Jus untuk Menguatkan Tulang dan Menguatkan Tubuh

Walaupun tulang adalah bahan mineral yang paling keras di dalam badan, mereka juga hidup, contohnya tumbesaran tisu yang semakin meningkat. Mereka dibuat daripada dua bahan iaitu kolagen (protein) dan kalsium (mineral).

Tulang memberikan kekuatan, keseimbangan dan sokongan seluruh tubuh, termasuk melindungi organ-organ dalaman dan menyokong otot. Tulang sihat juga penting untuk postur yang baik untuk meningkatkan penampilan anda dan membuat anda kelihatan muda bertahun-tahun.

Bersama dengan tulang yang kuat, tubuh anda juga memerlukan tenaga yang cukup untuk kekal sihat dan aktif. Tanpa tenaga yang mencukupi, adalah menjadi mustahil bagi anda untuk menyelesaikan tugasan walaupun itu yang paling mudah. Anda akan berasa letih dan penat kebanyakan waktu, menyebabkan anda tiada tenaga untuk menikmati semua aktiviti yang menyeronokkan yang anda suka.

Apabila ia datang untuk melindungi tulang anda dan tenaga badan anda, ia tidak pernah terlambat. Tidak kira berapa umur anda, anda boleh menyesuaikan diet dan gaya hidup anda untuk membantu badan anda membina dan mengekalkan tulang yang kuat.

Diet yang baik adalah yang mengandungi nutrien utama seperti kalsium, magnesium, potassium, vitamin D dan K, beta-karoten dan protein boleh membina tulang yang kuat, meningkatkan daya tahan anda dan membantu anda pulih lebih cepat dari senaman berat atau sehari penuh dengan aktiviti fizikal. Seiring dengan diet seimbang, bersenam secara kerap sama pentingnya.

Untuk mendapatkan semua nutrien penting untuk tulang yang kuat dan mempunyai banyak tenaga untuk membawa anda sepanjang hari, anda boleh memulakan hari anda dengan segelas jus yang sihat.

Bahan-bahan utama jus buatan tangan untuk mengukuhkan tulang dan memberi tenaga kepada badan adalah:

 • 1½ cawan bayam mentah
 • ½ cawan jus oren yang diperkayakan vitamin D
 • 1 timun (dicincang)
 • 2 epal hijau (dihiris ke dalam kepingan kecil)
 • 1 keping akar halia (dikupas)

Berikut adalah faedah khusus yang disediakan oleh ramuan ini untuk tulang anda.

Berikut adalah faedah khusus yang disediakan oleh ramuan ini untuk tulang anda.

 1. Bayam

Bayam adalah sayur-sayuran hijau yang sangat penting untuk kesihatan tulang anda.

Ia adalah sumber kaya vitamin K, dengan hanya secawab bayam yang menyediakan 181 peratus daripada nilai harian yang disyorkan untuk vitamin K. Vitamin ini membantu menghalang jumlah osteoklas yang berlebihan, yang merupakan sel yang dapat menghancurkan tulang.

Ia juga mengandungi nutrien utama seperti kalsium dan magnesium, yang penting untuk kesihatan tulang.

2 Vitamin D-Berasaskan Jus Orange

Jus oren ini tinggi vitamin D, nutrien penting untuk otot dan tulang.

Vitamin D membantu badan menyerap kalsium, yang diperlukan untuk mengekalkan tulang yang kuat. Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan tulang lembut, nipis dan rapuh. Ini boleh menyebabkan riket pada kanak-kanak dan osteoporosis pada orang dewasa.

Satu kajian pada 2003 yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition melaporkan bahawa vitamin D berasaskan jus oren berkesan dalam meningkatkan tahap vitamin D dalam badan, sehingga membantu untuk mencegah osteomalacia dan osteoporosis pada orang dewasa

3 Timun batang

Timun dikatakan sebagai sumber vitamin A, B dan C yang kaya dan mineral seperti kalsium, magnesium, fosforus dan kalium. Secara kolektif, mineral ini bukan sahaja menghidratkan badan tetapi juga menyumbang kepada tulang yang lebih kuat. Karbohidrat dan vitamin B dalam timun membantu dalam mengubah makanan menjadi glukosa, yang seterusnya memberikan tenaga.

Timunnya sangat bersifat alkali dan membantu mengawal tahap pH badan anda. Mereka juga mengandungi silika yang membantu pertumbuhan dan penguatkan tisu penghubung (connective tissue). Apabila dimakan bersama dengan jus oren yang kaya dengan vitamin C, timun dapat membantu menurunkan tahap asid urik dengan membuangnya keluar dari badan anda dan dengan itu mencegah atau melegakan sakit gout atau arthritis.

Mengikut kajian 2016 yang diterbitkan dalam The Journal of Aging Research dan Clinical Practice, timun membantu dalam mengekalkan air dalam sel dan jaringan penghubung, memastikan kesejahteraan umum anda.

4 Epal Hijau

Buah yang enak ini merupakan sumber nutrien yang sangat baik yang menyokong kesihatan tulang.

Epal hijau mengandungi flavonoid yang dipanggil phloridzin, yang boleh mengurangkan risiko osteoporosis dengan mengurangkan keradangan dan meningkatkan kepadatan tulang. Tambahan pula, vitamin C di dalamnya adalah penting untuk pengeluaran kolagen, yang mengekalkan otot, saluran darah, tulang dan tulang rawan.

Plus, sebatian antioksidan dan anti-radang dalam epal membantu mempromosikan kepadatan tulang dan kekuatan.

5 Halia

Halia juga dikenali untuk meningkatkan kesihatan tulang dan melegakan kesakitan sendi. Ia mempunyai sebatian organik unik yang dikenali sebagai gingerol, yang mempunyai sifat anti-radang yang kuat.

Gingerol memainkan peranan utama dalam menindas sebatian radang seperti sitokin, sebelum mereka dapat mula mempengaruhi tulang.

Minum jus yang sihat ini setiap hari pada waktu pagi.

Petua Tambahan

 • Sentiasa cuci buah-buahan dan sayur-sayuran di bawah air sebelum digunakan untuk mengeluarkan racun perosak dan kekotoran lain.
 • Untuk manfaat maksimum, gunakan hasil organik, terutamanya timun, bayam, dan epal.
 • Anda boleh menambah jus lemon kepada resipi untuk mengurangkan pengoksidaan dan meningkatkan pengekalan nutrien jus.
 • Secara pilihan, taburkan 1 sudu teh biji wijen panggang di atas untuk rasa lebih sedap.
 • Sebaik sahaja jus itu siap, minum secepatnya untuk rasa yang terbaik dan faedah kesihatan yang efektif.

Jadi, itulah lima bahan untuk membuatkan tulang anda gagah perkasa lagi kuat untuk menampung kehidupan anda sehingga berusia kelak. Anda boleh cuba amalkan dan melihat keberkesanannya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *