TEORI TAIBAH: RAWATAN SAKIT KEPALA DAN MIGRAIN DENGAN KAEDAH BEKAM BASAH

Terapi bekam dilaporkan berkesan merawat sakit kepala dan migraine. Ini dibuktikan melalui kajian di mana kadar kesakitan berkurang sebanyak 66% selepas melakukan bekam. Pesakit yang dirawat juga mengalami kadar pengurangan sebanyak 12.6 hari sakit kepala dari sebulan [20].

Ini bermakna kekerapan sakit kepala juga berkurangan selepas melakukan bekam.

Baru-baru ini, paras IL-6 serum dilaporkan tinggi dalam kalangan pesakit migrain sama ada mereka menjalani rawatan ataupun tidak menjalani rawatan ‘topiramate’. Ini mungkin menunjukkan bahawa paras IL-6 yang tinggi mungkin menjadi punca dalam serangan sakit migrain kronik [119].

Mengikut teori Taibah, migrain dan sakit kepala boleh dirawat dengan bekam.

Bekam darah mungkin menyebabkan pelepasan plasma melalui penyingkiran cecair berlebihan, mediator kimia, Il-6, bahan vasoaktif, neuropeptida yang menjadi punca sakit kepala.

 Bekam darah juga dapat mengurangkan tekanan cecair interstitial.

Faktor penyakit utama (predisposing factor) seperti tekanan darah tinggi dan kebas saraf  (neuralgia trigeminal akut) akan menyebabkan sakit kepala terjadi.

Maknanya sakit kepala terjadi disebabkan oleh “predisposing factor” ini dan bekam juga boleh merawat punca terjadinya sakit kepala ini.

Neuropeptida yang terlibat dalam patogenesis sakit kepala termasuk bahan P, vasoactive intestinal polypeptide (VIP) dan peptide yang berkaitan dengan gen kalcitonin (calcitonin gene-related peptide: CGRP) yang merupakan mediator penting dalam patogenesis migrain dan sakit kepala utama yang lain juga akan disingkirkan melalui bekam darah.

 Konsentrasi CGRP dan VIP dilaporkan meningkat dalam plasma vena jugular semasa serangan sakit kepala kluster dan migraine berlaku [120].

Jadi, pembuangan bahan toksin atau causative pathological substance (CPS) yang disebutkan di atas dapat menjelaskan bagaimana bekam darah dapat merawat sakit kepala dan migrain.

Di My Rehab Spa, kami akan mengenalpasti sakit kepala yang anda hadapi sama ada melalui tulang leher yang senget ataupun urat otot saraf yang tegang atau sememangnya sakit kepala sendiri dari faktor penyakit major yang dihidapi.

Kebiasaannya, MRS akan melakukan neck traction (pembetulan tulang leher), urutan leher dan bahu iaitu urutan antistress dan kemudian barulah dibekam.

Selepas itu, kami akan mengajar anda teknik senaman terapeutik leher bergantung kepada masalah sakit kepala yang dihadapi dan ia boleh dilakukan di rumah. 

Kadang- kadang punca sakit kepala adalah disebabkan oleh penggunaan bantal yang tinggi, ataupun saraf leher terkepit disebabkan bertahun – tahun kerja banyak membongkok menghadap komputer dan paperwork. ^^

Rujukan

El Sayed SM, Mahmoud HS, Nabo MMH (2013) Medical and Scientific Bases of Wet Cupping Therapy (Al-hijamah): in Light of Modern Medicine and Prophetic Medicine. Altern Integ Med 2: 122. doi:10.4172/2327-5162.1000122

20 Ahmadi A, Schwebel DC, Rezaei M (2008) The efficacy of wet-cupping in the treatment of tension and migraine headache. Am J Chin Med 36: 37-44.

119 Koçer A, Memişoğullari R, Domaç FM, Ilhan A, Koçer E, et al. (2009) IL-6 levels in migraine patients receiving topiramate. Pain Pract 9: 375-379

120 Messlinger K, Fischer MJ, Lennerz JK (2011) Neuropeptide effects in the trigeminal system: pathophysiology and clinical relevance in migraine. Keio J Med 60: 82-89.

Jika anda mengalami masalah seperti yang dinyatakan, dan tercari- cari tempat bekam yang merangkumi gabungan pelbagai rawatan, pusat rawatan holistik yang bersih, natural, selamat dan berkesan, anda boleh hubungi kami whatsapp +6012 968 9707 untuk kami bantu. MY REHAB SPA

#bekammuslimah #bekamwanita #bukitsentosa #bukitberuntung #urutbukitsentosa #urutbukitberuntung #bekambukitsentosa #urutanswedish #urutantradisional #fisioterapibukitsentosa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *