SAKIT BELAKANG DAN KEBAS KAKI PADA KAKAK 63 TAHUN

Kisahnya bermula apabila seorang wanita bernama Maria berumur 63 tahun datang ke My Rehab Spa ingin mengurut seluruh badan kerana beliau sakit belakang dan kedua belah kakinya kerap kebas. Sudah berkahwin, pencen sebagai seorang bekas guru, mengamalkan gaya hidup yang aktif, sihat walafiat, tiada masalah sakit kencing manis, darah tinggi, jantung atau lain-lain penyakit.

Hobinya bermain tenis, melancong dan sedang belajar kelas Bahasa Arab, tentunya beliau akan duduk dan berdiri dalam jangka masa yang panjang.

Puan Maria memberitahu saya, beliau pernah mengalami sakit belakang yang kronik berpunca daripada mengangkat barang berat, bunyi “pop” di belakangnya, 22 tahun yang lalu.

Pada permulaan sakitnya dulu, doktor pakar tulang (ortopedik) diagnos Puan Maria mengalami herniated lower lumbar disc (disc tulang belakang terkeluar) tetapi beliau lupa tulang belakang yang mana terkeluar tu.

Sepanjang 22 tahun ini, Puan Maria boleh ‘adapt’ dan tahu bagaimana cara mengurangkan sakit belakangnya. Salah satu cara adalah mengambil ubat tahan sakit seperti arcoxia, voren dan ponstan.

Namun, sejak 4 bulan lalu, Puan Maria tidak dapat lagi bertahan dengan sakit belakangnya lalu mengikut cadangan kawannya untuk datang mengurut dengan kami.

Menurutnya, jika disc tulang belakang, dia takut untuk urut dengan tukang urut yang tidak mahir mengenai saraf. Doktor pernah menasihatinya untuk tidak mengurut tetapi kali ini beliau sangat sakit.

Apa yang dipelajari oleh kami, urutan ada tekniknya bagi saraf. Urutan dapat melembutkan otot namun dengan urutan sahaja tidak dapat memasukkan semula disc di dalam jalur tulang belakang. Ianya perlu melakukan rawatan fisioterapi, senaman tulang belakang ataupun kiropraktik/osteopath.

Apabila beliau menunjukkan CT Scan yang dilakukan, ianya menunjukkan Puan Maria mengalami sakit belakang ‘myelography’, central spinal canal stenosis with multiple level lumbar degenerative disc disease dan grade 1 spondylilisthesis L5-S1. Maksudnya, ada saraf yang terkepit di tulang belakang 5 dan sacrum (punggung) 1.

Puan Maria juga sudah mengambil cucuk ubat di belakang (epidural steroid injection) 4 bulan lalu yang memberikannya sedikit kelegaan pada sakit belakangnya namun kebas di kakinya tiada perubahan.

Beliau mengatakan sakitnya berkurang 40-50 peratus sahaja dengan cucuk ubat di pinggangnya itu.

Doktor memberinya tempoh 6 bulan, jika sakit belakangnya masih teruk, doctor pakar akan melakukan pembedahan tulang belakang supaya saraf tulang belakangnya tidak lagi tersepit.

Beliau pernah melakukan rawatan fisioterapi beberapa tahun lepas namun tidak konsisten dengan rawatan. Katanya, fisio meletakkan tuam panas dan meninggalkannya keseorang dan selepas itu memintanya melakukan senaman, dan pulang ke rumah. Beliau merasakan senaman tersebut boleh lakukan sendiri di rumah kerana beliau suka melakukan regangan badan, bukannya tiada masa dan malas seperti kebanyakan orang. Hahahaha. Saya tergelak apabila beliau mengatakan seperti itu.

Beliau juga pernah melakukan urutan Bali, therapist tersebut meletakkan tungku panas yang mengandungi herba di dalamnya. Keesokan harinya, sakit belakang dihadapi terus hilang. Namun, lama-kelamaan, sakitnya datang kembali.

Lalu saya katakan, sebenarnya rawatan fisioterapi adalah salah satu alternatif yang terbaik, tanpa ubat, tanpa pembedahan, cuma jika saraf tersepit perlu juga melakukan “lumbar traction”, dengan meregangkan tulang belakang tersebut dan beberapa terapi manual yang lain.

Beliau juga katakan sakit belakangnya dan kebas di kaki makin ketara apabila beliau bermain tenis dalam 15 ke 20 minit, membongkokkan badan untuk membersihkan rumah, vacuum, mengangkat bakul untuk menjemur pakaian, berjalan atau berdiri lama.

Contohnya, jika ke shopping mall, beliau akan cepat – cepat mencari kerusi untuk duduk sebentar. Tahap kesakitan yang di hadapi adalah 5/10.Tujuan utamanya datang ke My Rehab Spa adalah beliau ingin bermain tenis tanpa gangguan sakit belakang dan kebas kaki dan mengelakkan pembedahan.

Kemudian, saya melakukan pemeriksaan fizikal terhadapnya. Puan Maria mengalami hyperlodosis (tulang belakang ke depan). Beliau boleh menunduk ke bawah, ke belakang dan ke tepi dengan posisi berdiri tanpa sakit. Apabila melakukan Stork Test (berdiri satu kaki) dapat dilihat sepertinya Puan Maria mempunyai masalah dengan sendi punggung (sacroiliac joint).

Apabila melentang, beliau terasa sakit apabila saya menekan tulang punggung depan, bahagian bawah perut dan ke tepi belah kanan berbanding kiri (inguinal ligament, psoas and iliacus).

Apabila beliau meniarap, saya menekan tulang belakang dan sendi punggung. Ada beberapa tempat yang beliau mengalami kesakitan (tenderness).

Selepas itu, saya mengatakan kepadanya, adalah lebih baik kita melakukan urutan di bahagian belakang sahaja dahulu. Jika sudah tidak kebas, maka bolehlah melakukan urutan seluruh badan. Rawatan yang saya lakukan akan meliputi urutan, bekam dan akupuntur. Beliau bersetuju.

 

Saya melakukan beberapa rawatan. Di bahagian tulang belakang, saya gerakkan sendi L4-S3 untuk mengenalpasti facet joint ketat atau tidak.

Kemudian, pergerakan tulang belakang beserta pergerakan kaki (muscle energy technique) beserta urutan trigger point (orang kita mengatakan ini adalah urutan fisio, sebenarnya ia ada nama tertentu).

Saya urut bahagian tulang belakang dan kawasan perut dan peranakan kerana bagi orang perempuan, sakit belakang ada kaitan dengan peranakan.

Ketiga, saya menarik kaki Puan Maria untuk lumbar traction.

Ke-4 saya meletakkan jarum akupuntur. Ada yang takut jarum, selalunya saya akan menggantikan dengan TENS.

Ke 5 saya memintanya melakukan senaman tulang belakang dan sendi punggung. Tiga senaman saya pilih dan akan ditukar pada sesi akan datang. Senaman ini juga akan dilakukan di rumah.

Beliau mengatakan, pernah melakukan senaman ini suatu masa dahulu.

Senaman membantu proses penyembuhan dari peradangan kawasan tulang belakang secara berterusan selepas pulang dari rawatan. Ini kerana, kawasan sakit perlu sentiasa dirangsang dan ditekan bagi mempercepatkan proses penyembuhan.

Akhirnya, selepas 11 sesi dalam masa 2 bulan, beliau tidak lagi mengambil ubat tahan sakit dan dapat melakukan aktiviti mengemas rumah lebih lama tanpa gangguan sakit. Puan Maria juga dapat bermain tenis lebih daripada sejam setengah.

Kadang – kadang beliau ada rasa sakit tetapi sedikit sahaja, boleh tahan. Beliau meletakkan hot pack di bahagian belakang dan terus melakukan senaman yang diajar.

Namun, saya katakan, sebulan sekali eloknya melakukan urutan badan (deep tissue massage) supaya otot yang tegang dapat dilembutkan dan mengekalkan kesihatan tulang belakang.

My Rehab Spa, Bukit Sentosa, Rawang. 012 9689707

Urutan Terapi Sakit Leher, Bahu dan Belikat

Tengah baring-baring menunggu isya, saya mendapat notification mesej daripada Along anak ustazah. 

Along tanya esok petang free ke? Ini semestinya mengenai masalah sakit leher dan bahunya. Memandangkan pagi saya ada janji dgn kakak lain, kami setuju petang.

Keesokan petangnya saya ke rumah Along di Selayang Baru. Sebab ustazah (ibunya yang saya urut) panggil Along, saya pun panggil Along jugalah. Hehe. Kadang-kadang Along tersasul juga membahasakan dirinya Kak Aina, sebabnya di tempat kerja rakan-rakan memanggilnya Kak Aina. Begitulah.

Okai, selepas memberi salam saya masuk ke dalam rumah. Tiga orang anaknya yang semua perempuan menyambut kedatangan saya. Semuanya masih kecil-kecil lagi. Kelihatan Along sedang duduk di meja makan, menaip sesuatu menggunakan laptop bertentangan dengan pintu saya masuk. Lalu along berkata “Kejap ye Azira, along nak siapkan kerja office sikit je lagi”.

Sambil menjawab “ok baiklah” saya duduk dia hadapan televisyen yang menyiarkan cerita kanak- kanak bertajuk Pada Zaman Dahulu. Selang tiga minit, Along menutup komputernya.

Dah 8 bulan Along work from home, makin sakit leher dan bahu Along ni. Haritu lepas buat dengan awak, rasa kurang dah sikit. Duduk seminggu lepas tu, asyik duduk menghadap komputer jeee, sakit balik dah bahu Along ni” luahnya.

Saya lantas membalas, “Oooo. Along buat tak exercise yang saya pesan tu?”

“Buat. Kuranglah sekejap, lepas tu tegang memanjang juganya leher Along ni. Semalam bahu lenguh je rasa, petangnya leher pula tegang”.

Ada kaitan la sendi berdua ini. Along berjalan ke arah saya lalu duduk di atas lantai. Toto kecil dibentang, satu bantal kecil yang berhampiran kerusi dicapai lalu Along meniarap tanpa disuruh. Sudah kali ketiga buat fisio dengan saya. Sudah tahu posisi bagaimana harus bermula. Hehehe.

Sambil menekan paraspinal muscle (otot di tepi sepanjang tulang belakang) dengan tapak tangan, saya berkata padanya. 

“Haa, ni tegang belah kanan pinggang, lepas tu atas bahu ni, muscle spasm ni.”

Ini memang biasa bagi orang yang kerjanya banyak menunduk terutama apabila asyik mengadap komputer dari masuk kerja hingga habis kerja. Itu belum kira bagi mereka yang sambung lagi bekerja pada waktu malam untuk mengejar deadline.

 

“Haa, betul. Dekat situ along rasa… auuchhh” kedengaran along menjerit halus sebab menahan kesakitan. Saya pula yang jatuh kasihan padanya. Demi mencari rezeki buat keluarga, seorang ibu memang berkorban, rela menahan sakit dirinya. Selagi boleh tahan, memang akan bertahan. Tetapi kalau anak sakit cepat sahaja risaunya. Naluri keibuan, begitulah.

Selepas saya merasakan otot-otot paravertebral muscle sudah lembut, saya meluruskan kedua siku saya untuk menekan kawasan otot tersebut secara berperingkan. Ini dinamakan spine manipulation.

Tiba di level middle thoracic, “prakkk prak” bunyinya. Miasara di tepi along terkejut. “Ehhh tulang ibu patah ke?” Sambil memandang ke arah kami.

“Takk. Kak zira betulkan tulang ibu ni. Banyak sangat menunduknya” jawab Along walau dalam keadaan muka menelungkuk menyentuh lantai.

“Ooo” terus mengalihkan wajahnya ke tab di pegangannya.

“Ha, ni Miasara kena duduk baik-baik. Jangan buat ibu sedih. Kesian ibu, sakit” balas saya sambil tersengih walaupun sengihan saya tertutup di sebalik face mask.

Miasara sengih kembali. Saya suka mengusik kanak-kanak begitu kerana semestinya perangai anak-anak salah satu faktor menyumbang perubahan “mood” seorang ibu.

Tiga step manipulation yang diajar Haji Bahman sewaktu belajar ijazah fisioterapi dahulu selesai. Kemudian saya menekan menggunakan ibu jari pada kawasan yang saya rasakan tegang itu. Along membengkokkan kakinya sedikit tanda kesakitan, lalu saya perlahankan tekanan tangan dan beralih ke kawasan lain dahulu sebelum beralih ke kawasan sakit kembali.

Selepas melakukan trigger point massage di bahu, belikat dan leher, saya meletakkan TENS di upper trapezius dan rhomboid major (atas bahu dan belikat tengah) selama 15 minit.

Waktu ni Along bercerita. “Along dah lama tak pergi klcc tu. Kalau nak masuk office, kena swab test, kena lapor dulu pada guard, banyak menda kena buat.”

Work from home ni bebanan kerja lagi banyak. Along pula kena cover kawan bersalin. Lagi banyak payment yang along kena cek. Kadang-kadang tu rasa nak menangis pun ada,”

“Oo. Yelah. Ramai yang stress bila wfh ni”.

“Tapi, kalau tak wfh pun, sakit juga Azira. Hahaha”

Lepas gelak along sambung lagi, “Lagi-lagi duduk jee di office tak bergerak. Sedar- sedar lunch hour. Sedar-sedar dah pukul 6 petang,”

Hehehe. Betulla tu. Sebab tu ramai pekerja pejabat kena slipped disc. Prolong sitting. Jaranglah yang nak bangun sekejap, berjalan, buat stretching sikit dan menyambung kerja mereka. Kecuali mereka yang dah ada awareness ataupun dah pun mengalami sakit ini.

Sambil bersembang tentang kerjaya along di syarikat pelantar minyak, saya memberi nasihat sekali lagi supaya berehat sebentar selang sejam paling kurang sewaktu duduk lama tu kan, buat senaman. Paling kurang, dongakkan leher ke atas sambil mengangkat lurus kedua tangan ke arah syiling. Lawan arah kepada leher yang asyik menunduk sahaja kan. (Gambar bawah ni dongak ke atas sahaja, tak jumpa pula yang sekali dengan bahu ><).

 

Selepas 15 minit, saya tekan kembali point yang bermasalah. Kemudian saya menyuruh Along baring melentang pula. Leher dipusing kiri, kanan dan ke tepi. Lalu saya minta Along tekan dagu ke dalam (neck retration) selama 10 saat dan relax. Menggunakan tuala yang dibalut di sekitar leher, saya menarik ke atas untuk regangan leher selama 3 kali.

“Uiii, lega sikit” ujarnya. Saya senyum bersyukur dalam hati. Tidak sia sia ilmu yang belajar degree 4 tahun. Takpelah KKM reject saya pun. Haha.

Selepas itu, saya bengkokkan kedua lututnya dan membawanya ke dada.

Step kedua, kedua lutut yang dibengkokkan tu, saya gerakkan ke kiri dan kanan (pelvic rotation) selama sepuluh kali. Kedengaran juga tulang pinggang “prak” berbunyi.

Step ke 3, dengan kedua lutut dibengkokkan dalam keadaan baring, saya meminta along mengangkat punggungnya (bridging exercise) sambil saya kira sehingga 10, dan kembali ke posisi asal. Saya minta along ulang selama 5 kali.

 

“Okai, sekarang Along duduk bersila.” Sewaktu duduk, saya mengurut bahu Along menggunakan ibu jari.

“Yang ni macam biasa sakit sikit. Along tarik nafas ikut hidung, hembus ikut mulut macam selalu tu ye”

Menggunakan siku, saya menekan beberapa point bahu atas (levator scapulae dan upper trapezius). Setiap point saya kira antara 10 ke 30 dan lepaskan.

“Uiii terasa sampai ke kepala Along”

“Ko memang Azira, selagi tak puas hati, memang tekan eaaa. Sedaple menekan, yang sakit ni macam hapee dah,” Saya mengekek ketawa.

“Yee, saraf berkaitan. Kadang-kadang kita sakit kepala sebab bahu dan leher yang tegang ni. Darah yang membawa oksigen lambat sampai ke otak” ujar saya.

“Oooo”

Selepas melakukan regangan leher mendongak ke atas, ke bawah, ke tepi, ke kiri dan ke kanan, saya mencengkam dan lepaskan kawasan kepala, beberapa kali. Point tepi kening juga diurut bagi mengurangkan tekanan kerja Along.

Akhir sekali, saya meluruskan tangan along ke atas arah syiling, saya berdiri dan menarik tiap jari tangannya.

“Okaii, siapp. Ada pening ke apa apa tak?” Tanya saya.

“Takde. Lega dah sikit”

Okaii jangan lupa buat senaman leher yang saya ajar tu intermediate dengan buat kerja taw.

“Yee baiklah”. Selepas bersembang kisah seharian, Along berdiri dan mengeluarkan dompet. Selepas membuat bayaran saya katakan resit untuk company claim nanti saya attach di whatsapp.

“Okai okai. Nanti next session along beritahu bila ye” ujarnya.

“Baikkk, saya pulang dulu. Assalamualaikum.”

Semua seisi rumah menjawab salam saya lalu saya pulang. Satu kegembiraan bagi saya melihat sakit yang berkurang pada setiap pelanggan yang dirawat. Kalau belum berkesan, mulalah saya risau. Kerana rawatan saya tiada subsidi kerajaan, mereka spend untuk kesihatan mereka. Moga Allah memberi kesihatan yang baik buat semua pelanggan saya.

Bawa beg berat faktor sakit belakang ke?

Semalam ada seorang adik kepada kawan saya bertanyakan mengenai slip disc. Selepas bercerita, dia katakan apabila dia bawa beg berat mesti sakit belakang. Jadi, bawa beg ni boleh buat sakit belakang ke?

Menurut American Chiropractic Association, separuh daripada rakyat Amerika menghidapi sakit belakang. Lebih menyedihkan, negara mereka menghabiskan sekurang-kurangnya $50 billion USD setiap tahun untuk menyembuhkan sakit belakang. Kalau mahu tahu beg yang anda duk angkut ke hulu ke hilir tu salah satu punca kejahatan dan kesakitan ini!

Malaysia pun apa kurangnya. Pergilah hospital kerajaan atau swasta, banyak kes back pain di unit fisioterapi. Lebih parah, ramai lagi yang buat tak tahu je bila sakit sikit- sikit, bila dah tak tahan baru pergi cari doktor sebab nak ubat tahan sakit. Buat exercise nya malas pula. #bebel la pula saya ni kan. Hahaha.

Menurut Dr. Robert A. Hayden, seorang doktor kiropraktik dan pengasas The Iris City Chiropractic Center di Atlanta dan Dr. Karen Erickson yang berkhidmat di salah satu klinik di New York mengatakan beg kesayangan kita miliki itu sebenarnya membahayakan belakang kita dan mencadangkan beberapa cara membawa beg untuk mengurangkan risiko sakit belakang.

Meh kita tengok ye.

BILA ANDA BAWA BEG BERAT:

1) GAYA BERJALAN YANG NATURAL TELAH HILANG:

Dr. Erickson mengatakan bahawa membawa beg sebelah bahu ini telah mengganggu kitaran gaya berjalan normal kita. Gaya jalan semula jadi kita adalah menghayun kaki dan tangan kedua bahagian badan dengan sekata supaya keseimbangan badan dapat dikekalkan tetapi apabila membawa beg di sebelah bahu sahaja, tangan terbabit tidak bergerak manakala tangan sebelah lagi akan dihayun lebih laju dari biasa.

Bahu di bahagian beg juga akan tinggi sebelah dari bahu lain untuk mengelakkan tali beg melurut ke bawah. Ia telah menyebabkan tulang belikat (scapular) tidak selari dengan bahagian sebelah. Orang yang punya skoliosis perlu teliti tentang hal ini.

2) OTOT DI BAHAGIAN BAHU TIDAK STABIL: Bila bahu tinggi sebelah, otot trapezius atas lebih kuat bekerja dari bahu sebelah. Bahagian atas badan menjadi tidak simetrikal dan mengubah pusat graviti di badan kita.

Lama kelamaan bahu anda akan menjadi keras, sakit dan tidak selesa. Ketidakseimbangan ini juga menyebabkan sakit pinggang dan kawasan sekitar bahu kerana mereka perlu bekerja keras untuk menutup kesakitan yang dialami di bahagian bahu.

3) ANDA JUGA AKAN SAKIT KEPALA: Apabila otot- otot dipaksa bekerja keras untuk menampung beban beg yang berat, otot di bahagian bahu dan leher akan mengeras (spasm). Ini boleh menyebabkan kesakitan di tengkorak kepala bahagian bawah dan menarik ke arah kepala juga. Sebab itulah ramai juga tukang urut tradisional akan mengurut di bahagian belikat dan bahu apabila pesakit mengadu sakit kepala. Saya selalu menggunakan teknik urutan 5 beradik untuk kes seperti ini. 🙂

Mesti anda tertanya- tanya habis tu, tak perlu bawa beg ke? Barang nak letak mana? haih susah, susah…

Haa,

CARA – CARA BETUL MEMBAWA BEG CANTIK ANDA TU

1) TUKAR BAHAGIAN BAWA BEG BERULANG KALI Jika sebelum ini bahagian kanan, 15 minit kemudian bawalah pula di bahagian kiri. Setiap 15 minit, ubahlah posisi beg itu ye. Seeloknya kurangkanlah berat beg anda.

2) SANGKUT BEG DI BAHU, ELAKKAN JINJIT DI TANGAN

Apabila beban yang banyak di genggaman, ia boleh menyebabkan kecederaan (muscle strain/ tendinitis) di bahagian siku anda. Bawalah dua atau tiga beg plastik yang berat di tangan daripada satu beg plastik tapi muatan sangat berat. Seeloknya gunakanlah troli yang disediakan jika di pasar raya.

 

3) BUAT  SENAMAN KEMUT

Senaman ni dengan keadaan seperti tahan kencing. Senaman ini mampu menguatkan otot utama abdominal dan menguatkan tulang belakang anda. Sambil2 jalan pandang sekeliling, buatlah senaman ini ye.

 

4) PERTIMBANGKAN BEG SILANG atau BEG GALAS

Silang beg berat anda ataupun galas kerana ia menggunakan kedua-dua bahu. Otot belakang akan digunakan sama rata untuk membawa beban beg dan anda telah mengurangkan sakit belakang.

Saya memang selalu silang beg sebab orang skoliosis macam saya takut sangat kalau sakit belakang datang. Memang tak boleh buat kerja. Bukan masa ootd sahaja taw. Huhu.

ootd mokici ni bolehla. tapi bila berjalan, load beg yang ada barang dah ke bawah. Bahu akan terasa sakit jika isi di dalam beg berat.

Untuk anak-anak yang masih sekolah, nasihatkan anda anda untuk  membawa beg seperti ini ya,

Semoga perkongsian cara membawa beg yang betul ini dapat membantu anda menjaga postur badan dan mengelakkan sakit belakang.

Ingat! waktu muda memangla tak rasa sakit sebab healing process cepat, tetapi bila masuk 40-an ke atas anda akan faham apa yang saya maksudkan.

Bawa beg yang salah mempengaruhi sakit belakang anda. Ingat tu ye..