Urutan Terapi Sakit Leher, Bahu dan Belikat

Tengah baring-baring menunggu isya, saya mendapat notification mesej daripada Along anak ustazah. 

Along tanya esok petang free ke? Ini semestinya mengenai masalah sakit leher dan bahunya. Memandangkan pagi saya ada janji dgn kakak lain, kami setuju petang.

Keesokan petangnya saya ke rumah Along di Selayang Baru. Sebab ustazah (ibunya yang saya urut) panggil Along, saya pun panggil Along jugalah. Hehe. Kadang-kadang Along tersasul juga membahasakan dirinya Kak Aina, sebabnya di tempat kerja rakan-rakan memanggilnya Kak Aina. Begitulah.

Okai, selepas memberi salam saya masuk ke dalam rumah. Tiga orang anaknya yang semua perempuan menyambut kedatangan saya. Semuanya masih kecil-kecil lagi. Kelihatan Along sedang duduk di meja makan, menaip sesuatu menggunakan laptop bertentangan dengan pintu saya masuk. Lalu along berkata “Kejap ye Azira, along nak siapkan kerja office sikit je lagi”.

Sambil menjawab “ok baiklah” saya duduk dia hadapan televisyen yang menyiarkan cerita kanak- kanak bertajuk Pada Zaman Dahulu. Selang tiga minit, Along menutup komputernya.

Dah 8 bulan Along work from home, makin sakit leher dan bahu Along ni. Haritu lepas buat dengan awak, rasa kurang dah sikit. Duduk seminggu lepas tu, asyik duduk menghadap komputer jeee, sakit balik dah bahu Along ni” luahnya.

Saya lantas membalas, “Oooo. Along buat tak exercise yang saya pesan tu?”

“Buat. Kuranglah sekejap, lepas tu tegang memanjang juganya leher Along ni. Semalam bahu lenguh je rasa, petangnya leher pula tegang”.

Ada kaitan la sendi berdua ini. Along berjalan ke arah saya lalu duduk di atas lantai. Toto kecil dibentang, satu bantal kecil yang berhampiran kerusi dicapai lalu Along meniarap tanpa disuruh. Sudah kali ketiga buat fisio dengan saya. Sudah tahu posisi bagaimana harus bermula. Hehehe.

Sambil menekan paraspinal muscle (otot di tepi sepanjang tulang belakang) dengan tapak tangan, saya berkata padanya. 

“Haa, ni tegang belah kanan pinggang, lepas tu atas bahu ni, muscle spasm ni.”

Ini memang biasa bagi orang yang kerjanya banyak menunduk terutama apabila asyik mengadap komputer dari masuk kerja hingga habis kerja. Itu belum kira bagi mereka yang sambung lagi bekerja pada waktu malam untuk mengejar deadline.

 

“Haa, betul. Dekat situ along rasa… auuchhh” kedengaran along menjerit halus sebab menahan kesakitan. Saya pula yang jatuh kasihan padanya. Demi mencari rezeki buat keluarga, seorang ibu memang berkorban, rela menahan sakit dirinya. Selagi boleh tahan, memang akan bertahan. Tetapi kalau anak sakit cepat sahaja risaunya. Naluri keibuan, begitulah.

Selepas saya merasakan otot-otot paravertebral muscle sudah lembut, saya meluruskan kedua siku saya untuk menekan kawasan otot tersebut secara berperingkan. Ini dinamakan spine manipulation.

Tiba di level middle thoracic, “prakkk prak” bunyinya. Miasara di tepi along terkejut. “Ehhh tulang ibu patah ke?” Sambil memandang ke arah kami.

“Takk. Kak zira betulkan tulang ibu ni. Banyak sangat menunduknya” jawab Along walau dalam keadaan muka menelungkuk menyentuh lantai.

“Ooo” terus mengalihkan wajahnya ke tab di pegangannya.

“Ha, ni Miasara kena duduk baik-baik. Jangan buat ibu sedih. Kesian ibu, sakit” balas saya sambil tersengih walaupun sengihan saya tertutup di sebalik face mask.

Miasara sengih kembali. Saya suka mengusik kanak-kanak begitu kerana semestinya perangai anak-anak salah satu faktor menyumbang perubahan “mood” seorang ibu.

Tiga step manipulation yang diajar Haji Bahman sewaktu belajar ijazah fisioterapi dahulu selesai. Kemudian saya menekan menggunakan ibu jari pada kawasan yang saya rasakan tegang itu. Along membengkokkan kakinya sedikit tanda kesakitan, lalu saya perlahankan tekanan tangan dan beralih ke kawasan lain dahulu sebelum beralih ke kawasan sakit kembali.

Selepas melakukan trigger point massage di bahu, belikat dan leher, saya meletakkan TENS di upper trapezius dan rhomboid major (atas bahu dan belikat tengah) selama 15 minit.

Waktu ni Along bercerita. “Along dah lama tak pergi klcc tu. Kalau nak masuk office, kena swab test, kena lapor dulu pada guard, banyak menda kena buat.”

Work from home ni bebanan kerja lagi banyak. Along pula kena cover kawan bersalin. Lagi banyak payment yang along kena cek. Kadang-kadang tu rasa nak menangis pun ada,”

“Oo. Yelah. Ramai yang stress bila wfh ni”.

“Tapi, kalau tak wfh pun, sakit juga Azira. Hahaha”

Lepas gelak along sambung lagi, “Lagi-lagi duduk jee di office tak bergerak. Sedar- sedar lunch hour. Sedar-sedar dah pukul 6 petang,”

Hehehe. Betulla tu. Sebab tu ramai pekerja pejabat kena slipped disc. Prolong sitting. Jaranglah yang nak bangun sekejap, berjalan, buat stretching sikit dan menyambung kerja mereka. Kecuali mereka yang dah ada awareness ataupun dah pun mengalami sakit ini.

Sambil bersembang tentang kerjaya along di syarikat pelantar minyak, saya memberi nasihat sekali lagi supaya berehat sebentar selang sejam paling kurang sewaktu duduk lama tu kan, buat senaman. Paling kurang, dongakkan leher ke atas sambil mengangkat lurus kedua tangan ke arah syiling. Lawan arah kepada leher yang asyik menunduk sahaja kan. (Gambar bawah ni dongak ke atas sahaja, tak jumpa pula yang sekali dengan bahu ><).

 

Selepas 15 minit, saya tekan kembali point yang bermasalah. Kemudian saya menyuruh Along baring melentang pula. Leher dipusing kiri, kanan dan ke tepi. Lalu saya minta Along tekan dagu ke dalam (neck retration) selama 10 saat dan relax. Menggunakan tuala yang dibalut di sekitar leher, saya menarik ke atas untuk regangan leher selama 3 kali.

“Uiii, lega sikit” ujarnya. Saya senyum bersyukur dalam hati. Tidak sia sia ilmu yang belajar degree 4 tahun. Takpelah KKM reject saya pun. Haha.

Selepas itu, saya bengkokkan kedua lututnya dan membawanya ke dada.

Step kedua, kedua lutut yang dibengkokkan tu, saya gerakkan ke kiri dan kanan (pelvic rotation) selama sepuluh kali. Kedengaran juga tulang pinggang “prak” berbunyi.

Step ke 3, dengan kedua lutut dibengkokkan dalam keadaan baring, saya meminta along mengangkat punggungnya (bridging exercise) sambil saya kira sehingga 10, dan kembali ke posisi asal. Saya minta along ulang selama 5 kali.

 

“Okai, sekarang Along duduk bersila.” Sewaktu duduk, saya mengurut bahu Along menggunakan ibu jari.

“Yang ni macam biasa sakit sikit. Along tarik nafas ikut hidung, hembus ikut mulut macam selalu tu ye”

Menggunakan siku, saya menekan beberapa point bahu atas (levator scapulae dan upper trapezius). Setiap point saya kira antara 10 ke 30 dan lepaskan.

“Uiii terasa sampai ke kepala Along”

“Ko memang Azira, selagi tak puas hati, memang tekan eaaa. Sedaple menekan, yang sakit ni macam hapee dah,” Saya mengekek ketawa.

“Yee, saraf berkaitan. Kadang-kadang kita sakit kepala sebab bahu dan leher yang tegang ni. Darah yang membawa oksigen lambat sampai ke otak” ujar saya.

“Oooo”

Selepas melakukan regangan leher mendongak ke atas, ke bawah, ke tepi, ke kiri dan ke kanan, saya mencengkam dan lepaskan kawasan kepala, beberapa kali. Point tepi kening juga diurut bagi mengurangkan tekanan kerja Along.

Akhir sekali, saya meluruskan tangan along ke atas arah syiling, saya berdiri dan menarik tiap jari tangannya.

“Okaii, siapp. Ada pening ke apa apa tak?” Tanya saya.

“Takde. Lega dah sikit”

Okaii jangan lupa buat senaman leher yang saya ajar tu intermediate dengan buat kerja taw.

“Yee baiklah”. Selepas bersembang kisah seharian, Along berdiri dan mengeluarkan dompet. Selepas membuat bayaran saya katakan resit untuk company claim nanti saya attach di whatsapp.

“Okai okai. Nanti next session along beritahu bila ye” ujarnya.

“Baikkk, saya pulang dulu. Assalamualaikum.”

Semua seisi rumah menjawab salam saya lalu saya pulang. Satu kegembiraan bagi saya melihat sakit yang berkurang pada setiap pelanggan yang dirawat. Kalau belum berkesan, mulalah saya risau. Kerana rawatan saya tiada subsidi kerajaan, mereka spend untuk kesihatan mereka. Moga Allah memberi kesihatan yang baik buat semua pelanggan saya.

Bahu keras atau frozen shoulder bahaya ke?

Kali ini, saya akan berkongsi tentang tanda-tanda bahu keras dan rawatan bahu keras atau frozen shoulder.

Ada ke ahli keluarga anda yang menghadapi masalah bahu keras ataupun tidak boleh angkat bahu tangan dengan baik? Dalam medical term, ianya digelar frozen shoulder.

Nak tahu anda telah terkena penyakit ini?

Tandanya ialah bahu menjadi keras dan anda tidak dapat menggerakkan sendi bahu sepenuhnya sama ada ke depan, belakang, ke belakang bahu dan seangkatan dengannya.

Selain itu, anda akan merasa “dull ache” iaitu sakit di dalam sendi bahu, sakit tu bukan di luar dan sukar untuk diberitahu rasa sakitnya. Rasa sakit itu juga merebak ke lengan, bahu atas dan bahagian leher.

Apabila anda cuba untuk menggerakkan sendi bahu anda, rasa sakit itu semakin kuat.

Kemudian, rasa sakit akan meningkat sewaktu hendak tidur dan boleh juga terjaga sewaktu tidur disebabkan terlalu sakit. Ada juga yang cuba mengoles ais pada bahu dan sakit berkurangan namun keesokan harinya, sakit itu kembali. Pada waktu pagi pula, anda perlu menggerakkan sendi bahu beberapa ketika dahulu barulah rasa sakit perlahan-lahan akan menghilang.

Menjadi kebiasaan kalau kita sedang fokus pada kerja, kita tidak akan merasa sakit kerana otak kita sedang bekerja untuk menyelesaikan tugasan kita. Kan otak kita ada kelenjar-kelenjar berbeza mengikut fungsinya. Bila duduk saje-saje, relaks gitu, datanglah sakitnya.

Seterusnya, apa pula akitiviti yang apabila dilakukan, sakit makin terasa?

Sakit yang amat macam takleh nak describe bila anda cuba angkat tangan ke atas atau memusingkan bahu macam yang saya terangkan di atas. Lepastu, bila angkat barang, bawa beg atau barang yang lain dengan bahu yang sakit itu, menyidai pakaian (kan perlukan tangan ke atas), melempar sesuatu malah tak boleh nak garu belakang mahupun memakai bra bagi yang wanita.

Haa, tudiaa.

Sekarang, mesti anda tertanya-tanya bagaimana bahu keras ataupun frozen shoulder ini berlaku kan?

dia sebenarnya takleh cakap juga punca utama. Cuma secara umumnya, disebabkan kecederaan pada kapsul sendi bahu yang apabila proses penyembuhan ambil alih menyebabkan parut di kawasan terbabit terbentuk, maka terhasillah bahu keras.

Saya mengambil contoh, kalau kita luka di tangan terutama dekat sendi jarila katakan, lama-lama darah akan kering dan kupingan ala warna coklat akan terbentuk menutup luka tu kan? Bila nak gerakkan sendi jari kita akan merasa sakit. Nah, begitu jugalah dengan sendi bahu kita. Cuma yangi ni di dalam, tidak dapat dilihat dengan mata kasar cuma dapat rasa sahaja.

Ada juga disebabkan stroke (kan bahu lama tak bergerak, tu yang jadi stiff), kencing manis, dan mana2 yang berkaitan dengan bahu terlebih guna atau tak gerak sangat pun.

Boleh sembuh ke?

Eh, insya Allah boleh. yang penting yakin boleh sembuh dulu. Proses penyembuhan ni terdiri daripada 3 fasa. 1- sakit dulu, 2- freezing atau beku, xleh nak gerakkan sendi bahu 3- thawing ataupun bahu dah tak keras, dah loose dan kita pun boleh restore balik tujuh pergerakan yang sepatutnya bahu boleh lakukan.

Jika anda nak sembuh sperti sediakala, hubungilah team kami. Insya Allah, kami bantu anda dapatkan balik pergerakan itu dengan rawatan penuh kasih sayang dari kami. Selalunya, rawatan untuk bahu keras atau frozen shoulder ini meliputi rawatan ais/panas, joint mobilisation dengan tujuan memecahkan sendi yang keras, stretching dan juga strengthening exercise. Jika, akupuntur diperlukan, kami akan letakkan ia di sekitar bahu anda.

Di bawah adalah contoh senaman membantu untuk menggerakkan sendi bahu anda.

Kami ke rumah anda yang sekitar kuala lumpur dan selangor atau anda boleh datang ke tempat kami di Bukit Sentosa, Rawang untuk kami bantu anda.

Ingat! anda pergi urut sekalipun, ia tidak membantu sekiranya tidak dipecahkan sendi bahu yang keras itu. Urut untuk muscle ataupun ramai yang cakap “urat”.

 

Harap info tentang tanda bahu keras dan rawatan bahu keras atau frozen shoulder dapat membantu anda.