MEKANISMA BEKAM DARAH: fungsi bekam vs buah pinggang, fungsi bekam bisul

Artikel lepas kita berbincang mengenai mekanisma teori bekam Cina dan teori bekam Hong et al., 

Ianya berdasarkan journal Dr Salah yang akan saya citate di bawah sekali.

Mari kita sambung teori seterusnya.

Reported mechanisms for analgesic effects of cupping therapy

Banyak mekanisma yang mungkin dilaporkan untuk menjelaskan cupping induced analgesia (menghilangkan rasa sakit) semasa terapi bekam basah (WCT) digunakan di rawatan CTS (kebas tangan). Terapi bekam boleh menyebabkan kecederaan kepada kulit yang membawa kepada rangsangan gentian Aβ di kawasan sakit dan kawasan kulit distal dan rangsangan di penerimaan yang menghalang neuron dorsal horn multi-receptive pada tahap saraf tunjang.

Selain itu, terapi bekam boleh menstimulasikan penetapan naturopati khas membawa kepada kelonggaran dan keselesaan pesakit [37,7].

Analgesia yang disebabkan oleh WCT mungkin sama dengan kesan akupunktur dan berlaku pada tindakan segmen, tambahan segmen dan pusat tindakan. Walau bagaimanapun, akupunktur berbeza dari bekam darah kerana berbeza mekanisme tindakan [38].

Selain itu, sedutan cup bekam mencipta vakum pada kulit dan mengeluarkan sedikit darah [39]. Kerosakan pada kawasan kulit dan kapilari darah disebabkan oleh bekam darah  menyebabkan rangsangan nokiseptif yang merangsang ‘diffuse noxious
inhibitory control’ [40] sebagai tambahan kepada sakit otot kronik  [41]. Jadi, bekam dapat melegakan kesakitan yang berkaitan dengan komponen afektif melalui tindak balas limbik [42]. Oleh itu, rangsangan sedutan semasa bekam dapat memberikan kesan analgesik.

Bekam dapat meningkatkan peredaran darah, membersihkan kawasan tersumbat dan menghentikan pembengkakan keradangan (contohnya darah yang sepatutnya di dalam tisu badan, melarikan diri dan masuk baik ke dalam salur darah) [25,43].

Bekam dapat membetulkan   sistem autonomi saraf dan membantu mengurangkan kesakitan [25,43].

Walau bagaimanapun, walaupun penjelasan yang dinyatakan sebelum ini boleh menjelaskan kesan analgesic terapi bekam, masih belum cukup untuk menjelaskan bagaimana bekam dapat merawat begitu banyak penyakit dengan pelbagai etiologi dan patogenesis.

Teori Taibah (oleh Salah M. El Sayed) untuk mekanisme saintifik terapi bekam. Al-hijamah (WCT perubatan nubuah)

Tubuh manusia disimpan di bawah fisiologi homeostasis oleh keharmonian sistem dan organ tubuh.  (keseimbangan ekosistem badan)

Etiopathogenesis penyakit berlaku terhadap homeostasis fisiologi. Patofisiologi penyakit berbeza-beza mengikut etiologi setiap penyakit dan kesannya pada mengganggu homeostasis badan. Keindahan bekam berasal dari fakta bahawa bekam adalah bentuk terapi yang dirembeskan, bukan pengantar yang membuang kotoran darah dan tisu bercampur dengan bahan yang berpotensi berbahaya.

Teori mudah untuk menerangkan mekanisme saintifik yang mengawal proses dan faedah terapeutik bekam darah.

Bekam darah mempunyai fungsi yang sama seperi prinsip saintifik yang mengawal fungsi-fungsi ekskresi buah pinggang, namun jangan kata kita tidak memerlukan buah pinggang pula ye.

Bekam darah boleh dianggap sebagai buah pinggang tiruan kerana melakukan penyaringan kapilari kulit dan perkumuhan yang bergantung kepada saiz zarah pada tekanan yang lebih tinggi daripada tekanan penapisan di glomeruli buah pinggang.

BEKAM VS FUNGSI BUAH PINGGANG

Walaupun perkumuhan melalui buah pinggang adalah terhad kepada bahan hidrofilik (bahan berunsur cecair) [44], bekam darah boleh mengeluarkan bahan hidrofilik dan hidrofobik (unsur bukan cecair) sebagai lipoprotein [45] dan meningkatkan peranan hablur semulajadi kulit.

Perbezaan dan persamaan antara ekskresi melalui buah pinggang berbanding bekam darah disebut dalam jadual 1.

Kami juga hipotesis bahawa bekam darah boleh juga berkaitan dengan prinsip pembedahan di luar pemindahan abses dengan beberapa persamaan dan perbezaan (Jadual 2).

Dapat disimpulkan bahawa bekam dapat membantu mengeluarkan hidrophobic dan hydrophylic.

+hidrophobic : Unsur takut air. Contohnya, LDL(lemak jahat), inflammatory marker (sakit radang sendi), autoantibody (sistem ketahanan badan), Substance P (sakit).

+hydrophylic: Unsur mesra air. Contohnya, glucose, urea (air kencing), creatinine.

Buah pinggang kita hanya menapis unsur hydrophylic sahaja. 

Umumnya bekam lebih baik dari kidney (buah pinggang) namun kidney juga ada perananannya yang tidak dapat dilakukan oleh bekam. Contohnya, menukarkan proses vitamin D, buat dan regulasi hormon.

Ada yang mengatakan bekam dapat meggantikan haemodialysis. SALAH TU.

Ada satu kajian di Pakistan yang buat rawatan bekam pada ESRF (End Stage Renal Failure) dan dapat dilihat peningkatan kesihatan daripada khasiat bekam ini.

BEKAM MERAWAT BISUL

Contohnya adalah bisul. Bisul dapat disembuhkan dengan bekam kerana bekam juga seperti pembedahan kecil. Bekam menyedut nanah atau darah kotor yang berkumpul di kawasan bekam dan mengeluarkannya. Maka, proses pembaikan sel kulit dapat dilakukan dan tiada tompokan darah kotor di situ lagi.

Kita boleh lihat, seseorang yang ada bisul, dia hilang sekejap dan datang kembali. Ianya disebabkan perjalanan darah kotor di situ.

Jika anda mengalami masalah seperti yang dinyatakan, dan tercari- cari tempat bekam yang merangkumi gabungan pelbagai rawatan, pusat rawatan holistik yang bersih, natural, selamat dan berkesan, anda boleh hubungi kami whatsapp +6012 968 9707 untuk kami bantu. MY REHAB SPA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *