga lapan saluran tambahan, dipanggil salur meridian tambahan, yang digunakan ketika 12 titik saluran utama   tidak lagi memberi kesan yang dikehendaki. Sebaliknya, dry needling digunakan untuk meregangkan dan melembutkan otot myofascial dan ianya berdasarkan kepada titik fisiologi dan patologi otot.

Dry Needling biasanya digunakan untuk mengurangkan rasa sakit otot fascial yang disebabkan oleh banyak punca.

Walaupun akupunktur dan dry needling dianggap berbeza, cara rawatan sakit otot fascial adalah sama. Perbandingan kedua-dua rawatan menunjukkan 70% trigger point otot sesuai dengan titik akupunktur tradisional dalam merawat sakit musculoskeletal (otot dan tulang).

Trigger Points and the Local Twitch Response

Myofascial trigger points are one of the most common musculoskeletal disorders. A trigger point is a “ a hypersensitive spot, usually within a taut band of skeletal muscle or in the muscle’s fascia, they can have strong focal points of tenderness, are a few millimeters in diameter, and can be found at multiple sites in the muscle tissue. A taunt band is a contracture of muscle fibers within the muscle but doesn’t involve the whole muscle.

Myofascial trigger points seringkali berlaku pada otot dan tulang  (musculoskeletal). Trigger points adalah “tempat yang hipersensitif, biasanya dalam kumpulan otot rangka taut atau di otot fascia, titik tersebut mudah rasa lenguh dan tidak selesa, didapati di beberapa kawasan dalam tisu otot”. Taut Band (titik otot tegang) adalah kontraksi gentian otot dalam otot tetapi tidak melibatkan keseluruhan otot.

Terdapat dua jenis trigger points iaitu aktif dan latent (diam). Trigger points aktif menyakitkan dan lebih sensitif terhadap tekanan. Trigger points yang tidak aktif tidak sensitif terhadap tekanan tetapi ia menyakitkan apabila tekanan dikenakan. Dari fasa laten (tidak aktif) boleh bertukar menjadi trigger point aktif.

Trigger points boleh disebabkan oleh pelbagai perkara seperti: trauma kepada otot, penggunaan otot secara berterusan dan berpanjangan (constant contraction), otot terlebih guna (contraction), tidak ada fasa berehat (relaxation) atau individu tersebut dalam  keadaan tertekan (stress).

 

Faktor-faktor ini menyebabkan kerosakan kepada serat otot dan retikulum sarcoplasmic atau membran, yang membawa kepada peningkatan kalsium, memendekkan jambatan actin myosin yang membawa kepada kekurangan ATP (tenaga) dan pam kalsium terjejas sehingga sebahagian kerosakan serat otot kekal dalam keadaan yang tidak boleh digunakan kerana tidak befungsi.

Trigger points boleh menyebabkan kelemahan otot, mengganggu aktiviti harian, ketidakseimbangan otot dan mengubah cara kerja fisiologi motor otot- otot.

Apabila trigger point dicucuk jarum akupuntur, ia dapat menimbulkan tindak balas pengikatan setempat. Dry needling menyebabkan penguncupan ketara pada serat otot selepas jarum dimasukkan ke dalam titik dikehendaki.

Sesetengah terapis percaya bahawa tindak balas local twitch diperlukan untuk meraih faedah dari rawatan akupuntur. Trigger point yang paling biasa menyebabkan sakit bahu ditemui di infraspinatus, deltoid, dan trapezius.

Otot lain yang mungkin berkaitan dengan kesakitan trigger point adalah supraspinatus, teres kecil, subscapularis, teras utama, corakobrachialis, rhomboid, pectoralis minor, pectoralis major, latissimus dorsi, biceps brachii, triceps brachii, dan otot subclavian.

Pemanjangan (lengthening) semasa otot berehat dan pemendekan (contraction) otot semasa otot sedang bekerja adalah seperti gambar di bawah.

Kesan Dry Needlling

Terdapat banyak penyelidikan mengenai keberkesanan penggunaan dry needling untuk myofascial trigger points tetapi penyelidikan mengenai mekanisme atau cara bekerja dry needling masih sedikit. Terdapat beberapa hipotesis yang dicadangkan mengenai mekanisme mengurangkan kesakitan menggunakan dry needling.

Yang pertama adalah penyucukan jarum akupuntur ke dalam serat otot menyebabkan regangan mekanikal dan menimbulkan tindak balas local twitch.

Tindak balas local twitch akan meleraikan aktiviti aksin dan myosin yang membolehkan otot kembali berehat. Apabila berehat, otot dalam keadaan lengthen (memanjang) Jadi titik trigger point akan dinyahaktif. Sekiranya jarum akupuntur diputar, maka tindak balas regangan akan lebih besar. Ianya lebih bagus dalam merawat sakit otot yang anda alami.

Hipotesis kedua ialah apabila jarum dimasukkan ke dalam serat otot, ia akan mengaktifkan mekaniseceptor Aβ yang menghalang nociceptor (deria saraf yang mengesan rasa sakit). Maka, akupuntur dapat menurangkan rasa sakit yang dialami di kawasan tersebut.

 Hipotesis ketiga adalah kemasukan jarum akupuntur ke dalam kulit menyebabkan pengaktifan gentian Aβ kutaneus (cutaneous Aβ fibers) yang merangsang neuron inhibitor. Fungsi neuron inhibitor adalah  menghalang penghantaran sakit iaitu serat-c(c-fibers): yang menyebabkan pelepasan peptida seperti opioid (opioid-like peptides).

Hipotesis terakhir ialah tindak balas local twitch yang mengubah persekitaran kimia otot. Trigger points mengurangkan oksigen tepu tempatan (local oxygen saturation) dalam otot sebanyak 5%. Pengurangan oksigen menyebabkan penurunan pH di kawasan sekitar dan pembebasan beberapa bahan kimia nociceptive. Tindak balas local twitch dipercayai dapat meningkatkan aliran darah dan peningkatan oksigen ke titik trigger point. Peningkatan aliran darah mengurangkan sakit yang anda alami.

 

Prosedur dan Jarum Akupuntur dimasukkan

Jarum yang digunakan untuk dry needling adalah jarum filiform, diperbuat daripada keluli dengan diameter kira-kira 300μm. Jarum datang dalam keadaan steril dan hanya boleh digunakan sekali sahaja. Selepas itu mestilah dilupukan dalam bekas yang tajam (sharp bin) selepas dikeluarkan dari pesakit. Zaman dahulu jarum akupunktur tidak dibuat daripada keluli.

Jarum pertama yang digambarkan dalam Tradisional Perubatan Cina diperbuat daripada batu, tulang, dan buluh. Sepanjang sejarah akupunktur, jarum telah dibuat dari pelbagai bahan lain termasuk: gangsa, perak, emas, dan bahkan jade. Ada cerita korea yang menarik mengenai akupuntur iaitu bertajuk Live Up To Your Name.

Bagi prosedur dry needling, pesakit terlebih dahulu diterangkan prosedur dan mesti  mendapat persetujuan pesakit.

Pesakit kemudian diposisikan dalam kedudukan yang selesa dalam keadaan akupunturist akan dapat menggunakan otot yang disasarkan. Pesakit kemudian diarahkan untuk berehat.

Kawasan ini dibersihkan dengan alkohol dan terapis akan memakai sarung tangan.

Jarum dimasukkan, sudut sisipan jarum akupuntur bergantung kepada otot. Jarum boleh dikeluarkan selepas kemasukan atau mungkin dibiarkan di tempat untuk jangka masa yang panjang (10-20 minit).

Gambar di bawah menunjukkan contoh kedudukan pesakit dan cara memasukkan jarum untuk tiga otot yang berbeza dari bahu. Tiga otot ini adalah otot yang paling biasa mencetuskan trigger point yang menyebabkan sakit bahu.

Terdapat beberapa langkah berjaga-jaga yang perlu dipertimbangkan sebelum melakukan dry needling kepada pesakit. Tidak seperti kebanyakan modaliti, jarum akupuntur adalah teknik invasive, lebih banyak perlu dipertimbangkan sebelum berlaku tusukan jarum.

Antaranya ialah

– Seorang pesakit tidak boleh diakupuntur jika mempunyai fobia jarum atau takut. Ini kerana ia akan menambahkan ketegangan otot yang boleh menambah rasa sakit. Ia mendatangkan mudarat lebih banyak daripada yang baik. Pesakit perlu ditenangkan dahulu.

– Pertambahan lymphedema di kawasan tersebut atau fungsi penurunan kekebalan tubuh sistem, kerana ini meningkatkan risiko jangkitan pesakit.

  1. Berhati – hati dengan pesakit yang mengalami pendarahan yang tidak normal dan diabetes.

– Bersama dengan langkah berjaga-jaga ini terdapat juga langkah-langkah pencegahan anatomi yang perlu diambil. Therapist perlu mempunyai pengetahuan luas tentang anatomi untuk mengelakkan pembuluh darah, saraf, dan organ, terutama paru-paru. Langkah berjaga-jaga khas diambil di sekitar otot paru-paru supaya pneumotoraks tidak berlaku. Otot-otot di sekitar paru-paru, seperti trapezius atas mestilah dicubit sedikit dari badan sebelum jarum dimasukkan untuk mengelakkan terkena paru – paru.

Jika anda mengalami masalah seperti yang dinyatakan, dan tercari- cari pusat rawatan holistik yang bersih, natural, selamat dan berkesan, anda boleh hubungi kami whatsapp +6012 968 9707 untuk kami bantu. MY REHAB SPA

 

Kajian Saintifik rawatan Sakit Leher dengan Manual Therapy, Urutan dan Senaman

Manual therapy compared with physical therapy in patients with non-specific neck pain: a randomized controlled trial

Groenewang et al. (2017)

Background: Manual therapy according to the School of Manual Therapy Utrecht (MTU) is a specific type of passive
manual joint mobilization. MTU has not yet been systematically compared to other manual therapies and physical
therapy. In this study the effectiveness of MTU is compared to physical therapy, particularly active exercise therapy (PT)
in patients with non-specific neck pain.

Methods: Patients neck pain, aged between 18–70 years, were included in a pragmatic randomized controlled trial
with a one-year follow-up. Primary outcome measures were global perceived effect and functioning (Neck Disability
Index), the secondary outcome was pain intensity (Numeric Rating Scale for Pain). Outcomes were measured at 3, 7, 13,
26 and 52 weeks. Multilevel analyses (intention-to-treat) were the primary analyses for overall between-group
differences.

Additional to the primary and secondary outcomes the number of treatment sessions of the MTU
group and PT group was analyzed. Data were collected from September 2008 to February 2011.

Results: A total of 181 patients were included. Multilevel analyses showed no statistically significant overall differences
at one year between the MTU and PT groups on any of the primary and secondary outcomes.

The MTU group showed
significantly lower treatment sessions compared to the PT group (respectively 3.1 vs. 5.9 after 7 weeks; 6.1 vs.
10.0 after 52 weeks).

Conclusions: Patients with neck pain improved in both groups without statistical significantly or clinically relevant
differences between the MTU and PT groups during one-year follow-up.

Discussion

Although many neck pain sufferers do not consult a health professional [6], the prevalence and costs of neck pain in primary care are high [7, 8].

Furthermore, neck pain has a major effect on participation, activities, work disabilities and is consequently associated with high indirect costs.

In cases of acute neck pain, general practitioners (GP) often take no immediate action [10].If complaints persist for six months or longer, average perceived discomfort appears to remain fairly stable [11]. However, it is both clinically and economically important to ensure
that patients do not enter a chronic phase.

Ramai dalam kalangan anda yang mengalami sakit leher tidak berjumpa doktor. Jika berjumpa doktor sekalipun, doktor tidak mengambil tindakan sewajarnya. Hanya mengambil ubat tahan sakit. Jika sakit melebihi 6 bulan barulah anda bersungguh sungguh mencari rawatan dan pergi berjumpa doktor. 

Sebenarnya rawatan manual terapi / urutan / fisioterapi sangat membantu mengurangkan sakit leher anda memandangkan mereka tahu struktur anatomi tulang, otot, sendi dan saraf anda.

Manual therapy is a commonly used treatment for neck pain.

Cochrane Reviews have shown that both manual therapy [12] and exercise therapy [13] are effective in the treatment of patients with neck pain.

Studies in the Netherlands [14–16] in patients with sub-acute and chronic neck pain has shown significant differences in effectiveness and cost-effectiveness in favor of manual therapy compared with exercise therapy or usual GP care, both in short and long-term follow-up.

In general, most manual therapies focus primarily on patient’s symptoms, articularly the main complaint, and on joint function and stability, range of movement, and the severity of symptoms [18].

MTU, in contrast, is guided by an assessment of preferred movement
patterns of the individual patient and is performed by applying passive articular movements to all spinal and pelvic joints and all joints of extremities, with the goal of optimizing individual movement patterns.

Treatment techniques used in MTU are based on arthrokinematic
and osteokinematic principles and are comparable with the mobilization techniques used in other manual therapies.

The main difference between MTU and other manual therapies and physical therapy is the assessment and treatment of the complete chain of joints of the spine, pelvis and extremities, independently of patient’s complaints, based on analysis of the individual movement pattern.

Examples of preferred movement patterns are hand clasping, arm folding, and dominance of arm, leg and eye.

For the group of physical therapy patients, treatments could consist of active exercise therapy, manual traction, muscle stretching and massage [26–28]. Manual mobilization techniques of the neck were not allowed. The aim of active exercises was to improve strength (particularly strengthening of the deep neck muscles and shoulder muscles), mobility of the neck, and movement coordination.

Jadi, mereka membandingkan teknik manual therapy dari Netherlands dengan rawatan fizikal terapi.

Dalam rawatan fizikan terapi, mereka menggabungkan rawatan senaman aktif (stretching dan strengthening), regangan manual (manual traction), dan urutan untuk menghilangkan sakit leher. Kedua- dua kumpulan rawatan mempunyai keberkesanan yang signifikan.

Di My Rehab Spa, kami menggunakan gabungan rawatan ini dengan tambahan bekam sebagai rawatan pilihan untuk memulihkan sakit leher anda alami.

Limitations

Some weaknesses in this study should be considered when interpreting our results.

One issue deals with recruitment of patients, which started well but later slowed down. We therefore added an additional recruitment strategy using local newspapers. This could potentially have influenced the type or the severity of symptoms of patients at baseline
[66, 67].

Anda juga membaca artikel lepas tentang teknik urutan myofascial release dan trigger point, kajian saintifik mengenainya klik di sini THE EFFECTIVENESS OF SOFT TISSUE MANIPULATION OR MYOFASCIAL RELEASE, TRIGGER POINT

Jika anda mengalami masalah seperti yang dinyatakan, dan tercari- cari tempat bekam yang merangkumi gabungan pelbagai rawatan, urutan, trigger point, senaman terapeutik fisioterapi, myofascial release, pusat rawatan holistik yang bersih, natural, selamat dan berkesan, anda boleh hubungi kami whatsapp +6012 968 9707 untuk kami bantu. MY REHAB SPA