Taibah Teori: Kajian saintifik bekam untuk darah tinggi

Pesakit yang mengalami obesity lalu menghidapi tekanan darah tinggi (hypertension) dilaporkan mempunyai jumlah bendalir extracellular dan interstitial yang lebih tinggi daripada subjek normative (tekanan darah normal).

Ini kerana kegemukan meningkatkan jumlah cecair ekstraselular dan interstitial dalam pesakit hipertensi obes dan yang berkaitan dengan tahap kelebihan berat badan dan mekanisme hipertensi [113].

Dalam sesetengah pesakit hipertensi yang mepunyai masalah buah pinggang (renal hypertension), pengurangan isipadu cecair yang meningkat (volume-dependent form) mungkin perlu dalam mengurangkan masalah ini [114].

Dalam beberapa kajian, hipertensi buah pinggang menyebabkan Nitric Oxide Synthase (NOS) untuk mensintesis NO (vasodilator).

Ini boleh menyebabkan hipertensi sistemik dan glomerular, iskemia glomerular, glomerulosclerosis, kecederaan tubulointerstitial dan proteinuria [87,115].

Radikal bebas seperti superoxide anion yang disebabkan oleh tekanan oksidatif dilaporkan menyebabkan ketidakaktifan NOS dan mengurangkan jumlah pengeluaran NO dalam hipertensi buah pinggang manusia.

Tekanan oksidatif berlaku pada fasa awal penyakit ginjal kronik di mana tekanan darah meningkat seiring dengan perkembangan penyakit ginjal [116]. Tekanan oksidatif ini menyebabkan kekurangan NO yang mendahului perkembangan hipertensi [117].

Wang et al. melaporkan disfungsi endothelial teruk dan perencatan NOS mikrovaskular pada pesakit hipertensi. Itu disertai dengan peningkatan tahap plasma ROS dan dimetil arginine asimetri yang boleh menghalang NOS [118].

Al-hijamah for Treatment of Hypertension (in Light of Taibah Theory)

Mengikut teori Taibah, terapi bekam boleh mengalirkan cecair interstitial dan menyaring cecair intravaskular yang berlebihan dengan bahan-bahanĀ metabolik berbahaya (Causative Pathological Substance) dan meningkatkan pengeluaran NO endogen.

Di samping itu, terapi bekam juga membantu dalam perkumuhan bahan buangan terkumpul, bahan-bahan vasoaktif dan radikal bebas (menyebabkan hipertensi) dan ianya mungkin bermanfaat dalam merawat hipertensi.


Jika anda mengalami masalah seperti yang dinyatakan, dan tercari- cari tempat bekam yang merangkumi gabungan pelbagai rawatan, pusat rawatan holistik yang bersih, natural, selamat dan berkesan, anda boleh hubungi kami whatsapp +6012 968 9707 untuk kami bantu. like page MY REHAB SPA official dan Subsribe Youtube My Rehab Spa untuk dapatkan video berkaitan masalah otot saraf sendi dan tulang anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *