Urutan Swedish: Kenapa Teknik Urutan ini ke arah jantung?

Terapi urut telah lama diiktiraf sebagai salah satu cara untuk relaksasi badan, memberi rasa aman, mengurangkan lenguh badan dan mengurangkan tekanan kerja/ depresi.

Walaupun terdapat banyak teknik dan kaedah, salah satu jenis urutan yang paling popular dan paling bermanfaat adalah urutan Swedish/ Urutan relaksasi.

Urutan Sweden, yang dikenali di Eropah sebagai urut klasik, melibatkan penggunaan strok panjang, gliding dan pergerakan menguli pada urat, tisu lembut (otot) badan.

Semua teknik urutan bergerak ke arah yang sama dengan darah mengalir ke arah jantung. Ada juga akan diurut ke bawah menjauhi jantung tapi akhirnya urutan akan berakhir ke arah jantung.

Kadang-kadang, pergerakan sendi pasif atau aktif (bengkok, lurus dan pusingan) juga digunakan dalam urutan Swedish untuk melonggarkan otot, ligamen dan fascia.

Matlamat utama urutan Swedish adalah untuk merehatkan otot dan meningkatkan peredaran darah dan peredaran limfoma ke seluruh badan.

Kebaikan terapi urut Swedish atau urut relaksasi ini bukan untuk relaksasi atau melonggarkan ketegangan badan semata-mata sahaja. Urutan Swedish sangat bermanfaat untuk meningkatkan tahap oksigen dalam darah untuk digerakkan ke seluruh badan, meningkatkan peredaran darah, mengurangkan toksin otot, meningkatkan fleksibiliti dan meredakan ketegangan badan.

Satu kajian yang dijalankan oleh Pusat Kebangsaan untuk Perubatan Komplimentari dan Alternatif dan diterbitkan di New York Times mendapati bahawa peserta kajian yang menerima urutan Swedish selama 50 minit mengalami penurunan yang ketara dalam tahap kortisol iaitu hormon tekanan (stress) dan ketakutan, serta vasopressin arginin – hormon yang boleh membawa kepada peningkatan dalam kortisol. Peserta kajian juga menunjukkan peningkatan dalam bilangan sel limfoma (sel darah putih yang merupakan sebahagian daripada sistem imun) dan rangsangan dalam sel-sel imun yang membantu melawan selsema dan kesejukan.

Teknik urut Swedish juga merangsang reseptor kulit yang menghantar mesej relaksasi badan kepada sistem saraf pusat. Refleks kelonggaran relaksaksi ini menyebabkan vasodilasi – saluran darah melebar untuk mengurangkan tekanan darah dan kadar jantung dan meningkatkan aliran darah dan oksigen di seluruh badan.

Oleh itu, strok urutan Swedish boleh membantu mengurangkan tekanan darah tinggi (tekanan darah tinggi), yang merupakan salah satu punca masalah sakit kardiovaskular iaitu berkaitan jantung.

Jika anda melakukan Urutan Swedish ataupun urutan relaksasi secara berkala (contohnya sekali sebulan), ianya ada salah satu keperluan untuk ditambah dalam rutin mengamalkan gaya hidup sihat terutamanya bahagian jantung.

Gaya hidup sihat merangkumi tidak merokok, makan makanan yang menyihatkan jantung dan badan, senaman aerobic (tingkatkan kadar degupan jantung) berkala termasuklah 20 – 30 minit sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

Faedah urutan diketahui di seluruh dunia. Penyelidik Korea telah menerbitkan satu kajian mengenai impak urutan pada sistem saraf autonomi :autonomic nervous system (bahagian sistem saraf yang bertanggungjawab mengawal fungsi badan diarahkan secara tidak sedar seperti pernafasan, degupan jantung dan proses pencernaan). Jurnal Perubatan Yonsei melaporkan, “sesi terapi urutan secara berkala didapati dapat merangsang relaksasi dan mendorong kelonggaran kepada sistem saraf autonomi. Ia dapat dibuktikan dengan pengurangan tahap cortisol dalam badan.

Di samping itu, artikel oleh Massage Today menerangkan bagaimana urutan benar-benar boleh mewujudkan lebih banyak ruang di jantung dan dalam rongga thorax (rongga dada). Artikel ini menerangkan “ruang dicipta untuk meningkatkan kelembutan dan kepanjangan tisu lembut di dada dan sekitar jantung, dan meregangkan otot yang ketat dan sekatan di bahagian dada, tulang rusuk dan kawasan thoracic, yang akhirnya membolehkan jantung berfungsi dengan mudah. Dengan itu, ia meningkatkan kesihatan kardiovaskular secara keseluruhan.”

Dengan itu, adalah difahami bahawa urutan relaksasi ataupun urutan Swedish ke arah jantung dapat membantu untuk

  • Melancarkan perjalanan darah dan system limfatik
  • Meningkatkan kadar oksigen dalam darah
  • Mengurangkan toksin otot
  • Meningkatkan fleksibiliti sendi badan
  • Meredakan ketegangan badan
  • Mendorong kelonggaran kepada sistem saraf autonomi (pernafasan, degupan jantung dan proses pencernaan)
  • Penurunan tahap kortisol iaitu hormon tekanan (stress), serta vasopressin arginin – hormon yang boleh membawa kepada peningkatan dalam kortisol
  • Peningkatan dalam bilangan sel limfoma (sel darah putih yang merupakan sebahagian daripada sistem imun) dan rangsangan dalam sel-sel imun yang membantu melawan selsema dan kesejukan
  • Membolehkan jantung berdegup normal seperti biasa

TEKNIK URUTAN SWEDISH SECARA UMUM

Arah stroking atau tekanan tapak tangan semasa urutan berbeza untuk setiap bahagian badan.

1- Tapak kaki– ia dilakukan di hujung tapak kaki menggunakan kedua-dua tangan terapis di sekeliling kaki dan menggunakan ibu jari untuk melakukan tekanan.

2- Kaki– semasa mengurut kaki, kita biasanya bergerak ke arah paha dari buku lali.

3- Belakang – semasa mengurut belakang- gunakan strok lembut, pergi dari pangkal leher ke bahagian atas punggung.

4- Bahu– kawasan ini diurut oleh titik tekanan dan teknik yang berbeza.

5- Tangan– semasa mengurut lengan, ia diurut dari dua sisi. Satu dari bahagian hadapan (biceps) dan belakang (triceps). Pergerakan urutan bermula dari pergelangan tangan ke bahu iaitu pergerakan menaik.

6- Kepala untuk kelonggaran relaksasi penuh dan sesi berakhir dengan urutan kepala yang lembut.

Untuk adik kakak wanita yang ingin mengetahui kelebihan urutan atau ingin menempah urutan Swedish/ relaksasi dengan kami di My Rehab Spa Bukit Sentosa Rawang, Selangor, bolehlah whatsapp di 012 968 9707.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *