14 Perkara Terapis Urutan Mahu Pesakit Radang Sendi Arthritis Perlu Tahu Keadaan Mereka

Urutan secara berkala boleh menjadi bahagian penting dalam rawatan artritis dan rawatan diri anda. Petua ini dapat membantu memastikan anda mendapat urutan yang betul – dan memanfaatkannya sepenuhnya.

Ramai orang sering menganggap urutan memerlukan kos yang mahal. Namun bagi orang yang hidup dengan arthritis atau sakit muskuloskeletal yang berkaitan, jenis urutan yang betul bukan sekadar cara untuk memanjakan diri malah urutan dapat membantu anda menguruskan keadaan anda dengan lebih baik.

Tambahan pula, urutan dapat bantu mengurangkan rasa sakit dan keradangan dengan melegakan otot yang tegang di sekitar sendi dan membantu meningkatkan aliran darah ke seluruh badan.

Menurut kajian dari penyelidik Universiti Duke yang diterbitkan dalam jurnal PLoS One, pesakit yang menderita osteoartritis di lutut mereka yang mendapat urutan Sweden (swedish/relaxation massage) satu jam seminggu sekali selama lapan minggu berturut-turut melaporkan kurang sakit, pergerakan yang lebih bagus dan selesa, dan gerakan yang lebih baik daripada orang yang tidak mendapat urutan.

Penyelidikan dalam jurnal Pain Medicine mendapati bahawa orang sakit belakang kronik mengalami pengurangan dalam gejala sakit mereka setelah menerima 10 urutan.

Terapi urut juga dapat membantu mengatasi masalah radang sendi.

Satu kajian kes yang diterbitkan dalam Massage Today mendapati bahawa urutan secara konsisten dan berkala bantu mengurangkan rasa sakit dan bengkak yang berpunca dari rheumatoid arthritis. Kajian juga mendapati urutan dapat meningkatkan fungsi sendi, kualiti tidur, dan tahap tenaga pada waktu siang.

Bagi penghidap arthritis dan penyakit kronik yang lain, anda boleh pertimbangkan untuk melakukan urutan, bukan sebagai rawatan yang jarang, sekali urut berbulan kemudian baru ulangi melainkan sebahagian daripada rancangan rawatan keseluruhan anda secara berkala dan kerap.

Untuk membantu anda memanfaatkan sepenuhnya waktu urutan anda, kami meminta ahli terapi urut untuk berkongsi apa yang ahli terapi urut mahukan untuk diketahui oleh pelanggan artritis mereka.

SEBELUM ANDA DIURUT

1- Bersikap Konsisten: Buat janji temu secara berkala (dan mesti datang mengikut masa dan hari ditetapkan)

Untuk mendapatkan manfaat urutan sepenuhnya, anda memerlukannya secara berkala. Dalam kajian Duke, para penyelidik membandingkan kumpulan berikut: orang yang mendapat urutan mingguan selama 60 minit, orang yang mendapat urutan mingguan selama 30 minit, orang yang mendapat urutan yang jarang, dan orang yang tidak mendapat urutan sama sekali.

Mereka mendapati bahawa kumpulan yang melakukan satu jam seminggu mendapat hasil terbaik.

Namun, urutan yang lama atau terlampau kerap juga dalam seminggu tidak semestinya idea yang baik kerana otot anda memerlukan masa untuk pulih dan disembuhkan antara selang sesi.

2- Tidak semua urutan dibuat sama: yang terbaik untuk anda bergantung pada gejala anda

Terdapat puluhan jenis urut dan mungkin ada yang berfungsi lebih baik untuk gejala tertentu. Jenis urut yang anda perlukan bergantung pada jenis artritis yang anda alami dan tahap penyakit anda.

Langkah pertama adalah mencari ahli terapi urut yang berpengalaman merawat arthritis. Beritahu mereka kebimbangan anda sebelum anda berbaring di atas katil urut. Anda juga disyorkan berunding dengan doktor anda mengenai jenis urutan yang selamat dan berkesan untuk merawat masalah artritis anda.

3- Beritahu ahli terapi urut anda mengenai kecederaan atau kerosakan sendi semasa

Sekiranya tahu bahawa anda mengalami kerosakan yang ketara pada sendi tertentu atau mengalami kecederaan, anda perlu memberitahu ahli terapi urut sebelum memulakannya.

Ahli terapi urut perlu menyesuaikan jenis urut dan tahap tekanan yang digunakan. Sekiranya anda mengalami kerosakan teruk dari artritis, anda semestinya perlukan ahli terapi dengan kemahiran dan latihan khusus dalam merawat arthritis.

4- Beritahu ahli terapi anda mengenai ruam, lebam, atau luka

Sekiranya arthritis anda (atau keadaan kesihatan yang lain) menyebabkan sebarang jenis masalah kulit, anda harus memberitahu ahli terapi urut terlebih dahulu. Sebagai contoh, ahli terapi urut akan menghindari dari penggunaan losyen atau minyak di kawasan itu atau hanya menggunakan sentuhan yang lebih ringan sahaja.

SEMASA URUTAN

5- Jangan takut untuk tekan urat dengan tekanan dalam

Pelanggan dan ahli terapi urut mungkin teragak-agak untuk mengurut kecuali sentuhan ringan agar tidak menyebabkan kesakitan tambahan.

Tetapi sedikit tekanan tambahan dapat membantu anda mengurangkan gejala radang sendi dengan lebih baik. Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Complementary Therapies in Clinical Practice menyatakan pesakit dengan rheumatoid arthritis dibahagi dua kumpulan, separuh pesakit diberi urutan dengan tekanan ringan dan separuh lagi diurut dengan tekanan sederhana. Selepas lapan minggu, mereka yang mempunyai urutan yang lebih kuat mengalami kesakitan dan kekuatan yang lebih sedikit. Jadi, seharusnya tidak menyakitkan tetapi jangan takut untuk meminta tekanan sederhana atau sedikit.

6- Beritahu ahli terapi urut jika ada yang tempat diurut menyakitkan 

Keselesaan anda adalah keutamaan pertama ahli terapi urut dan kami pasti ingin mengetahui apakah anda sakit semasa melakukan urutan.

Jangan malu untuk memberitahu ahli terapi urut jika tekanan yang digunakan membuatkan anda merasa sakit atau tidak selesa.

Ini kerana setiap orang berbeza dengan toleransi tekanan dan teknik ahli terapi gunakan lebih-lebih lagi bagi pesakit arthritis.

Ahli terapi anda tidak akan tahu jika ada sesuatu yang tidak sesuai untuk anda melainkan anda bercakap. Rasa tidak selesa sedikit boleh menjadi petanda yang baik tetapi anda tidak boleh mengalami banyak kesakitan.

7- Jangan risau: Kami Melihat Pelbagai Jenis Badan

Sebilangan orang yang menderita arthritis mungkin merasa malu dengan bahagian tubuh mereka yang kelihatan terpengaruh oleh keadaannya, seperti ruam dari arthritis, psoriatik atau kecacatan tangan.

Lepaskan kebimbangan itu. Ahli terapi urut profesional tidak akan merasa terganggu atau khawatir akan hal itu. Kami hanya mahu anda merasa senyaman mungkin. Sekiranya anda benar-benar tidak mahu kawasan badan tertentu dilihat atau disentuh, beritahu ahli terapi anda untuk menutupnya dengan kain semasa urutan dijalankan.

8- Cuba Urut Dengan Alat Yang Berbeza

Terapi panas seperti hot pack/ batu tungku membantu melegakan kekejangan dan kesakitan pada sendi artritis. Ianya boleh digabungkan dengan urutan dan dapat meningkatkan manfaat kedua-duanya.

Ini biasanya melibatkan ahli terapi memanaskan batu halus (hot stone), seukuran telapak tangan anda dan kemudian meletakkannya di lokasi tertentu contohnya di belakang, punggung atau kawasan mana yang menahan ketegangan. Batu panas (hot stone) tidak akan membakar anda tetapi pengeluaran haba setempat dapat melebarkan saluran darah anda di kawasan itu, yang membolehkan ahli terapi urut anda menggerakkan otot-otot tersebut dengan lebih baik tanpa menyebabkan kesakitan.

9- Pertimbangkan urutan akupresur (akutekan) atau akupunktur

Akupunktur dan akupresur adalah kedua-dua jenis urut berdasarkan perubatan tradisional Cina dan boleh digunakan untuk merawat pesakit yang menderita radang sendi.

Akupunktur menggunakan jarum yang sangat nipis dan halus yang dimasukkan ke dalam titik meridian dan titik pencetus (trigger point) untuk melepaskan ketegangan otot.

Begitu juga, akupresur melibatkan penekanan pada titik pencetus tertentu pada badan. Malah, akupunktur telah lama digunakan untuk mengurangi rasa sakit dan gejala artritis dan dapat digunakan bersama dengan terapi perubatan konvensional.

Satu kajian yang diterbitkan dalam The Journal of Acupuncture, pesakit arthritis yang cukup keseluruhan rawatan akupunktur mengalami hasil yang jauh lebih baik daripada kumpulan kawalan.

Pesakit arthritis yang dirawat dengan akupuntur mengalami pengurangan kesakitan dan bengkak, serta bertambah keupayaan untuk melakukan pergerakan.

SELEPAS URUTAN

10-Anda mungkin berasa lebih teruk sebelum anda merasa lebih baik

Pada tahap sel, urutan adalah sama dengan latihan dalam tindak balas yang diprovokasi di badan anda, yang boleh menyebabkan kesakitan dan lenguh sementara.

Urutan “memaksa” darah masuk ke otot, membawa nutrien dan membuang toksin.

Proses ini dapat meningkatkan keradangan (tindak balas penyembuhan) buat sementara waktu ke kawasan yang dirasakan memerlukan perhatian tubuh dan keradangan ini dapat menimbulkan rasa tidak selesa.

Anda tidak perlu sakit semasa sesi urutan tetapi jika anda sedikit sakit pada keesokan harinya, biasanya tidak ada yang perlu dibimbangkan.

11- Minum

Minum air segar dan sejuk sejurus selepas urut adalah salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk membantu otot dan sendi anda pulih.

Inilah sebabnya mengapa banyak ahli terapi urut akan membawa anda air setelah anda selesai atau menawarkannya di ruang menunggu.

Tetap terhidrasi dapat membantu mengurangkan kesakitan atau keradangan yang mungkin timbul akibat urut.

 

12- Mandi garam Epsom

Apa yang anda lakukan sebaik sahaja urutan dilakukan sama pentingnya dengan urut itu sendiri. Ramai ahli terapi mengesyorkan agar mandi air suam dengan garam Epsom di rumah selepas urut.

Air panas dan magnesium dapat membantu otot anda longgar dan lentur dan akan membantu anda tetap dalam keadaan santai dan relaks. Namun, jika anda kesuntukan masa, tidak melakukannya pun tidak mengapa.

13- Minta ahli terapi anda memeriksa postur anda

Ramai orang secara tidak sengaja memburukkan lagi gejala mereka dengan postur yang salah ketika mereka duduk di meja mereka, memandu, atau menggunakan telefon pintar atau tablet mereka.

Tidak kira betapa hebatnya ahli terapi urut anda mengurangkan keradangan yang menyebabkan anda sakit, kesan ini akan hilang dengan cepat jika anda keluar dari pejabat dengan postur yang teruk.

Mintalah ahli terapi anda untuk melihat postur tubuh anda dan berikan panduan bagaimana memperbaikinya.

14- Seimbangkan urutan dengan melakukan senaman

Salah satu tujuan utama urut adalah melonggarkan kawasan yang ketat dan meningkatkan pergerakan anda. Untuk mengekalkan kesan antara sesi, anda disyorkan melakukan beberapa jenis senaman ringan setiap hari yang akan membuat darah anda mengalir dan membuat sendi anda bergerak, seperti yoga atau berenang.

Jika anda seorang wanita dan mengalami sakit radang sendi atau sakit otot, sendi kronik atau migrain, tinggal di Bukit Sentosa Rawang Selangor, anda boleh hubungi kami untuk menempah slot bersama juruterapi professional kami di 0129689707 ataupun facebook kami di myrehabspa.official Anda boleh memilih untuk melakukan urutan tradisional/ deep tissue massage atau hot stone massage di tempat kami.

 

Bagaimana Urutan Anti Stress My Rehab Spa dapat Mengurangkan Stress, Tekanan Perasaan bagi Golongan Wanita

Tertekan?

Sama ada kita berpindah ke rumah baru atau bertukar pekerjaan, penat scroll Instagram dan facebook rakan-rakan lama yang ‘trigger’ tekanan dalam diri, kita semua merasakannya. 

Masalahnya bukanlah hari tekanan yang sesekali; ia adalah tekanan harian. Walaupun kita tidak menganggap stres terlalu berbahaya, kesannya boleh membahayakan pada tubuh dan minda. Tekanan boleh menyebabkan:

 • Sakit kepala
 • Keletihan
 • Masalah Tidur
 • Keresahan
 • Ketidakupayaan untuk memberi tumpuan
 • Kemurungan dan kegelisahan

Terapi urut adalah kaedah terbukti berkesan mengurangkan tekanan emosi yang dihadapi.

Menurut kajian oleh American Massage Therapy Association, rakyat Amerika yang menerima urutan badan semakin meningkat. Pada tahun 2006, 1 dari 6 orang Amerika mengunjungi ahli terapi urut. Jumlah itu pasti meningkat apabila lebih banyak orang Amerika mencari solusi bagi masalah tekanan emosi yang mereka hadapi.

Tetapi bagaimana terapi urut sebenarnya dapat menghilangkan tekanan emosi, stress?

Terapi urut menghilangkan tekanan melalui beberapa cara. Selain dari urutan itu sendiri, persekitaran yang nyaman dan santai, bau aromaterapi dan tangan penyembuh pengamal yang bersemangat juga mempengaruhi kesembuhan pelanggan yang mengalami tekanan atau depresi.

Secara amnya, persekitaran terapi urutan dibuat untuk mendorong rasa tenang dan relaks. Pencahayaan rendah yang dipasangkan dengan muzik yang tenang dan lembut yang selesa membolehkan anda memutuskan hubungan dari dunia luar, dan elektronik anda, sehingga anda dapat bersantai dan benar-benar fokus pada masa kini.

Selain persekitaran yang menenangkan, My Rehab Spa juga menawarkan urutan anti-stress yang membantu anda untuk:

Tenang

– Menenangkan fikiran yang terlalu aktif

– Memberi kesan euforia

– Mempunyai manfaat anti-kemurungan, kesan anti-radang.

Kemudian teknik urutan anti-stress itu sendiri membantu anda relaks dan tenang tanpa resah gelisah dengan masalah yang dihadapi. Terapi urut telah terbukti:

Kurangkan tahap hormon stres (cortisol) anda sebanyak 30 peratus

– Tingkatkan kadar serotonin dan dopamin sebanyak 28 dan 21 peratus (hormon gembira dan positif)

Bersama dengan mengimbangi semula hormon anda, terapi urut dapat mengurangkan ketegangan otot terutama di bahagian bahu, leher dan kepala.

Apabila anda tertekan, otot anda menjadi kencang/ tegang sebagai tindak balas, dan ketika tekanan berakhir, otot anda secara amnya mengendur.

Tetapi jika anda sentiasa tertekan, kemungkinan otot anda boleh sedikit tegang secara kekal. Sekiranya ia berlanjutan, anda mungkin mengalami sakit sendi, sakit kepala, dan sakit leher, kecuali jika masalah itu diselesaikan.

 

Melalui tangan ahli terapi urutan anti-stress kami, kumpulan otot yang ketat dan sakit, seperti bahu, dilonggarkan dan untuk relaks. Sama ada ahli terapi urut menggosok, menguli, meregangkan atau memberi tekanan, matlamat kami adalah untuk merehatkan kumpulan otot anda!

Kita semua menjalani kehidupan yang sibuk dalam dunia yang semakin sibuk dan tertekan. Tetapi tidak boleh menjejaskan kesihatan fizikal dan mental.

Berhenti menderita dan mula mencari penyelesaian yang santai. Kunjungi My Rehab Spa, jadikan urutan anti-stress dan urutan lain menenangkan anda dan biarkan kami melegakan tekanan perasaan yang anda hadapi.

Jika anda Wanita yang berada di sekitar Bukit Sentosa, Rawang Selangor, mengalami tekanan kerja atau tekanan keluarga atau tekanan perasaan yang sukar diceritakan pada orang lain, ayuh cuba dapatkan urutan anti-stress di My Rehab Spa, whatsapp 012 968 9707. Insya Allah anda berpuas hati dan menjadikan urutan ini berkala untuk mengekalkan kesihatan anda.

Urutan Swedish: Kenapa Teknik Urutan ini ke arah jantung?

Terapi urut telah lama diiktiraf sebagai salah satu cara untuk relaksasi badan, memberi rasa aman, mengurangkan lenguh badan dan mengurangkan tekanan kerja/ depresi.

Walaupun terdapat banyak teknik dan kaedah, salah satu jenis urutan yang paling popular dan paling bermanfaat adalah urutan Swedish/ Urutan relaksasi.

Urutan Sweden, yang dikenali di Eropah sebagai urut klasik, melibatkan penggunaan strok panjang, gliding dan pergerakan menguli pada urat, tisu lembut (otot) badan.

Semua teknik urutan bergerak ke arah yang sama dengan darah mengalir ke arah jantung. Ada juga akan diurut ke bawah menjauhi jantung tapi akhirnya urutan akan berakhir ke arah jantung.

Kadang-kadang, pergerakan sendi pasif atau aktif (bengkok, lurus dan pusingan) juga digunakan dalam urutan Swedish untuk melonggarkan otot, ligamen dan fascia.

Matlamat utama urutan Swedish adalah untuk merehatkan otot dan meningkatkan peredaran darah dan peredaran limfoma ke seluruh badan.

Kebaikan terapi urut Swedish atau urut relaksasi ini bukan untuk relaksasi atau melonggarkan ketegangan badan semata-mata sahaja. Urutan Swedish sangat bermanfaat untuk meningkatkan tahap oksigen dalam darah untuk digerakkan ke seluruh badan, meningkatkan peredaran darah, mengurangkan toksin otot, meningkatkan fleksibiliti dan meredakan ketegangan badan.

Satu kajian yang dijalankan oleh Pusat Kebangsaan untuk Perubatan Komplimentari dan Alternatif dan diterbitkan di New York Times mendapati bahawa peserta kajian yang menerima urutan Swedish selama 50 minit mengalami penurunan yang ketara dalam tahap kortisol iaitu hormon tekanan (stress) dan ketakutan, serta vasopressin arginin – hormon yang boleh membawa kepada peningkatan dalam kortisol. Peserta kajian juga menunjukkan peningkatan dalam bilangan sel limfoma (sel darah putih yang merupakan sebahagian daripada sistem imun) dan rangsangan dalam sel-sel imun yang membantu melawan selsema dan kesejukan.

Teknik urut Swedish juga merangsang reseptor kulit yang menghantar mesej relaksasi badan kepada sistem saraf pusat. Refleks kelonggaran relaksaksi ini menyebabkan vasodilasi – saluran darah melebar untuk mengurangkan tekanan darah dan kadar jantung dan meningkatkan aliran darah dan oksigen di seluruh badan.

Oleh itu, strok urutan Swedish boleh membantu mengurangkan tekanan darah tinggi (tekanan darah tinggi), yang merupakan salah satu punca masalah sakit kardiovaskular iaitu berkaitan jantung.

Jika anda melakukan Urutan Swedish ataupun urutan relaksasi secara berkala (contohnya sekali sebulan), ianya ada salah satu keperluan untuk ditambah dalam rutin mengamalkan gaya hidup sihat terutamanya bahagian jantung.

Gaya hidup sihat merangkumi tidak merokok, makan makanan yang menyihatkan jantung dan badan, senaman aerobic (tingkatkan kadar degupan jantung) berkala termasuklah 20 – 30 minit sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

Faedah urutan diketahui di seluruh dunia. Penyelidik Korea telah menerbitkan satu kajian mengenai impak urutan pada sistem saraf autonomi :autonomic nervous system (bahagian sistem saraf yang bertanggungjawab mengawal fungsi badan diarahkan secara tidak sedar seperti pernafasan, degupan jantung dan proses pencernaan). Jurnal Perubatan Yonsei melaporkan, “sesi terapi urutan secara berkala didapati dapat merangsang relaksasi dan mendorong kelonggaran kepada sistem saraf autonomi. Ia dapat dibuktikan dengan pengurangan tahap cortisol dalam badan.

Di samping itu, artikel oleh Massage Today menerangkan bagaimana urutan benar-benar boleh mewujudkan lebih banyak ruang di jantung dan dalam rongga thorax (rongga dada). Artikel ini menerangkan “ruang dicipta untuk meningkatkan kelembutan dan kepanjangan tisu lembut di dada dan sekitar jantung, dan meregangkan otot yang ketat dan sekatan di bahagian dada, tulang rusuk dan kawasan thoracic, yang akhirnya membolehkan jantung berfungsi dengan mudah. Dengan itu, ia meningkatkan kesihatan kardiovaskular secara keseluruhan.”

Dengan itu, adalah difahami bahawa urutan relaksasi ataupun urutan Swedish ke arah jantung dapat membantu untuk

 • Melancarkan perjalanan darah dan system limfatik
 • Meningkatkan kadar oksigen dalam darah
 • Mengurangkan toksin otot
 • Meningkatkan fleksibiliti sendi badan
 • Meredakan ketegangan badan
 • Mendorong kelonggaran kepada sistem saraf autonomi (pernafasan, degupan jantung dan proses pencernaan)
 • Penurunan tahap kortisol iaitu hormon tekanan (stress), serta vasopressin arginin – hormon yang boleh membawa kepada peningkatan dalam kortisol
 • Peningkatan dalam bilangan sel limfoma (sel darah putih yang merupakan sebahagian daripada sistem imun) dan rangsangan dalam sel-sel imun yang membantu melawan selsema dan kesejukan
 • Membolehkan jantung berdegup normal seperti biasa

TEKNIK URUTAN SWEDISH SECARA UMUM

Arah stroking atau tekanan tapak tangan semasa urutan berbeza untuk setiap bahagian badan.

1- Tapak kaki– ia dilakukan di hujung tapak kaki menggunakan kedua-dua tangan terapis di sekeliling kaki dan menggunakan ibu jari untuk melakukan tekanan.

2- Kaki– semasa mengurut kaki, kita biasanya bergerak ke arah paha dari buku lali.

3- Belakang – semasa mengurut belakang- gunakan strok lembut, pergi dari pangkal leher ke bahagian atas punggung.

4- Bahu– kawasan ini diurut oleh titik tekanan dan teknik yang berbeza.

5- Tangan– semasa mengurut lengan, ia diurut dari dua sisi. Satu dari bahagian hadapan (biceps) dan belakang (triceps). Pergerakan urutan bermula dari pergelangan tangan ke bahu iaitu pergerakan menaik.

6- Kepala untuk kelonggaran relaksasi penuh dan sesi berakhir dengan urutan kepala yang lembut.

Untuk adik kakak wanita yang ingin mengetahui kelebihan urutan atau ingin menempah urutan Swedish/ relaksasi dengan kami di My Rehab Spa Bukit Sentosa Rawang, Selangor, bolehlah whatsapp di 012 968 9707.

Berhati- hati Apabila Mengurut Bahagian ‘Varicose Vein’

Adakah urut membantu varicose vein?

Anda mungkin berfikir bahawa urut adalah cara yang terbaik untuk mengatasi sakit dan lenguh pada urat timbul varikos.

Terapi urut sangat baik untuk meningkatkan tona otot (muscle tone), peredaran darah, relaksasi, dan kesihatan tisu secara keseluruhan.

Semua perkara ini penting untuk mencegah dan merawat kesakitan. Namun, perlu diingat bahawa ahli terapi urut yang berdaftar akan elak dari mengurut kawasan urat varikos.

Ini tidak bermaksud bahawa jika anda ada urat varikos, anda tidak boleh mendapatkan urutan. Tetapi penjagaan yang baik harus diambil kira.

Terdapat sebilangan teknik tidak langsung yang cukup berkesan dalam merawat otot dan tisu kaki. Tetapi anda harus tahu bahawa ahli terapi urut anda akan memberikan tekanan yang ringan di sekitar urat anda yang timbul tersebut.

Mereka pasti tidak akan mengurut urat varikos. Terdapat beberapa sebab untuk ini.

1) Vena varikos yang kelihatan adalah tanda bahawa saluran darah terganggu.

Vena varikos terbentuk apabila saluran darah yang dipanggi vena (vein) di urat lemah dan gagal untuk kembali ke jantung. Darah kemudian dapat bergerak ke kawasan kapilari di bawah lapisan kulit (yang timbul di atas kulit anda) supaya tekanan gravity dapat menariknya ke jantung.

Vena meregang dan membonjol. Maka, urat vena ini lebih mudah terkoyak dan berdarah jika ditekan berlebihan dan kuat.

Disebabkan itu, adalah tidak digalakkan untuk mengurut di kawasan tersebut.

2) Vena varikos adalah tanda bahawa kesihatan vaskular anda terganggu.

Perkara ini tidak selalu berlaku; kesihatan vaskular anda mungkin baik-baik saja.

Tetapi ahli terapi urut sangat prihatin untuk melepaskan gumpalan darah yang mungkin ada di kawasan itu. Dan sekiranya anda benar-benar mahukan ketenangan semasa anda menikmati urutan anda, anda perlu berjumpa dengan pakar urat yang berkelayakan terlebih dahulu untuk melihat apa yang berlaku di bawah permukaan kulit anda.

Apa yang boleh dilakukan untuk mengelakkan varicose vein?

Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan kesihatan vena, membantu mengurangkan urat varikos, atau mengelakkan urat varikos terbentuk selain daripada melakukan pembedahan untuk betulkan ia.

1) Makan makanan berkhasiat akan membantu menguatkan dinding vena dan membantu mencegah kerosakan lebih lanjut pada saluran darah. Banyak ubat herba yang disyorkan untuk urat varikos. Ekstrak biji chestnut kuda yang diambil dalam dos 100-150 mg setiap hari muncul dalam beberapa kajian double-blind menjadi antara yang paling berkesan. Rawatan herba ini dilarang untuk kehamilan.

2) Senaman pernafasan dan senaman fizikal secara konsisten akan meningkatkan peredaran darah dan menguatkan saluran darah pada otot, dan memberikan oksigen yang penting untuk kesihatan tisu.

Anda digalakkan melakukan ‘ankle pumping exercise’ iaitu memusingkan / mengendurkan pergelangan kaki sekurang-kurangnya 20 kali sejam dalam posisi duduk atau terlentang.

Selain itu, berjalan atau menunggang basikal  1-2 batu setiap hari juga membantu.

Sesiapa yang mempunyai urat varikos perlu rehat selama 15-20 minit selepas bekerja sambil mengangkat pergelangan kaki sekurang-kurangnya 45 darjah ke atas dari jantung, dan tidur dengan kaki diangkat 5-10 darjah dari katil.

3) Regangan (stretching) akan memanjangkan otot kaki dan memastikan darah dapat sampai ke semua bahagian badan anda dengan sempurna. Mereka yang mengalami urat varikos harus digalakkan bergerak! Berdiri untuk jangka masa yang panjang tidak digalakkan.

4) Stoking mampatan sederhana kini tersedia secara komersial dan dapat menyumbang secara signifikan untuk mengehadkan perkembangan urat varikos jika dipakai secara berkala. Anda wajib cuba stokin aulora kodenshi buatan jepun. Banyak testimoni mengatakan ianya bermanfaat untuk perjalanan darah dari kaki kembali ke jantung. Sekali beli tetapi manfaat berkali-kali dan berpanjangan. Anda juga boleh dapatkannya dengan kami. 

5) Buat janji temu  dengan pakar urat yang berkelayakan. Dengan menggunakan teknik pengimejan berteknologi tinggi seperti ultrasound dupleks, pemetaan urat, dan pemeriksaan menyeluruh, pakar vena yang berpengalaman dapat memberitahu anda apakah ada sesuatu yang dapat dilakukan untuk meningkatkan kesihatan vaskular anda. Dapatkan nasihat doktor  supaya mereka dapat menyesuaikan ia dengan rancangan rawatan khusus untuk anda.

Teknik Urutan Untuk Pesakit Varicose Vein

Darah vena mempunyai tahap oksigen rendah dan karbon dioksida pada tahap tinggi, dan produk metabolik lain, merosakkan pemakanan tisu vena dan kulit sekitarnya dan tisu subcutaneous (subcutaneous tissue).

Sekiranya lebam atau ulser berlaku di sekitar kawasan itu, penyembuhan mungkin lambat.

Teknik urut seperti saliran limfa dan urut peredaran darah yang meningkatkan peredaran umum dan meningkatkan nutrient ke dalam tisu badan sangat bermanfaat dalam menangani urat varikos.

Teknik peredaran darah harus merangkumi pukulan effleurage pendek (tiga inci) untuk memindahkan darah dari injap ke injap di vena, dan pukulan yang lebih lama untuk meningkatkan aliran sepanjang urat.

Teknik pukulan (stroking) saliran limfatik adalah urutan lembut yang mempengaruhi peredaran limfa dengan menggerakkan limfa dari kawasan tegang dan kesesakan di ruang antara sel kepada kawasan saluran limfa dan akhirnya  kepada peredaran darah seluruh badan.

Urutan ‘stroke’ yang sangat ringan ini digerakkan ke kawasan subdermal dan fascia yang sedikit dalam.

Semua teknik urutan harus menuju ke jantung. Ahli terapi urut akan menggunakan tekanan telapak tangan yang lembut atau tekanan hujung jari yang rata ketika mengurut urat varikos dan elakkan tekanan digital, geseran serat silang (cross-fibre friction), pelucutan (stripping), tepukan guna pergelangan tangan, dan pergerakan perkusi.

Untuk membantu pengembalian vena, kaki perlu dinaikkan secara optimum hingga 45 darjah semasa sesi urutan.

Jika ada kulit yang luka, ulserasi, atau phlebitis, ia akan menghalang ahli terapi daripada membelai secara langsung di atas urat varikos.

Teknik pelepasan myofascial (myofascial release) yang diterapkan di pinggir ulserasi vena dapat membantu melembutkan kawasan yang tegang, yang meningkatkan pergerakan bebas di antara kulit dan sel tisu.

Semasa urutan, minyak urut yang dijadikan sebagai pelincir sangat penting. Minyak dan bukannya krim atau losyen disyorkan. Campuran minyak zaitun bersama yang minyak jenis lain disyorkan untuk pesakit yang ada varicose vein.

Kesimpulannya, mereka yang mengalami masalah varicose vein di kaki boleh diurut dengan teknik limfatik, urutan Swedish, urutan relaksasi dan myofascial release di kawasan yang tidak ada varicose vein untuk membantu melancarkan perjalanan darah dan melembutkan otot-otot yang tegang.

Jika anda mengalami masalah varicose vein dan berada di sekitar bukit sentosa rawang selangor, anda boleh hubungi ahli terapis My Rehab Spa di talian 012 9689707.

Apakah Urutan yang Terbaik untuk Masalah Sakit Belakang?

Sekiranya anda mengalami sakit belakang, anda tidak sendirian.

Sebanyak 80 peratus orang dewasa mengalami sakit belakang, menjadikannya penyebab hilang fungsi yang paling biasa di seluruh dunia.

Seperti kebanyakan orang, anda mungkin menghabiskan banyak masa dengan duduk, sama ada di meja, sofa, katil atau di dalam kereta anda. Duduk yang lama menyebabkan tekanan yang banyak pada bahagian tulang belakang anda.

Kesakitan yang mengganggu akan terasa sangat menyiksakan untuk melakukan rutin harian. Anda mungkin sudah meletakkan ais pada kawasan sakit dan melakukan senaman regangan (stretching) untuk melegakan sakit belakang anda namun ianya tetap mengganggu rutin harian anda.

Punca sakit belakang

Boleh jadi sakit belakang anda hanya sementara pada beberapa hari sahaja. Contohnya menghabiskan lebih banyak masa di halaman rumah untuk berkebun – atau anda mungkin mempunyai sakit belakang yang kronik, kekal sakit untuk tempoh yang melebihi 3 bulan.

Selain kecederaan, terdapat beberapa faktor yang menyebabkan sakit belakang.

Faktor risiko termasuk kehamilan, kenaikan berat badan, berumur antara 30 hingga 50 tahun, mempunyai pekerjaan yang memerlukan angkat berat atau menolak barang yang berat, mempunyai masalah kesihatan mental yang sudah ada seperti kegelisahan dan kemurungan, dan duduk di kerusi sepanjang hari dengan postur yang salah dan sokongan belakang yang minimum sahaja.

Sebilangan besar sakit belakang yang berlaku adalah pada tahap akut (acute) (permulaan) dan berlangsung dari beberapa hari hingga beberapa minggu.

Sekiranya anda mengalami simptom lebih lama daripada itu, anda mungkin mengalami sakit belakang yang kronik. Dalam kedua-dua kes, ketidakselesaan dari sakit belakang boleh menganggu mood dan emosi anda serta pergerakan fizikal anda menjadi terhad.

Apakah pembedahan adalah penyelesaian untuk mengurangkan sakit pinggang/ belakang anda?

Salah satu penyelesaian biasa untuk sakit belakang kronik sehingga kebas kaki dan menyukarkan pergerakan badan adalah pembedahan.

Walaupun orang Amerika membelanjakan lebih dari $40 bilion untuk pembedahan sakit belakang setiap tahun, hasilnya jauh dari jaminan. Jarang yang sembuh sepenuhnya!

Satu kajian mendapati bahawa pembedahan untuk sakit belakang berjaya hanya 26% sepanjang masa. Penderita sakit belakang juga kadang-kadang ditetapkan ubat penahan sakit seperti opioid. Walaupun opioid dapat mengurangkan rasa sakit, penggunaan berlebihan menimbulkan risiko lain, seperti ketagihan dan kerosakan ginjal.

 

Rawatan semula jadi untuk sakit belakang

Terdapat banyak pilihan tanpa ubat dan pembedahan untuk merawat sakit belakang. Kaedah untuk mengurangkan sakit belakang ini lebih murah, selamat dan natural.

Senaman, urutan, yoga dan terapi fizikal seperti fisioterapi, bekam, akupuntur, kiropraktik dan pembetulan tulang belakang adalah pilihan yang terbukti untuk dicuba ketika menghadapi sakit belakang yang kronik.

Malahan meditasi secara berkala boleh jadi juga berkesan.

Satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa terapi yang dinamakan pengurangan tekanan emosi berdasarkan perhatian (MBSR) dan terapi kognitif-tingkah laku (CBT) bantu pesakit meningkatkan pergerakan badan, dan mengurangkan rasa sakit daripada rawatan perubatan standard untuk sakit belakang.

Seperti dinyatakan, urutan badan juga membantu untuk mengurangkan sakit belakang anda. Namun, anda juga perlu dapatkan nasihat doktor anda mengenai keadaan sakit belakang anda hadapi. Adakah ia berpunca dari otot, tulang, disc atau saraf?

Ada sesetengah punca masalah sakit belakang contohnya masalah saraf lumbar, boleh menjadi teruk jika diurut oleh ahli terapi urut yang tidak berkelayakan.

Berapa Kali Urutan terbaik untuk Sakit Belakang

Walaupun punca untuk sakit belakang adalah kompleks, termasuk faktor-faktor seperti tahap tekanan emosi, usia, dan kenaikan berat badan, penyelidikan menunjukkan bahawa urut adalah penyelesaian yang berkesan untuk orang yang mengalami sakit belakang.

Kaedah terbaik untuk mengubati sakit belakang dengan urutan biasanya adalah pendekatan penyelenggaraan jangka panjang dan bukannya urutan badan hanya satu kali, terutamanya bagi masalah sakit belakang yang kronik.

Kajian menunjukkan bahawa beberapa siri urutan dari ahli terapi berlesen selama beberapa bulan memberi peningkatan yang luar biasa bagi mereka yang mengalami sakit belakang.

Sebenarnya, satu kajian secara khusus menunjukkan bahawa setelah menerima satu set 10 urutan mingguan, 75% pesakit secara klinikal mengalami pengurangan sakit belakang yang sangat signifikan dengan urutan badan.

Ia membantu pesakit lebih aktif, mengurangkan keperluan ubat-ubatan anti-radang, rasa tenang, tidur yang berkualiti dan boleh duduk lama.

Kajian terbaik setakat ini mendapati bahawa urut membawa lebih banyak kelegaan daripada langkah penjagaan biasa seperti terapi fizikal atau bantuan diri di rumah (seperti rehat dan aplikasi ais atau pemanasan) serta akupunktur. Tetapi kerana ukuran kajian yang terhad, sukar untuk mengatakan dengan pasti jenis urut apa yang terbaik untuk sakit belakang dan berapa “dos” optimum dan kekerapan rawatan.

Adalah lebih baik untuk melakukan urutan bersama akupuntur dan terapi fizikal secara bersama untuk mempercepatkan penyembuhan sakit belakang.

Jenis Urutan yang sesuai untuk sakit belakang

Urutan belakang secara berstruktur (juga disebut trigger point atau urutan integrasi struktur) dan urut Sweden (juga disebut urutan relaksasi) telah terbukti memberikan kelegaan hingga 6 bulan dari sakit belakang. Urutan sukan atau urutan tisu dalam (deep tissue massage) juga boleh bantu jika sakit belakang berasal dari kecederaan.

Ahli terapi urut yang berkelayakan akan dapat menilai otot dan tisu badan anda dan menentukan kombinasi teknik mana yang akan memberi anda hasil paling cepat dalam mengurangkan sakit belakang anda.

Selain itu, rawatan shiatsu juga membantu untuk kurangkan sakit belakang yang anda hadapi. Urutan Shiatsu memberi tekanan yang berbeza pada bahagian tubuh mengikut urutan berirama. Ia sangat menenangkan dan meningkatkan emosi anda secara berpanjanagan. Ia memfokuskan pada meridian tubuh untuk mempromosikan aliran tenaga penyembuhan (Qi) ke seluruh badan. Kajian mendapati urut shiatsu sangat berkesan untuk merawat sakit pinggang.

Apa lagi yang boleh anda lakukan selain urutan badan untuk mengurangkan sakit belakang?

Di samping urutan untuk sakit belakang, sangat penting untuk berehat agar otot anda pulih.

Sekiranya anda banyak angkat berat, cubalah berehat selama beberapa hari jika boleh.

Juga, perhatikan postur badan anda, terutama ketika duduk dan mengangkat, kerana ini boleh menjadi penyumbang besar untuk sakit belakang.

Selepas urutan, kekal hidrasi untuk meningkatkan kesan urut. Ubat tahan sakit boleh digunakan bersamaan dengan urut, tetapi tidak boleh dimakan dalam jangka masa yang lama kerana ada kesan sampingan.

Oleh itu, adalah lebih baik untuk anda berbincang dengan ahli terapi urutan jenis yang mana sesuai untuk anda mengikut tahap kesakitan yang anda alami.

Ahli terapis di My Rehab Spa berkelulusan profesional untuk melakukan urutan sakit belakang anda. Kami akan menilai tahap kesihatan belakang anda sebelum memulakan urutan atau rawatan yang lain seperti fisioterapi, bekam dan akupuntur.

Sekiranya anda wanita yang mengalami sakit belakang, anda boleh mencuba urutan dari My Rehab Spa. Hubungi untuk bertanya atau menempah urutan di 012 968 9707.

 

 

 

 

 

 

 

Bilakah dan Bagaimanakah Urutan Badan Bantu Mengurangkan Tekanan Emosi?

Mengurangkan tekanan emosi melalui urutan dapat membantu dalam pelbagai keadaan.

Kesakitan dan kecederaan biasanya menganggu emosi seseorang sehingga menjadi stress dan tertekan. Urutan badan dapat mengurangkan tekanan emosi yang anda hadapi. Terdapat beberapa tujuan urutan dilakukan seperti disebabkan kesakitan akut, kecederaan pasca da tujuan relaksasi.

1- Kesakitan Akut- awal (Acute Pain)

Tekanan fizikal dan mental dapat meningkatkan kesakitan. Manakala, kesakitan dapat dikurangkan apabila tekanan emosi dikurangkan.

Tekanan fizikal menyekat pergerakan dan menimbulkan ketegangan.

Tekanan mental pula berlaku apabila sudah ada rasa sakit di dalam badan. Hormon tekanan emosi atau stress yang disebut kortisol dilepaskan sebagai tindak balas kepada kesakitan, meningkatkan rasa sakit.

Semakin banyak tekanan emosi yang dirangsang, semakin meningkat tahap kesakitan.

Urutan badan bertujuan untuk meningkatkan kelonggaran otot fizikal dan relaksasi mental. Otot didorong untuk berehat kerana kenaikan suhu meningkatkan kelenturan otot dan pergerakan sendi.

Urutan badan juga dapat menyingkirkan hormone kortisol dari badan untuk mengurangkan tahap tekanan emosi dan mengurangkan kesakitan.

2- Kecederaan Pasca (Selepas)

Selepas kecederaan, keadaan seperti pembengkakan, keletihan otot dan kelemahan otot boleh timbul.

Tekanan emosi boleh meningkat kerana ketidakmampuan untuk kembali bersenam dan bersukan atau kerana kesakitan.

Tekanan emosi yang berkurang dapat mengurangkan sakit selepas kecederaan.

Urutan badan membantu mendorong relaks secara psikologi. Relaksasi meningkat secara psikologi apabila tahap hormon positif meningkat. Hormon positif merangkumi endorfin, serotonin dan dopamin. Meningkatkan hormon positif dapat memberi seseorang rasa kesejahteraan serta berfikiran positif dan “mood gembira” seterusnya membantu mengurangkan tekanan emosi.

3- Tujuan relaksasi

Relaksasi dapat ditingkatkan apabila tekanan emosi dari segi fizikal dan mental dapat dikurangkan. Rasa sakit yang disebabkan oleh ketegangan otot yang sedang mengecut kerana penggunaan yang berlebihan menyebabkan tekanan emosi dan kekecewaan.

Urutan bertujuan untuk mengurangkan ketegangan otot. Teknik geseran “friction’ dibuat di antara kulit dan jari semasa urut, meningkatkan aliran darah.

Peningkatan aliran darah mengakibatkan suhu otot meningkat.

Keanjalan tisu meningkat apabila suhu meningkat, menjadikan relaksasi otot. Relaksasi otot membolehkan relaksasi mental juga meningkat kerana peningkatan pergerakan dan penurunan kesakitan.

APAKAH KESAN FISIOLOGI BADAN BILA DIURUT UNTUK MENGURANGKAN TEKANAN EMOSI?

Pelbagai kesan fisiologi berlaku semasa urut untuk membantu mengurangkan tekanan emosi.

Kesan fisiologi yang paling biasa berlaku termasuklah peningkatan endorfin, serototin, dopamine, manakala kortisol pula menurun dan meningkatkan keanjalan tisu.

1) Peningkatan endorfin, serotonin dan dopamin

Endorfin, serotonin dan dopamin adalah neurotransmitter yang dilepaskan oleh rangsangan sistem autonomi badan. Endorfin bertanggungjawab untuk menghilangkan kegelisahan, serotonin mencegah kemurungan dan memberi rasa kesejahteraan dan dopamin meningkatkan motivasi dan mencegah keraguan diri.

Apabila tubuh kekurangan hormon positif endorfin, serotonin dan dopamin, seseorang boleh menjadi stres, cemas dan sering mengalami perasaan kesepian.

Urutan dapat merangsang sistem autonomi, mendorong pembebasan hormon positif, meningkatkan tahap hormon positif dalam badan, mengurangkan tekanan dan kegelisahan dan dapat meningkatkan mood seseorang secara keseluruhan.

2) Penurunan Kortisol

Tekanan emosi berkurang apabila berlaku penurunan kortisol. Kortisol adalah hormon negatif yang dilepaskan dari kelenjar adrenal ketika hipotalamus telah dirangsang.

Kelenjar adrenal terletak di bahagian atas buah pinggang dan hipotalamus adalah bahagian otak. Kortisol dilepaskan ke aliran darah dan diangkut ke seluruh badan.

Kortisol meningkatkan tekanan emosi, ketakutan, kegelisahan dan kemurungan tetapi juga bertanggungjawab untuk tindak balas “melawan atau terbang (fight and flight)”. Apabila terlalu banyak kortisol dilepaskan sebagai tindak balas kepada faktor-faktor seperti kesakitan, tahap tekanan emosi meningkat dan sistem kekebalan tubuh menjadi tertekan dan melemah.

Urutan bertujuan untuk membuang hormon kortisol dari aliran darah dan menggantinya dengan hormon positif endorfin, serotonin dan dopamin.

Ini dapat mengurangkan tekanan emosi dan meningkatkan ketenangan dan relaksasi pada aspek fizikal dan mental seseorang.

Oleh itu, tekanan emosi yang mengganggu fizikal dan mental dapat dikurangkan dengan melakukan urutan seperti urutan swedish/relaksasi. 

Pelbagai jenis urutan lain termasuk urutan tisu dalam (deep tissue massage), urutan anti-stress dan urutan tradisional digunakan untuk membantu mengurangkan tekanan emosi anda di My Rehab Spa.

Teknik urutan seperti pukulan dalam (deep effleurage), trigger point dan saliran limfa boleh digunakan untuk membantu mengurangkan tekanan.

Terdapat pelbagai situasi yang dapat mengurangkan tekanan melalui urutan yang boleh membantu termasuk kesakitan akut, pasca kecederaan dan untuk tujuan relaksasi. Banyak kesan fisiologi berlaku semasa urutan termasuk peningkatan endorfin, serotonin dan dopamine, serta penurunan kortisol semuanya kerap berlaku sepanjang urut untuk membantu mengurangkan tekanan emosi yang dihadapi.

Ahli terapi urut kami di My Rehab Spa akan bantu mengurangkan tekanan emosi melalui urutan untuk membantu menghilangkan kegelisahan dan mendorong seseorang untuk kembali mengamalkan gaya hidup yang aktif dan sihat.

Jika anda seorang wanita dan ingin mencuba urutan badan mengikut keadaan sakit anda beserta rawatan fisioterapi, bekam dan akupuntur di My Rehab Spa. Gabungan Moden dan Tradisional Konvensional dan Komplimentari ini dapat membantu anda mengurangkan sakit dengan gabungan rawatan di satu pusat terapi sahaja iaitu di Bukit Sentosa, Rawang, Selangor. Boleh hubungi kami di talian 012 9689707 wasap atau facebook myrehabspa.offcial

Bagaimana Urutan Memberi Faedah pada Kesihatan Jantung kita

Tanpa mengira usia, terapi urutan yang dilakukan oleh ahli terapi yang mahir dan berkelayakan boleh mengurangkan tekanan, menyebabkan kelonggaran (relaksasi) badan dan memberikan perasaan nyaman. Urutan yang baik boleh merangsang hujung saraf pada kulit, merembeskan hormone endorfin (hormon yang baik) dan menghalang hormon tekanan kortisol dan adrenalin.

Peningkatan hormon endorfin dapat mengurangkan tekanan, kebimbangan dan gemuruh jiwa, meningkatkan keyakinan diri dan menjadikan kita optimis, mengurangkan berat badan dan mengurangkan kesakitan sewaktu melahirkan anak.

 Darah akan beredar dengan lebih cekap, tekanan darah dan kadar degupan jantung juga akan kembali normal.

Urutan badan yang berkala boleh mengurangkan risiko sakit yang berkaitan dengan tekanan, seperti cardiac arrhythmias: aritmia jantung (pam jantung kurang berkesan, jadi kurang darah sampai ke otak dan organ-organ penting yang lain).

Beberapa kajian jangka panjang telah menunjukkan bahawa urutan badan yang konsisten boleh mengurangkan tekanan darah diastolik dan sistolik yang tinggi kepada normal.

Tekanan darah yang normal akan mengurangkan kemungkinan seseorang mengalami serangan jantung.

Terapi urut mengurangkan otot-otot yang tegang, asyik dikontrak/ digunakan untuk melakukan rutin harian tu kan, dan akan menolak darah venous ke arah jantung, meredakan ketegangan pada otot jantung.

Dengan cara ini, urutan badan adalah kaedah yang mengurangkan kesakitan tanpa ubat, tidak invasif dan membolehkan badan untuk sembuh sendiri secara semulajadi.

Ada kajian menyatakan bahawa terapi urut boleh menggerakkan sistem saraf pesakit dari simpatetik kepada parasimpatetik. Sistem saraf simpatetik bantu menggerakkan badan untuk tindak balas kepada sesuatu ( fight-or-flight response), yang meningkatkan kadar degupan jantung dan pernafasan, dan menyebabkan saluran darah sempit. Sebaliknya, sistem saraf parasympathetic mewujudkan tindak balas berehat pada badan. Contohnya, mengurangkan kadar degupan jantung dan pernafasan, dan diameter salur darah yang diluaskan.

Terdapat peningkatan bilangan kajian penyelidikan mendedahkan bahawa urutan badan dapat mengurangkan kadar degupan jantung, menurunkan tekanan darah dan melancarkan peredaran darah.

Satu kajian perintis yang dijalankan di Pusat Perubatan Cedars-Sinai di Los Angeles menunjukkan bahawa terapi urutan yang dilakukan pada pesakit selepas pembedahan pintasan jantung dapat mengurangkan kesakitan dan kekejangan otot.

Terapi urut biasanya dilakukan oleh ahli terapi urutan yang terlatih untuk memanipulasi tisu lembut badan iaitu otot, kulit, tendon dan ligament. Terapi urutan secara amnya selamat dan tidak mempunyai kesan sampingan yang buruk jika dilakukan oleh ahli terapis urutan yang profesional.

Oleh kerana urutan dapat meningkatkan perjalanan darah, ia memudahkan pengaliran nutrien penting dan kadar oksigen ke dalam sistem badan anda.

Teknik gliding dan effleurage yang dilakukan oleh ahli terapi urut ke atas kulit meberikan kesan yang menenangkan pada saraf. Kajian perubatan meyatakan ianya boleh membantu mengurangkan tekanan atau depresi, kemurungan dan sukar tidur.

Bagi mereka yang tidak melakukan senaman fizikal yang mencukupi, urutan badan secara bulanan sangat disyorkan. Perlu diingat bahawa kesan urutan biasa adalah kumulatif. Jika matlamatnya adalah untuk kebaikan masalah kesihatan, urut setiap minggu atau dua minggu boleh membantu seseorang berasa lebih baik dan mengurangkan ketegangan dan tahap tekanan.

Jika anda wanita di Bukit Sentosa, Rawang Selangor, ingin mendapatkan urutan oleh terapis profesional kami, bolehlah hubungi kami di 012 968 9707. Fb My Rehab Spa.

20 Sebab Kenapa Urutan memberi Kebaikan kepada Kesihatan anda (My Rehab Spa, Bukit Sentosa, Rawang)

Urutan badan adalah lebih daripada sekadar urutan santai / relaksasi. Terdapat banyak manfaat kesihatan yang berkaitan dengan urutan badan mahupun urutan muka. Urutan datang dalam pelbagai teknik dan gaya. Walaupun orang yang mempunyai gaya hidup yang benar-benar sibuk boleh mengambil kesempatan untuk melakukan teknik urutan yang meningkatkan kesihatan ini. Di sini, kami di My Rehab Spa, Bukit Sentosa Rawnag Selangor akan menceritakan 20 sebab kenapa urutan badan memberi kebaikan kepada kesihatan anda. 

1) Urutan Badan dapat Mengurangkan rasa Sakit Kepala

Sakit kepala berpunca dan diadiagnos dari pelbagai aspek. Boleh jadi disebabkan cuaca panas, masalah kesihatan, migrain, kesan sampingan yang berpunca dari sakit lain seperti sakit gigi, lenguh bahu leher dan stress. Terdapat kajian membuktikan urutan badan berkala dapat mengurangkan atau menghilangkan sakit kepala. Boleh klik di sini.

2) Urutan Badan dapat Melegakan dan Merehatkan Badan

Urutan Swedish, urutan relaksasi atau urutan menggunakan batu panas (hot stone massage) dilakukan oleh terapis dengan menggunakan tekanan tangan yang betul, kadang-kadang digabungkan dengan haba, untuk melegakan otot-otot yang sakit. Jika badan anda lenguh, sakit dan merasa ketat sepanjang minggu yang tegang di pejabat, salah satu gaya urutan ini adalah cara yang terbaik untuk berehat.

3) Urutan Badan Mengurangkan Sakit Sendi

Sakit sendi adalah isu yang biasa kita dengar. Ada juga bakal ibu yang mengalami sakit sendi terutamanya sakit belakang dan bahu. Zaman sekarang banyak cadangan dan teknik urutan yang diajar kepada bakal ibu untuk mengurangkan kesakitan dialami. Untuk bukan bakal ibu pun, urutan badan secara berkala dapat melegakan kesakitan sendi yang dialami.

4) Minimumkan Sakit Belakang dengan Urutan

Salah satu faktor terbesar penggunaan ubat tahan sakit adalah disebabkan sakit belakang. Namun, sakit belakang tetap terasa, makin lama makin sakit, dan penggunaan ubat tahan sakit tidak lagi membantu. Kajian menunjukkan, urutan belakang dapat mengurangkan penggunaan 36% ubat tahan sakit. 

5) Urutan Neuromuscular (saraf dan otot) Menangani Kecederaan Pergerakan Berulang

86 peratus orang dewasa di Malaysia bekerja menggunakan meja. Maksudnya, mereka duduk dan menghadap komputer ataupun menulis dan merangka sesuatu di atas meja.  Sebahagian besar daripada mereka melakukan tugas berulang yang boleh mencederakan tangan, pergelangan tangan, lengan, leher dan belakang mereka. Walaupun urutan biasa akan membantu mengurangkan kesakitan ini, urutan teknik saraf neuromuscular sebenarnya boleh menangani punca masalah otot anada sakit. Urutan saraf dan otot ini dapat memberikan anda hasil yang optimum.

6) Urutan Badan dapat Mengurangkan Masalah Kebimbangan (Anxiety)

Kira-kira 40 juta rakyat Amerika mempunyai beberapa bentuk kebimbangan. Kerajaan menggunakan hampir satu pertiga daripada jumlah perbelanjaan kesihatan untuk membantu kesihatan mental rakyatnya. Urutan boleh mengurangkan separuh tahap hormon tekanan badan anda yang akan mengurangkan gejala kebimbangan.

7) Urutan Badan dapat Meningkatkan fleksibiliti Sendi anda

Kebanyakan orang tidak fleksibel seperti orang lain. Contohnya, apabila melunjurkan kaki, jari tangan sukar untuk menyentuh hujung jari kaki anda. Ini bermakna anda mengalami ketegangan otot belakang paha (hamstring) dan anda kurang fleksibel. Urutan sukan dapat meningkatkan tahap kelenturan iaitu fleksibiliti sendi anda.

8) Kajian menunjukkan urutan badan dapat membantu pesakit kanser

4 daripada 10 orang dewasa akan berjuang dengan kanser di dalam kehidupan mereka. Urutan badan digunakan sebagai rawatan komplementari kerana ia dapat mengurangkan banyak symptom kanser seperti pening (nausea), sakit badan, sukar tidur (insomnia) dan keletihan badan.

9) Urutan Badan mengurangkan Insomnia

Kajian menunjukkan satu pertiga orang dewasa mengalami kesukaran untuk tidur iaitu insomnia. Mereka yang sukar tidur akan mencari cara untuk meningkatkan kualiti tidur mereka. Kajian mengenai tidur di sini menunjukkan urutan berkala setiap minggu dapat mengurangkan insomnia. Tidur yang mencukupi sangat penting untuk kesihatan badan anda. Mereka yang tidak cukup tidur menyebabkan sistem imun yang lemah dan risiko kemurungan yang lebih besar.

10) Urutan badan dapat menambahkan semula (recharge) tenaga badan anda

Adakah anda sering berasa penat, letih, tidak bermaya pada akhir hari kerja anda? Urutan Swedish akan melegakan anda. Urutan Swedish juga dapat mengembalikan semula tenaga anda yang hilang akibat rutin kerja harian yang tidak berkesudahan. Ianya membuatkan anda berasa lebih bertenaga sepanjang hari.

11) Urutan Badan Meningkatkan Kualiti Hidup

 Pesakit yang sedang mendapatkan penjagaan paliatif melakukan urutan badan berjaya meningkatkan kualiti hidup mereka (quality of life). Kebanyakan orang pernah mendapatkan urutan sekali setahun bagi masalah kesihatan badan mereka.

12) Urutan Badan dapat Meningkatkan Sistem Imunisasi Badan

Setiap orang yang melakukan urutan badan dapat meningkatkan sistem imunisasi badan terutamanya mereka yang sering mengalami kesakitan kecil. Satu kajian yang dilakukan di Pusat Perubatan Cedars-Sinai mendapati urutan sekurang-kurangnya selama 45 minit dapat mengubah tindak balas imun di dalam badan. Oleh itu, urutan berkala setiap minggu atau setiap dua minggu dapat menguatkan sistem pertahanan badan.

13) Urutan Badan dapat Mengurangkan Tekanan Perasaan

Tekanan perasaan yang kronik meningkatkan risiko untuk menghidap penyakit jantung, masalah hati (cirrhosis) dan masalah paru- paru. Tekanan perasaan berlaku apabila apa yang diingini tidak seperti apa yang berlaku dalam kehidupannya. Tekanan perasaan boleh menjadi punca banyak kemalangan dan bunuh diri. Ianya adalah salah sama sekali kerana setiap masalah pasti ada penyelesaiannya. Lebih baik anda mendapatkan rawatan urutan badan dan mendapatkan rawatan terapi yang lain.

14) Urutan Badan Mengatasi Masalah Penghadaman

Setiap orang pernah mengalami masalah penghadaman dan urutan abdominal (perut) sangat membantu. Jika anda mengalami sembelit selama 3 hari dan lebih, urutan perut dapat membetulkan sistem badan anda.

15) Urutan Boleh Mengurangkan Senggugut (PreMenstrual Syndrome-PMS)

Senggugut yang dialami wanita sebelum dan selepas kitaran haidh boleh dirawat dengan urutan ataupun terapi tuam panas (hotpack) atau tungku. Urutan badan dapat mengurangkan emosi tidak stabil, sakit belakang, atau sakit yang berpunca dari perubahan hormon ini.

16) Urutan dapat meningkatkan kesihatan muka, kepala dan rambut

Urutan muka dan kepala adalah sangat menenangkan. Terdapat urutan seri wajah untuk mengelakkan muka berkedut, memberi dagu runcing, dan menaikkan seri muka. Urutan kepala pula dapat mengurangkan sakit kepala,  menguatkan dan melancarkan perjalanan darah kulit kepala.

17) Urutan Badan Membetulkan Postur Tubuh Badan

Satu lagi masalah utama yang berkaitan dengan duduk sepanjang hari adalah anda akan mengalami sakit leher dan bahu yang serius. Ini disebabkan oleh tekanan pada otot badan yang duduk terlalu lama tanpa mengubah posisi duduk tersebut. Ia juga boleh memberi kesan kepada punggung (glutes) dan sakit belakang anda. Urutan badan dapat menangani tekanan fizikal ini dan akan melegakan tanda-tanda yang menyakitkan anda.

18) Urutan menggunakan Kerusi Membuatkan Anda Lebih Fokus

Banyak syarikat korporat mengambil kira keletihan dan tahap tekananan pekerja mereka. Lalu mereka memanggil juruurut bertauliah ke syarikat mereka untuk melakukan urutan anti-stress di atas kerusi. Ini adalah cara yang disokong secara saintifik untuk membuat orang berasa lebih berjaga-jaga dan fokus. Rangsangan mental yang anda terima daripada urutan kerusi 15 minit yang mudah akan menjadikan tugas harian lebih mudah dan efektif.

19) Urutan Badan Menurunkan Tekanan Darah

Jika anda mempunyai masalah dengan tekanan darah tinggi, maka penjadualan urutan  pasti idea yang baik. Individu yang mempunyai gaya hidup sibuk dan tekanan darah tinggi boleh mendapat manfaat minimum urutan kerusi selama 10 minit seminggu sekali.

20) Tingkatkan Peredaran Darah Anda dengan Urutan

Urutan membantu melancarkan peredaran darah anda. Sebagai contoh, jika anda mempunyai sebarang masalah kesihatan yang berkaitan peredaran darah anda yang perlahan, urutan dapat memberikan kulit yang lebih sihat, fungsi organ yang lebih baik dan pertumbuhan sel yang lebih baik.

TIPS URUT DIRI SENDIRI

Dapatkan ahli terapi urut berlesen adalah tindakan terbaik, tetapi anda juga boleh memberi dan menerima urutan yang bermanfaat di rumah tanpa sebarang latihan profesional. Satu kajian menunjukkan bahawa memberi urutan kepada diri sendiri dapat mengurangkan kebimbangan dan kemurungan! Jika anda ingin menggabungkan beberapa minit urutan diri ke dalam rutin harian anda, anda boleh menggunakan petua berikut:

1- Letakkan bola kecil di antara dinding dan belakang anda. Apa-apa jenis bola boleh dilakukan, seperti bola tenis, bola golf, bola kecil yang keras ada dijual di farmasi atau pusat rehabilitasi. Gunakan bulatan bola itu dan gerakkan badan anda ke kiri kanan dan belakang untuk mengurut belakang anda.

2- Seterusnya, bola kecil tadi boleh diletakkan di tangan anda pusingkan ianya di titik sakit sepanjang sisi tepi kiri dan kanan antara tulang belakang anda. Ianya juga boleh dilakukan di betis dan paha anda.

3- Urut tapak tangan anda dengan menekan bola ke atas lantai atau meja, dan pusingkan ia sekeliling tapak tangan secara bulatan.

Sekarang anda memahami mengenai manfaat urutan badan untuk kesihatan badan. Adalah penting untuk peruntukkan masa anda untuk melakukan urutan badan dalam gaya hidup sibuk anda. Perlu diingat bahawa banyak tekanan, ketegangan dan kesakitan yang anda rasakan sepanjang masa akan berkurangan selepas setiap urutan. Meletakkan kesihatan anda terlebih dahulu adalah cara terbaik untuk menjalani kehidupan yang panjang dan bahagia.

Kami di My Rehab Spa, Rawang menyediakan terapi urutan mengikut mesalah yang anda hadapi. Urutan Relaksasi/ Swedish, Deep Tissue Massage, urutan sukan, dan urutan batu panas (Hot Stone Massage)

Anda pernah rasa kaki tidak sama panjang? Anda juga mengalami sakit belakang?

Kaki tidak sama Panjang (leg length discrepancy) dikaitkan dengan masalah sakit belakang?

Pernahkah anda diberitahu atau perasan bahawa salah satu kaki anda agak pendek daripada yang lain? 

Adakah anda mempunyai masalah sakit belakang? 

Kedua-dua perkara ini sangat berkaitan. Kebanyakan individu mempunyai perbezaan kecil dalam kepanjangan kaki mereka tanpa disedari. 

Bagi sesetengah orang, perbezaan kepanjangan kaki tidak akan menjadi penyumbang kepada sakit belakang. Sakit belakang biasanya berlaku jika panjang kaki mereka lebih daripada 5 mm. Jika lebih daripada 9mm, kebiasaannya kekerapan sakit belakang akan makin bertambah.

KLASIFIKASI KAKI TIDAK SAMA PANJANG (LEG LENGTH DISCREPENCY (LLD))

Terdapat dua jenis LLD.

1)STRUKTUR ANATOMI (STRUCTURAL ANATOMICAL) (True)

Ketidaksamaan panjang kaki secara struktur. Kaki tidak sama panjang sejak kecil contohnya tulang paha tidak sama panjang.

Ia adalah secara fizikal (osseous) iaitu satu anggota badan yang lebih rendah antara tulang paha (greater trochanter femoral) dan tapak kaki (ankle mortise).

Keadaan kongenital termasuk kelahiran atau zaman kanak-kanak tulang tidak abnormal, atau disebabkan trauma, patah tulang, penyakit degenerative ortopedik dan gangguan pembedahan seperti penggantian sendi.

2) SECARA BERFUNGSI (FUNCTIONAL)(APPARENT)

Pemendekan bukan struktur. Ia adalah paras pinggul atau kaki yang tidak sama kiri dan kanan tetapi bukan disebabkan oleh struktur anatomi badan (osseous components of the lower limb).

Ia mungkin disebabkan oleh perubahan mekanik anggota kaki contohnya sendi ketat (joint contracture), paksi mekanikal statik atau dinamik tidak sama, kelemahan otot, atau pemendekan otot. Boleh lihat contoh kaki tidak sama panjang di sini.

BAGAIMANA MENENTUKAN KAKI TIDAK SAMA PANJANG?

Cara terbaik untuk menentukan sama ada struktur panjang kaki tidak sama adalah dengan x-ray atau mesin pengimejan yang lain.

Secara manual, fisioterapi akan menggunakan pita pengukur untuk mengukur panjang kaki dalam keadaan melentang. Boleh tengok video di bawah.

Struktur panjang kaki tidak sama secara berfungi (apparent) dikesan apabila pelvis (punggung) senget atau terangkat sebelah, atau masalah sendi punggung (sacroiliac joint dysfunction). Kepanjangan kaki akan diukur menggunakan pita pengukur di pusat ke medial malleolus (lekuk keting kaki dalam), dan dibandingkankan panjang antara kedua kaki.

Bagi struktur panjang kaki tidak sama secara anatomi (true), boleh diukur menggunakan pita pengukur dari tulang yang timbul aras pinggang (ASIS) ke medial malleolus (lekuk keting kaki dalam), dan dibandingkankan panjang antara kedua kaki.

Untuk menentukan sama ada perbezaan struktur benar wujud, fisioterapi mesti merawat pelvis dan mengembalikannya ke kedudukan yang neutral sebelum mengukur perbezaan panjang kaki.

Sebaik sahaja pelvis symmetrical, boleh lihat kaki masih tidak sama panjang atau sudah hilang. Jika hilang, ia diklasifikasikan sebagai berfungsi.

Jika ia kekal dan mempunyai perbezaan yang boleh diukur, ia adalah percanggahan panjang kaki struktur.

Individu juga boleh melihat kaki mereka tidak sama panjang dengan baring dan membengkokkan kedua lutut. Jika paras kedua lutut tidak sama, anda bolehlah rujuk kepada fisioterapi berdekatan anda. 

PUNCA SAKIT BELAKANG

 Perbezaan panjang kaki boleh disebabkan oleh punggung (pelvis) tidak simetri antara kiri dan kanan atau kerana satu kaki adalah lebih panjang daripada yang lain. Semakin besar perbezaan panjang kaki, lebih awal sakit belakang akan berlaku.

Diagnosis khusus yang bertepatan dengan panjang kaki tak sama termasuk:

– scoliosis (tulang belakang senget)

– cakera herniasi lumbar (lumbar herniated discs)

– sacroiliitis (inflamasi di kawasan sendi punggung)

– greater trochanteric bursitis (bursitis berhampiran sendi paha yang melekat dengan punggung)

– artritis pinggul

– sindrom piriformis

– sindrom patellofemoral 

– pronasi kaki. 

Punca-punca lain yang berpotensi mungkin disebabkan oleh kecederaan (seperti patah, keretakan), penyakit tulang, tumor tulang, masalah kongenital (semasa kelahiran) atau dari masalah neuromuskular.

SIMPTOMS

– Penampakan dari belakang, bahu senget sebelah, aras punggung tak sama

– Postur yang terjejas

– Masalah dengan gait (cara berjalan)

– Sakit di bahagian bawah belakang, pinggul, buku lali atau lutut.

 

RAWATAN

Panjang kaki tidak sama disebakan struktur boleh dirawat dengan penambahan tumit di kasut kaki yang lebih pendek, jika perbezaan lebih daripada 5 mm. 

Penggunaan dan saiz tumit ditentukan oleh ortodontik berdasarkan berapa tebal tumit diperlukan untuk betulkan biomekanik lumbopelvic.

Dalam kes-kes tertentu, pembedahan mungkin diperlukan untuk memendekkan atau memanjangkan anggota kaki. Komponen penting untuk mana-mana prosedur pembedahan untuk membetulkan panjang kaki yang tidak sama adalah melalui terapi fizikal (fisioterapi).

Terapi fizikal membantu proses penyembuhan melalui regangan otot dan mengekalkan fleksibiliti. Kaki yang tidak sama panjang disebabkan fungsi (structural leg length discrepancy) tidak memerlukan penambahan ketebalan tumit kasut tetapi ia memerlukan teknik terapi manual yang betul dan senaman terapeutik tertentu diperlukan untuk merawat dan menormalkan aras pelvik aras kaki kiri dan kanan.

Beberapa sesi rawatan diperlukan untuk membetulkan tulang pelvis supaya berada dalam kedudukan simetrikal. Setiap pesakit mempunyai masalah berbeza berdasarkan masalah biomekanikal di bahagian belakang, pelvis, pinggul, lutut, dan kaki / buku lali mereka.

Jika anda mengalami kesakitan di bahagian belakang dan bahagian kaki, kemungkinan kaki anda tidak sama panjang.

Jika dibiarkan, ia boleh menyumbang kepada sakit pinggul, sakit lutut, atau sakit kaki. Kesemua gejala itu mungkin berkaitan.

Mulakan dengan melakukan penilaian terapi fizikal untuk menentukan sama ada anda mempunyai panjang kaki tidak sama.

Di My Rehab Spa, kami akan melihat kepanjangan kaki anda sebelum memulakan rawatan.

Rawatan di My Rehab Spa ialah deep tissue massage, terapi manual dan hip traction untuk membetulkan kembali struktur pinggang, otot dan saraf anda disusuli dengan senaman terapeutik berkaitan otot yang bermasalah.

Kemudian, kami akan memberi pilihan kepada anda untuk melancarkan perjalanan darah dan melembutkan otot urat dengan bekam atau melancarakan perjalanan darah beserta membetulkan urat saraf dengan akupuntur. Jika anda ingin melakukan urutan, fisioterapi, bekam dan akupuntur dalam satu masa yang sama, anda boleh datang ke tempat kami di Bukit Sentosa Rawang. Tetapi ianya untuk Wanita sahaja dan kami juga menyediakan servis rawatan masalah sakit belakang, sakit bahu dan sendi lain, serta sakit kepala dan spa.

My Rehab Spa, Bukit Sentosa, Rawang, Selangor.

Klik di sini untuk like page melihat kami. WhatsappInstagram, Facebook.

Urutan Spa yang berkesan Untuk Melegakan Kesakitan Otot Selepas Senaman Berat

Kecergasan fizikal merupakan aspek penting dalam rutin harian kita. Sesetengah orang akan melakukan senaman sehingga melebihi dari kadar biasa (selalunya melakukan high intensity exercise). Selalunya kita melakukan senaman berat ini sebagai cara untuk menurunkan lebih banyak berat badan dan cepat membina jisim otot.

Selain itu, menurunkan berat dan membina jisim otot mestilah selari dengan pilihan makanan yang kaya protein. Ada juga yang memilih alternatif vegan dan mencari protein dari tumbuh-tumbuhan untuk kesihatan terbaik mereka.

Melakukan senaman dan pengambilan makanan diet yang sihat itu menarik tetapi selepas setiap sesi senaman, “the struggle is real.”

Ini kerana badan akan mengalami kesakitan otot yang melampau disebabkan pemulihan yang dinamakan “delay onset muscle soreness”.

Ada sesetengahnya terpaksa berjalan senget ataupun terkangkang kerana kesakitan pada otot betis, paha, punggung seperti quadricep dan hamstring.

Pemulihan ataupun dipanggil “recovery” adalah masa terbaik untuk menstabilkan semula sistem badan sesuai dengan pengurangan berat badan ataupun penambahan berat badan. Jika anda sedang mencari cara terbaik untuk membantu otot anda pulih, maka urutan spa adalah penyelesaian yang sempurna!

Berikut adalah pilihan spa dan kesihatan terbaik untuk anda:

 1. Terapi Mandian Ais atau Panas

Mandian ais mempunyai keupayaan untuk mengecutkan salur darah yang pecah disebabkan oleh keradangan (otot tegang).

Mandian air panas dapat melancarkan lagi perjalanan darah.

Jika anda seorang yang tidak suka urutan badan penuh, terapi mandi ais adalah satu alternatif yang hebat.

Hidroterapi (terapi air) akan membantu otot anda berehat dan dalam masa yang sama dapat melegakan kesakitan. Rawatan air seperti ini bukan sahaja membantu orang yang mengalami kecederaan tetapi juga membantu individu yang mengalami kemurungan dan kebimbangan.

Untuk mendapatkan faedah yang paling bagus daripada mandi panas atau sejuk, pilih suhu yang paling sempurna dan jangan mandi terlalu lama. Mandian panas atau sejuk selepas 10 hingga 20 minit sudah cukup untuk meringankan kekejangan tersebut. Boleh rujuk artikel ini.

Oleh kerana tubuh manusia tidak tahan dengan sejuk, anda juga boleh mempertimbangkan untuk mempunyai suasana yang hangat untuk mengalami relaksasi badan secara penuh sebelum anda menyambung kembali senaman fizikal.

2) Urutan Swedish (urutan relaksasi)

Ini adalah jenis urutan yang paling biasa yang dilihat di gimnasium, spa, pusat urut, dan pertubuhan kesihatan lain.

Ahli terapi urut akan menggunakan losyen atau minyak pati dan bermula dengan teknik strok asas. Kemudian, ia perlahan-lahan beralih kepada titik tertentu yang membantu kawasan terdapat kesakitan melampau yang anda rasakan. Boleh lihat di sini.

Pertama, pelanggan akan merasakan urutan strok yang panjang dan licin sepanjang otot. Contohnya sepanjang betis, dari atas ke bawah. Ianya menggabungkan teknik menguli, bergolek, dan mengubah tekanan untuk mengurangkan ketegangan otot yang dipanggil muscle knot tersebut.

Selepas itu, diikuti urutan bulatan kecil. Beberapa ketukan percussion seperti gerakan goyang dan tepukan kemudian digunakan untuk menamatkan kekakuan urat tersebut.

3) Urutan Sukan

Urutan sukan  menggunakan tekanan strok yang dalam. Fokusnya lebih kepada otot dan ‘deep tissues’ dengan menggunakan teknik picitan dan urutan khas. Masa urut akan tekankan lebih pada ‘pressure points’ yang berkaitan untuk membantu otot bergerak dan mengurangkan tekanan pada otot.

4) Hot Stone Massage

Kaedah ini menggunakan batu-batu yang dipanaskan.

Sebaik sahaja batu mencapai suhu yang sempurna, ahli terapi urut akan meletakkan batu hangat pada titik badan yang terjejas. Batu-batu yang digunakan biasanya batu gunung berapi atau batu sungai yang boleh mengekalkan haba dengan baik.

Apabila haba dapat melegakan (relax) otot, ahli terapi akan perlahan-lahan mengurut kawasan badan menggunakan batu licin.

Proses ini kemudiannya diulang beberapa kali. Anda boleh melihat dengan cepat kesan pengurangan ketegangan otot.

Sekiranya anda mempunyai penyakit kardiovaskular, kencing manis, atau tekanan darah tinggi, adalah dinasihatkan untuk berunding dengan doktor sebelum melakukan apa-apa rawatan.

5) Deep Tissue Massage

Urutan ini menggunakan tekanan yang lebih. Berbanding dengna Swedish/ Relaxation yang banyak menggunakan tapak tangan dan Teknik strok yang panjang dari sendi ke sendi, urutan Deep Tissue lebih melibatkan  penggunaan ibu jari.

Lebih spesifik kepada otot yang tegang mengandungi muscle knot atau orang kita memanggilnya biji angin.

8) Sauna

Ini mesti dilakukan beberapa hari selepas senaman berat untuk mengelakkan dehidrasi. Sauna direka untuk menberikan tenaga dan memulihkan tubuh badan.

Di dalam sistem terapeutik ini, saluran darah berehat dan melebar. Ini membantu aliran darah meningkat, mengurangkan otot yang sakit, dan melegakan ketegangan pada sendi. Sesi mingguan dalam sebulan mungkin perlu bagi anda untuk mengalami manfaatnya.

Lihat badan anda seperti telur rapuh, bukan kacang. Ia memerlukan rawatan badan penuh sekali-sekala.

Kesakitan yang sedikit boleh bertukar menjadi kesakitan kronik dengan cepat jika tidak dirawat dengan betul. Biarkan badan anda dibelai dan dipulihkan supaya kesakitan itu reda sebelum meneruskan rutin fizikal anda yang menggembirakan.

Mungkin urutan memerlukan banyak duit tetapi harus diingat, sakit juga memerlukan ubat yang mempunyai kos yang lebih besar lagi (Petikan buku 5am Club oleh Robin Sharma: tabiat untuk menjadi jutawan).

Mencegah sentiasa lebih baik daripada mengubati.