TEORI TAIBAH: BEKAM MERAWAT SAKIT RADANG SENDI (RHEUMATOID ARTHRITIS)

RHEUMATOID ARTHRITIS adalah sejenis sakit autoimmune yang menyebabkan sakit teruk pada sendi terjejas yang bengkak, tender (sentuh sikit rasa sakit) yang membawa kepada pergerakan sendi yang terhad.

Pilihan rawatan yang tersedia untuk RA termasuk analgesik steroid dan memodifikasikan ubat antirheumatoid (DMARD) (ubat anti-radang yang kuat dan ubat sitotoksik contohnya methotrexate) [107].

Banyak kesan sampingan ubat yang ditemui dalam rawatan farmakologi yang digunakan untuk RA contohnya ubat analgesik menyebabkan gastritis, ulser gastrik dan dos yang tinggi menyebabkan badan ada toksik [107].

Selain itu, terapi steroid yang berpanjangan menyebabkan osteoporosis, hipertensi, diabetes steroid, ulser gastrik dan pergantungan pada steroid [108].

 

Ubat sitotoksik sangat berbahaya pada jangka masa panjang dan merupakan sebab utama kesan sampingan yang dilaporkan pada pesakit rheumatoid seperti hepatotoxicity, keguguran rambut, keletihan dan keletihan [109].

Walaupun bebanan dari segi fizikal, psikologi dan ekonomi untuk modaliti rawatan terkini, penentangan badan terhadap rawatan ubatan dilaporkan dalam sesetengah kes. Badan tidak bertindak balas dengan rawatan yang diberikan.

Pencarian cara rawatan yang lebih baik diperlukan kerana ramai pesakit RA mengalami rintangan terhadap kombinasi ubat methotrexate dan steroid ini [110].

Secara umumnya, modaliti rawatan ditujukan untuk merawat sebab, keadaan dan komplikasi kerana rawatan ini akan yang menyembuhkan, membetulkan sebab atau punca penyakit dan menghalang patogenesisnya.

Kerana RA adalah gangguan imunologi yang disebabkan oleh tindak balas keradangan kronik dengan sifat autoimun di mana antibody badan kita sendiri menyerang sendi synovial kita [83,111].

Ia berlaku mungkin disebabkan oleh peningkatan paras sitokin radang contohnya faktor nekrosis tumor (TNF) [111-112].  Infliximab (antibodi monoclonal anti TNF) dilaporkan berkesan dalam rawatan RA [112].

Walau bagaimanapun, Infliximab sangat mahal dan membawa banyak kesan sampingan. Kajian yang lebih baik dilaporkan apabila terapi anti-TNF-α digabungkan dengan terapi DMARD pada pesakit RA yang membawa kepada pengurangan keradangan ekspresi gen dalam darah keseluruhan dibandingkan dengan terapi DMARD sahaja [111].

Al-hijamah for Treatment of Rheumatoid Arthritis (RA) (in Light of Taibah Theory)

Kajian mengenai rawatan RA menggunakan terapi bekam terlalu sedikit.

Terapi bekam untuk RA dilaporkan dapat mengurangkan kesakitan yang dihadapi. Satu kajian oleh Ahmed et al. (2005) melaporkan bahawa terapi bekam digabungkan dengan rawatan farmakologi untuk RA secara dramatik mengurangkan rasa sakit, sendi tender (sakit bila disentuh), sendi bengkak dan skor aktiviti penyakit.

Gabungan rawatan bekam dan terapi farmakologi dapat mengurangkan penanda aras penyakit iaitu kadar pemendapan erythrocyte, protein C-reaktif, reseptor interleukin-2 (SIl-2R) dan faktor rheumatoid (RF) yang dinilai selama tiga bulan berturut-turut [5].

Kesan imunomodulator terapi ini berlaku kerana terapi bekam membantu dalam mengurangkan tindak balas imunologi yang jadi penyebab yang mendasari patogenesis RA iaitu menurunnya kadar bacaan tahap serum SIl-2R dan RF.

Teori Taibah dalam bekam mengatakan bekam tolong melakukan proses perkumuhan kulit melalui torehan pen bekam pada kulit dan daya sedutan cawan bekam berjaya menarik keluar serum SIl-2R dan RF yang berlebihan.

Mekanisme terperinci untuk itu tidak dilaporkan oleh kumpulan penyelidikan ini. Namun, bekam membantu mengatasi masalah RA.

Setakat ini, tiada kajian serupa yang ditulis dalam bahasa Inggeris dilaporkan mengenai terapi bekam bagi masalah RA.

Analisis teliti mengenai data yang dilaporkan dapat membantu dalam memahami bagaimana terapi bekam berfungsi untuk merawat RA.

Kami mencadangkan bahawa teknik bekam mengaplikasikan laluan tiruan yang terbentuk di tapak keradangan untuk meningkatkan pengekstrakan cecair tisu ekstraselular, limfa atau darah yang mungkin tepu dengan sitokin radang (sebagai TNF), kompleks imun atau produk sisa selular toksik keluar dari permukaan kulit.

Kekurangan agen-agen berbahaya yang telah dibuang melalui terapi bekam mungkin dapat menghalang reaksi keradangan imunologi kronik atau sekurang-kurangnya mengurangkan keterukan sakit atau menangguhkan kejadian sakit RA ini.

Untuk mengeluarkan cecair tisu yang mengandungi ejen-ejen berbahaya dan CPS, sedutan melalui mencipta tekanan negatif dalam cawan bekam boleh membantu perjalanan darah dalam saliran yang lebih baik di kawasan-kawasan yang bermasalah.

Ini diharapkan dapat membantu tubuh manusia untuk memulihkan proses fisiologi homeostasis mengikut teori Taibah.

 

RUJUKAN

5- Ahmed SM, Madbouly NH, Maklad SS, Abu-Shady EA (2005) Immunomodulatory effects of blood letting cupping therapy in patients with rheumatoid arthritis. Egypt J Immunol 12: 39-51.

107- Halilova KI, Brown EE, Morgan SL, Bridges SL Jr, Hwang MH, et al. (2012) Markers of treatment response to methotrexate in rheumatoid arthritis: where do we stand? Int J Rheumatol 2012: 978396.

108. Smyllie HC, Connolly CK (1968) Incidence of serious complications of corticosteroid therapy in respiratory disease. A retrospective survey of patients in the Brompton hospital. Thorax 23: 571-581.

109. Ranganathan P, Eisen S, Yokoyama WM, McLeod HL (2003) Will pharmacogenetics allow better prediction of methotrexate toxicity and efficacy in patients with rheumatoid arthritis? Ann Rheum Dis 62: 4-9.

110. Isik M, Halacli B, Atmaca O, Etgül S, Doğan I, et al. (2013) Triple DMARD combination for rheumatoid arthritis resistant to methotrexate and steroid combination: a single-center experience. Rheumatol Int 33: 1425-1427.

111. Edwards CK 3rd, Green JS, Volk HD, Schiff M, Kotzin BL, et al. (2012) Combined anti-tumor necrosis factor-α therapy and DMARD therapy in
rheumatoid arthritis patients reduces inflammatory gene expression in whole
blood compared to DMARD therapy alone. Front Immunol 3: 366.

112. Ortea I, Roschitzki B, Ovalles JG, Longo JL, de la Torre I, et al. (2012) Discovery of serum proteomic biomarkers for prediction of response to infliximab (a monoclonal anti-TNF antibody) treatment in rheumatoid arthritis: an exploratory analysis. J Proteomics 77: 372-382.

Jika anda mengalami masalah seperti yang dinyatakan, dan tercari- cari tempat bekam yang merangkumi gabungan pelbagai rawatan, pusat rawatan holistik yang bersih, natural, selamat dan berkesan, anda boleh hubungi kami whatsapp +6012 968 9707 untuk kami bantu. Fb page: MY REHAB SPA official. You tube: My Rehab Spa

#bekammuslimah #bekamwanita #bukitsentosa #bukitberuntung #urutbukitsentosa #urutbukitberuntung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *